Η «Παναγία Σουμελά»: Τίμησε τον δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη (vid)
Ο Ποντιακός Σύλλογος «Παναγία Σουμελά» τίμησε τον γνωστό δημοσιογράφο της ΕΡΤ 3 Νίκο Ασλανίδη. Η βράβευση, που έγινε κατά την ετήσια συνεστίαση του Συλλόγου, αποτέλεσε αναγνώριση του σπουδαίου ερευνητικού του έργου για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Τα μέλη του Συλλόγου εξήραν την προσφορά του Νίκου Ασλανίδη, ο οποίος μέσα από τα ρεπορτάζ του στη δημόσια τηλεόραση φώτισε άγνωστες πτυχές του δράματος των Ποντίων. Το έργο του ανέδειξε τις διώξεις που υπέστησαν οι Έλληνες από το τουρκικό κράτος.
Ανεπιθύμητος στην Τουρκία λόγω της έρευνάς του
Η θαρραλέα δημοσιογραφική του στάση είχε προσωπικό κόστος για τον τιμώμενο. Οι αποκαλύψεις του για τις πρακτικές της γειτονικής χώρας τον κατέστησαν ανεπιθύμητο πρόσωπο για τις τουρκικές αρχές. Πρόσφατα, του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία, όταν επιχείρησε να περάσει τα σύνορα με αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΜ-Θ. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και καταδικάστηκε από δημοσιογραφικές ενώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έκκληση για τη διάσωση της διαλέκτου
Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, ο κ. Ασλανίδης ευχαρίστησε θερμά τον Σύλλογο για τη διάκριση. Στον σύντομο χαιρετισμό του, εστίασε στην κρισιμότητα της διατήρησης της ποντιακής παράδοσης. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ποντιακή διάλεκτο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταδιακή εξαφάνισή της. Ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε η γλώσσα να παραμείνει ζωντανή στις επόμενες γενιές.
Διαβάστε επίσης:
Αντίδραση της ΕΣΗΕΜ-Θ στην απαγόρευση εισόδου του Ν. Ασλανίδη στην Τουρκία