«Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να ενισχύσει την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης»
Σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» επισημαίνει τα ακόλουθα:
Είχαμε την ελπίδα ότι τουλάχιστον η σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας για την πανδημία δεν θα ήταν άλλη μια από τις γνωστές επικοινωνιακές φιέστες της διοίκησης Τζιτζικώστα. Ότι θα μιλούσαμε για τα πραγματικά προβλήματα και δεν θα γινόταν μια επιφανειακή προσπάθεια επιδιόρθωσης της κατεστραμμένης «βιτρίνας» του κ. Περιφερειάρχη. Δυστυχώς, η σύνθεση του καταλόγου των προσκεκλημένων ομιλητών, ο οποίος αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από διευθυντές νοσοκομείων της Περιφέρειας μας προδιέθεσε αρνητικά.
Από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν είχε ήδη διαπιστωθεί ότι η κατάσταση στην επικράτεια της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας είχε ξεφύγει, αλλά δεν λαμβάνονταν κανένα πρόσθετο μέτρο, με ανακοινώσεις μας που αφορούσαν κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία που αγωνίζονται για να περιθάλψουν τους ασθενείς με κορονοϊό, αλλά και οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας, προτείνοντας παράλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν από την πλευρά της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Δεν προτείναμε την πρόσληψη περισσότερου υγειονομικού προσωπικού, μιας και είναι αρμοδιότητα του υπουργείου, αλλά ενισχυτικά μέτρα όπως η προμήθεια βοηθητικού υγειονομικού υλικού ή μοριακών και rapidτεστ, η λειτουργία περισσότερων δομών covidγια τη διενέργεια των τεστ, η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για το τι να κάνουν όταν δουν τα πρώτα συμπτώματα, η ψυχολογική στήριξη κ.ο.κ.
Είναι παρήγορο ότι η διοίκηση Τζιτζικώστα υιοθέτησε κάποιες από τις προτάσεις μας και μέσα στον Δεκέμβριο άρχισε να προβαίνει σε ανακοινώσεις ενίσχυσης των νοσοκομείων, προμήθειας τεστ και οικίσκων για τη διενέργειά τους. Ωστόσο, αναρωτιόμαστε γιατί όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δεν έγιναν νωρίτερα, όταν στα μέσα Οκτωβρίου οι μετρήσεις στα λύματα της πόλης έδειχναν ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης και τα μοντέλα πρόβλεψης των ειδικών έκαναν λόγο για εκατοντάδες κρούσματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης κάθε ημέρα.
Έτσι, ερωτήματα που είχαμε θέσει για την αργοπορία στη λήψη μέτρων εξακολουθούν να ισχύουν:
– Ποιος έλαβε την τελική απόφαση έτσι ώστε να υποτιμηθούν τα στοιχεία του ΑΠΘ και της ερευνητικής ομάδας της ΕΥΑΘ και να μην ληφθούν αυστηρά μέτρα πριν τον εορτασμό της 26ης και 28ης Οκτωβρίου;
– Οι κύριοι Ζέρβας και Τζιτζικώστας, στην συνάντηση τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή σε κάθε άλλη επικοινωνία, επέμειναν και πρότειναν το αντίθετο από αυτό που τελικά αποφασίστηκε; Το τριήμερο της 26ης Οκτωβρίου η πόλη να γιορτάζει ανέμελα και ανυποψίαστα;
– Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανυπαρξία φωνών της Αυτοδιοίκησης που θα τον οδηγούσαν σε κάποια άλλη απόφαση. Αυτές οι φωνές που δεν υπήρξαν είναι των κ.κ. Τζιτζικώστα και Ζέρβα;
– Ποια έκτακτα μέτρα ελήφθησαν εντός του Νοεμβρίου;
Καλούμε τη διοίκηση της Περιφέρειας να επιμείνει στην άμεση υποστήριξη των Νοσοκομείων, όπως και των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας, δημιουργώντας αντίβαρα στη μείωση των δαπανών για την υγεία από την κυβέρνηση. Επίσης, επισημαίνουμε το γεγονός ότι θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της και στην οικονομική κρίση που έχει δημιουργηθεί, λαμβάνοντας μέτρα ενίσχυσης οικονομικών τομέων που έχουν πληγεί, όπως ο καλλιτεχνικός, ο επισιτιστικός, ο γεωργικός, ο εμπορικός. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας απειλούνται από το φάσμα της πείνας και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα γι’ αυτό. Αλλά και στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι επιδεινώνει την κατάσταση των ασθενών με κορονοϊό, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε πηγές ρύπανσης όπως οι βιομηχανίες και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της δυτικής Θεσσαλονίκης, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και το λιμάνι της πόλης, όπου στοιβάζονται χύδην φορτία, τα οποία όταν φυσάει αέρας επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ10 και ΡΜ2,5. Για όλα τα κονδύλια που διαχειρίζεται αυτή την ευαίσθητη περίοδο η Περιφέρεια χρειάζεται απόλυτη διαφάνεια. Ελπίζουμε ότι η διοίκηση δεν θα υποβαθμίσει περαιτέρω από εδώ και στο εξής τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς ο δημοκρατικός διάλογος και η δημόσια λογοδοσία συνεισφέρουν στην καλύτερη αντιμετώπιση των κρίσεων.