Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε δύο μεγάλες δράσεις χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ, με συνολική δημόσια δαπάνη 200 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δράσεις φέρουν τους τίτλους «Αφετηρία Καινοτομίας και Εξωστρέφειας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και «Κλειδί Προόδου: Καινοτομία, Εξωστρέφεια και Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία».

Η επίσημη εκδήλωση φιλοξενήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 4 Ιουνίου 2025, στο Επιμελητήριο Πιερίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και την ΚΕΠΑ – ΑΝΕΠ ΑΜΚΕ/ΕΦΕΠΑΕ. Η ΚΕΠΑ – ΑΝΕΠ ΑΜΚΕ/ΕΦΕΠΑΕ αποτελεί τον αρμόδιο περιφερειακό φορέα για τη διαχείριση των Δράσεων Επιχειρηματικότητας του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2021-2027.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεων της Περιφερειάρχου Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνάς Αηδονά, στις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα.

Την παρουσίαση και την ενημέρωση για τις δράσεις ανέλαβαν στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2021-2027 και της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Κώστας Πίτσιας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας. Ο κ. Πίτσιας τόνισε την αντοχή και ανθεκτικότητα που απέκτησαν οι επιχειρήσεις μέσα από δύσκολες καταστάσεις του παρελθόντος, όπως τα capital controls και η πανδημία. Υπογράμμισε τη διάθεση για επενδύσεις και τον στόχο της ουσιαστικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω των δύο προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος, αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος την τελευταία δεκαετία, καθώς και στις επιπτώσεις του γεωπολιτικού τοπίου, με τους πολέμους στην Ουκρανία και το Ισραήλ, καθώς και την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας.

Η Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, καλωσόρισε την Περιφερειάρχη και έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει κατά καιρούς η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την τοπική ανάπτυξη σε συνεργασία με τους φορείς.

Κλείνοντας τις ομιλίες, η Περιφερειάρχης, Αθηνά Αηδονά, ευχαρίστησε για την υποδοχή και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μεγάλη προσέλευση επιχειρηματιών, γεγονός που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις. Στη συνέχεια, ανέλυσε τις προϋποθέσεις ένταξης στα δύο προγράμματα και την κεντρική τους στόχευση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Την πραγματικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος επιχειρηματιών, εκπρόσωποι των βουλευτών Πιερίας, Περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων της Πιερίας.