Η ολοκληρωμένη πρόταση της ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ για την κανονιστική του Δήμου Κατερίνης και οι 12 πιο ουσιαστικές προτάσεις της για τον Κανονισμό Κοινοχρήστων Χώρων – Απαράδεκτη η απόρριψή τους από τη Διοίκηση Ντούμου.
Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κατερίνης, «ΕΚΚΙΝΗΣΗ», στο πλαίσιο της υπεύθυνης και δημιουργικής της στάσης απέναντι στις ανάγκες της πόλης και των επαγγελματιών της, κατέθεσε πλήρη φάκελο με ολοκληρωμένο Σχέδιο για την αναμόρφωση του Κανονισμού Κοινοχρήστων Χώρων.
Από το σύνολο των προτάσεων, αναδεικνύουμε δώδεκα βασικά σημεία, που θεωρούμε κρίσιμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της λειτουργίας του δημόσιου χώρου.
Οι προτάσεις μας εστιάζουν στην προστασία του αστικού πρασίνου, τη λειτουργικότητα και ασφάλεια των καταστημάτων, την αποσυμφόρηση της γραφειοκρατίας, την αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, αλλά και στην ισότιμη μεταχείριση όλων των επιχειρηματιών.
Αναλυτικά οι προτάσεις μας:
Προστασία Δέντρων: Οι κατασκευές σκίασης (τέντες) οφείλουν να προσαρμόζονται έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ανάπτυξη των δέντρων.
Θερμαντικά/Ψυκτικά Σώματα: Προτείνεται η διαγραφή της υποχρέωσης για πιστοποιητικά, καθώς προσθέτει αχρείαστη γραφειοκρατία.
Άδειες από Ιδιώτες Μηχανικούς: Οι άδειες να εκδίδονται από ιδιώτες μηχανικούς όπως ακριβώς και με τον ίδιο τρόπο εκδίδονται και οι άδειες δόμησης. Ο ρόλος της ΥΔΟΜ να είναι ελεγκτικός, όχι εκτελεστικός.
Εγγυητική Κοινόχρηστων Χώρων: Η εγγυητική προκαλεί άσκοπη γραφειοκρατία. Η αποκατάσταση ζημιών πρέπει να βαραίνει τον μισθωτή σε περιπτώσεις φθοράς.
Χρώμα Πανιού Σκιάδων: Προτείνουμε πιο ανοιχτά χρώματα και διαφορετικές αποχρώσεις ανά πλατεία, για λόγους αισθητικής συνοχής, πολεοδομικής και προφανώς και χρωματικής ταυτότητας.
Οργάνωση Πλατειών: Απαραίτητη η ύπαρξη σχεδίου ανάπτυξης για κάθε πλατεία, αποφεύγοντας συγκρούσεις μεταξύ καταστηματαρχών (π.χ. πλατεία Δημαρχείου – Μακεδονίας). Καθίσταται αναγκαίο να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι καταστηματάρχες που μπορούν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα και πόσα έτσι ώστε να μην υπάρχουν μετέπειτα αντιδράσεις.
Βασική διάταξη η οποία χρήζει διόρθωσης είναι η πρόταση της διοίκησης, ότι για όσες των περιπτώσεων οι οποίες δεν προβλέπονται στον ψηφισμένο κανονισμό, θα αποφασίζει ο δήμαρχος.
Καλό θα είναι να αποφασίζει η Τεχνική Υπηρεσία και η Πολεοδομία και όχι ο εκάστοτε δήμαρχος ο οποίος ενδεχομένως δεν έχει και τις απαραίτητες γνώσεις.
Καθίσταται επίσης αναγκαίο να υπάρχουν σαφείς και ακριβείς διαστάσεις των επιτρεπόμενων ορίων ανάπτυξης για όλους τους χώρους έτσι ώστε να αποφύγουμε ερμηνείες κατά το δοκούν.
Περιοχές Αεροπαγίτου & Δημάδη: Η ανάπτυξη να γίνεται μόνο στην πρόσοψη των καταστημάτων λόγω εμποδίων που καθιστούν αδύνατη την παραχώρηση άλλων χώρων.
Πεζόδρομοι: Η παραχώρηση να γίνεται με ενιαίους κανόνες, όπως στους υπόλοιπους πεζόδρομους. Η άνιση μεταχείριση είναι αδικαιολόγητη. (Αγίας Λαύρας & Σολωμού
Ειδικές Περιοχές – Πλατείες:
Κατάργηση της διάταξης που παρέχει στον Δήμαρχο απόλυτη εξουσία για την κατανομή των χώρων – να αποφασίζει η Τεχνική Υπηρεσία.
Δημοτικό Πάρκο: Να επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην ημικυκλική είσοδο του πάρκου μόνο για καταστήματα με πρόσοψη στον χώρο (Ο.Τ. 291).
Εκδηλώσεις Δήμου: Ο Δήμος οφείλει να προσαρμόζει τις εκδηλώσεις βάσει των υφιστάμενων αδειών και όχι να επιβάλλει μετακινήσεις στα καταστήματα, επιβαρύνοντάς τα αδικαιολόγητα.
Κλείνοντας, καλούμε τη Διοίκηση του Δήμου να επανεξετάσει σοβαρά τις θέσεις μας, να εγκαταλείψει την πρακτική των πελατειακών αποφάσεων και να επιλέξει τον διάλογο, τη διαφάνεια και τη λογική, προς όφελος όλων των δημοτών.
Δημοτική Παράταξη “ΕΚΚΙΝΗΣΗ”
(Δελτίο τύπου)