Η τεχνητή νοημοσύνη «διαβάζει» την ψήφο μόνο από μια selfie
Ένα νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης «πέφτει μέσα» 6 στις 10 φορές στις προβλέψεις του για τις πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων, μόνο και μόνο ‘βλέποντας’ μικροσκοπικά χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ισχυρίζεται ερευνητής του Στάνφορντ.
Ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης εκπαιδεύτηκε σε εκατοντάδες φωτογραφίες και ψηφοθηρικές πρακτικές Αμερικανών και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φιλελεύθεροι συνήθως έχουν στενότερο το κατώτερο μέρος του προσώπου, το πηγούνι τους είναι μικρότερο και τα χείλη και οι μύτες τους στραμμένα προς τα κάτω, ενώ οι συντηρητικοί έχουν μεγαλύτερα, πιο φαρδιά χαρακτηριστικά στο κάτω μισό τους πρόσωπο.
Ο Δρ. Michal Kosinski, ερευνητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, προειδοποίησε ότι τα εργαλεία αναγνώρισης προσώπου είναι επικίνδυνα εάν πέσουν σε λάθος χέρια, επειδή οι πληροφορίες εκατομμυρίων ανθρώπων είναι προσβάσιμες χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Ο Kosinski και η ομάδα του εξέτασαν εικόνες προσώπων 591 εθελοντών και αυθόρμητα ενσταντανέ 3.400 πολιτικών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά και ανέπτυξαν ένα προγνωστικό μοντέλο που μπορεί να διακρίνει με ακρίβεια τον πολιτικό προσανατολισμό του κάθε ατόμου.
Η μελέτη αναδεικνύει το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αναγνώριση προσώπου για να αποσπάσει προσωπικές πληροφορίες κάποιου από μια φωτογραφία του στο Facebook – ακόμα κι αν δεν έχει δημοσιεύσει τις απόψεις του στο διαδίκτυο.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τους μελετητές, το κοινό και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τους πιθανούς κινδύνους της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για την ιδιωτικότητα», προειδοποίησε η μελέτη. «Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτοί οι αλγόριθμοι μπορούν να προσδιορίσουν προσωπικά χαρακτηριστικά που μέχρι στιγμής θεωρούνταν ευρέως ως μη αναγνωρίσιμα», πρόσθεσε.
Ο Kosinski είπε στο Fox News Digital ότι «οι αλγόριθμοι μπορούν να εφαρμοστούν πολύ εύκολα σε εκατομμύρια ανθρώπους πολύ γρήγορα και φθηνά» και ότι η μελέτη είναι «περισσότερο μια προειδοποίηση» για την τεχνολογία «που υπάρχει στα κινητά όλων μας και που χρησιμοποιείται ευρέως παντού»
Η μελέτη ζήτησε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με 100 ερωτήσεις σχετικά με τις πολιτικές τους κλίσεις, το οποίο τους ρωτούσε εάν ‘γέρνουν’ περισσότερο προς τον φιλελεύθερο ή προς τον συντηρητικό πολιτικό χώρο. Τους ζητήθηκε επίσης να πουν σε τι βαθμό θεωρούν τους εαυτούς τους φιλελεύθερους ή συντηρητικούς.
Μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, οι συμμετέχοντες φωτογραφήθηκαν φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι, έβγαλαν όλα τα κοσμήματα, ξυρίστηκαν ή αφαίρεσαν το μακιγιάζ (αν χρειαζόταν) και τράβηξαν τα μαλλιά τους προς τα πίσω, ώστε το λογισμικό να μπορεί να εστιάσει μόνο στο πρόσωπό τους.
Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη προσδιόρισε ότι οι γυναίκες με πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά προσώπου ήταν πιο πιθανό να είναι πολιτικά πιο συντηρητικές, δεν βρήκε καμία τέτοια σχέση στους άνδρες. Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η τεχνητή νοημοσύνη «έπεσε μέσα» στο 61% των περιπτώσεων.
Για την εξέταση των εικόνων και τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του προσώπου των εθελοντών χρησιμοποιήθηκε το VGGFace2, ένα λογισμικό αναγνώρισης προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργήθηκε το 2017, το οποίο διασταύρωσε τις εικόνες με άλλες που βρίσκονται αποθηκευμένες σε μια βάση δεδομένων.
Εκτός από τις διαφορές στο περίγραμμα του προσώπου των συντηρητικών και των φιλελευθέρων, η μελέτη δεν διαπίστωσε άλλη διαφορά, όπως π.χ. στην έκφραση του προσώπου, την περιποίηση, το χρώμα του δέρματος ή την κλίση του κεφαλιού.
Τα ευρήματα έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο και την εθνικότητα των συμμετεχόντων, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύνδεση των πολιτικών πεποιθήσεων και των ατόμων βασιζόταν αποκλειστικά στα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.
Η νέα μελέτη αποτελεί συνέχεια μιας άλλης ξεχωριστής μελέτης του Kosinski το 2021, που δημοσιεύτηκε στο Nature, σύμφωνα με την οποία το λογισμικό VGGFace2 μπορούσε να προσδιορίσει ένα άτομο ως φιλελεύθερο ή συντηρητικό με ακρίβεια 70%.
Στην ίδια μελέτη αναφερόταν ότι οι ίδιοι αλγόριθμοι μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πολύ πιο ευαίσθητα χαρακτηριστικά, όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός.
Εκείνη την εποχή ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει ακριβώς ποια χαρακτηριστικά σχετίζονταν με τις πολιτικές δεσμεύσεις του κάθε ατόμου, αλλά είχε βρει τάσεις όπως π.χ. ότι οι προοδευτικοί τείνουν περισσότερο να κοιτάζουν κατάματα την κάμερα, ενώ οι συντηρητικοί έχουν συχνότερα ένα ύφος που δείχνει αηδία.
Για παράδειγμα, τα χαρακτηριστικά του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρώην Ρεπουμπλικάνου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά συντηρητικών διασημοτήτων όπως ο Kid Rock και η Roseanne Barr έναντι των φιλελεύθερων όπως ο Lin-Manuel Miranda και η Taylor Swift.
Οι φιλελεύθεροι έχουν λεπτότερα χαρακτηριστικά και πιθανώς πεταχτά χείλη και μύτη, ενώ οι συντηρητικοί έχουν πιο βαρύ πρόσωπο.
Πηγή:dnews