Η τεχνητή νοημοσύνη ετοιμάζεται να γίνει προϊστάμενός μας στη δουλειά
Πως θα σου φαινόταν αν ο προϊστάμενός σου στη δουλειά αντικατασταθεί από έναν AI manager;
Αυτά είναι τα πλάνα της Inspira, μιας αμερικάνικης εταιρίας τεχνητής νοημοσύνης, που ανέπτυξε ένα σύστημα βασισμένο σε αυτή την ιδέα.
Το νέο σύστημα μπορεί να κάνει πληθώρα πραγμάτων, αντικαθιστώντας τους managers, τους διευθυντές και όλους τους υψηλά αμειβόμενους μιας εταιρίας.
Θα μπορεί να ελέγχει το ωράριο των εργαζομένων, να ελέγχει μηνύματα και να καταγράφει τον χρόνο που το προσωπικό ξοδεύει σε κάθε πελάτη.
Παράλληλα, θα μπορεί να ελέγχει και να απαντάει σε μηνύματα πελατών και συνεργατών, να ελέγχει τα μηνύματα των υπαλλήλων ως προς την σύνταξη και την ορθογραφία και να απαντάει σε ερωτήσεις σχετικά με την επιχείρηση.
Η Inspira λέει πως αυτό το σύστημα θα μειώσει το άγχος των ανθρώπων που είναι σε θέσεις manager, ενώ θα κάνει και τους υπαλλήλους πιο παραγωγικούς.
Βέβαια, αν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνει όλη τη διαχείριση, τι θα είναι αυτό που θα κάνει ο ίδιος ο manager, ώστε να πληρώνεται περισσότερο από τους υπαλλήλους;
Μια εταιρία του Καναδά χρησιμοποιεί ήδη την AI Manager. Ο λόγος για την Student Marketing Agency.
O Hannu Rauna, manager της εταιρίας, αναφέρει πως το γεγονός ότι η AI έχει αναλάβει πολλά από τα καθήκοντά του, τον έχει βοηθήσει στην βελτίωση των σχέσεων με τους υπαλλήλους του, ενώ παράλληλα του έχει αφαιρέσει μεγάλο μέρος του στρες.
Η εν λόγω εφαρμογή της Inspira, έχει γίνει το αποτέλεσμα της μελέτης τριών Πανεπιστημίων των ΗΠΑ, που συγκρίνουν τις επιδόσεις ενός AI Manager και των ανθρώπων προϊστάμενων.
Οι άνθρωποι και οι ΑΙ ελέγχθηκαν από δύο διαφορετικές ομάδες, για να μετρήσουν τις επιδόσεις τους.
Οι παρατηρήσει έδειξαν πως η τεχνητή νοημοσύνη είχε 44% επιτυχία στο να προσχεδιάσουν τις μέρες εργασίας τους και 42% στο να δώσει κίνητρο στο να κάνουν login στην ώρα τους.
Ο άνθρωπος manager είχε ποσοστό επιτυχίας 45% και 42% αντίστοιχα.
Όταν όμως ο άνθρωπος και η ΑΙ συνεργάστηκαν, τα ποσοστά έφτασαν στο 72% και 46% αντίστοιχα.
Βέβαια, το δείγμα της μελέτης είναι πολύ μικρό και για το συγκεκριμένο είδος εργασίας. Αυτό σημαίνει πως τα αποτελέσματα θα διαφέρουν ανάλογα με την εταιρία και τον κλάδο της.
Οι ερευνητές όμως, αν και θεωρούν πως ένας AI manager θα βοηθήσει μια εταιρία, προειδοποιούν πως είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί σαν μέσω παρακολούθησης για τους εργαζομένους.
«Δε θες να φτάσεις σε ένα σημείο όπου όχι μόνο σημειώνεις αν είναι στην ώρα τους οι εργαζόμενοι, αλλά και πόσο χρόνο κάνουν διάλειμμα για φαγητό ή αν δεν τρώνε αρκετή σαλάτα.
Πρέπει να βρεθεί ο σωστός τρόπος για να ενθαρρύνεις σωστές συμπεριφορές».
Την ίδια στιγμή, παρατηρήθηκε πως η AI μπορεί να μην επιτρέψει, σε λάθος άτομα, να γίνουν προϊστάμενοι.
«Κάναμε μία μελέτη όπου είδαμε τους λόγους που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν μία δουλειά. Σχεδόν το 100% των απαντήσεων ήταν λόγω κακής διαχείρισης.
Κάποιοι είπαν πως δεν τους άρεσε ο τρόπος που συμπεριφερόταν ο προϊστάμενος και οι περισσότεροι είπαν πως δεν ήξεραν τι περίμεναν από αυτούς ή αν κάνανε καλά τη δουλειά τους.
Θα υπέθετε κανείς πως ένας AI manager θα έδινε τις σωστές οδηγίες και θα έδινε πλήρη διαφάνεια για τις απαιτήσεις και τα αποτελέσματα.
Οι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί όταν ξέρουν τι απαιτείται από αυτούς».
Εδώ έρχεται όμως ένας μεγάλος προβληματισμός. Με αυτή την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνη φαίνεται πως οι εταιρίες θα νοιάζονται περισσότερο για το αποτέλεσμα και όχι για το ανθρώπινο δυναμικό.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα ενδιαφέρεται περισσότερο για το αποτέλεσμα και όχι για τις συνθήκες εργασίας, κάτι που πιθανότατα θα κάνει το εργασιακό περιβάλλον αφιλόξενο.
Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχουν και οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση στον AI manager, εκτός της εταιρίας.
Μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που έχει πρόσβαση στα πάντα, μέσα σε μια εταιρία, μπορεί να αποτελέσει κενό ασφαλείας. Άλλωστε, όσο περισσότερους αυτοματισμούς βάζουμε σε ένα σύστημα, τόσο πιο πιθανότερο γίνεται να πάει κάτι στραβά.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος, θα αντικαταστούν όλο και περισσότερους ανθρώπους με την τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό που θα πρέπει να αναλογιστούν όμως οι επιχειρήσεις, είναι πως αν η επιχείρηση πηγαίνει στον αυτόματο πιλότο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, είναι πάρα πολύ εύκολο να βρεθεί μια άλλη, παρόμοια εταιρία να την αντικαταστήσει στην αγορά.
Πόσο μάλλον όταν η εταιρία έχει γίνει άψυχη, με τίποτα ξεχωριστό.
Πηγή:techmaniacs