Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ooLZA3TRMgA

Ιάκωβος Μαρτίδης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης:

  • H Παγκόσμια Ειρήνη ξεκινάει από το … σπίτι μας.
  • Θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, σπάνια ξεκινάμε έναν αγώνα για να αλλάξουμε τον εαυτό μας.
  • Η συντριπτική πλειονότητα των ηγετών ανά τον κόσμο δεν μεγάλωσαν καλά από ψυχοπαιδαγωγικής άποψης μέσα στις οικογένειες τους!

Περισσότερα εδώ: https://www.sxoligoneon.gr/index.php/fotografies-2016-2018/fotografies-2020-2200/fotografies-2021-2022/465-14-3-2022-iakovos-martidis-allazo-ton-eafton-mou-allazo-ton-kosmo-olo

Η τελευταία εκδήλωση της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης για το Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το βράδυ της 14 Μαρτίου με ομιλητή τον Ψυχίατρο, Ψυχοθεραπευτή και Συγγραφέα κ. Ιάκωβο Μαρτίδη. Ο τίτλος του συνοψίζει εύστοχα το περιεχόμενο της διάλεξης: «Αλλάζω τον Εαυτόν μου, Αλλάζω τον κόσμο όλο».

Ο κύριος Μαρτίδης χρησιμοποίησε ποικιλία οπτικού υλικού, με διάφορα παραδείγματα και σύμβολα τα οποία βοηθούσαν τους συμμετέχοντες να αντιληφθούν ακόμη καλύτερα αυτά

 ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι μπορεί να βλέπουμε, να ακούμε ή να βιώνουμε τα ίδια πράγματα, η ερμηνεία όμως αυτών των πραγμάτων είναι εντελώς μοναδική για τον κάθε έναν και την κάθε μία από εμάς. Χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα του βιβλίου: Ένα βιβλίο = ένα βιβλίο. Εκατό αναγνώστες του ίδιου βιβλίου = εκατό βιβλία.

Συνέχισε, λέγοντας ότι υπάρχουν τόσες αλήθειες, όσες και οι άνθρωποι. Δηλαδή υπάρχουν υποκειμενικές αλήθειες, αφού ακόμα και ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να βλέπει την ίδια «αλήθεια» διαφορετικά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Είπε χαρακτηριστικά «ότι η ερμηνεία που δίνουμε στα γεγονότα, έχει συχνά μεγαλύτερη σημασία για εμάς, αλλά και μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή μας από τα ίδια τα γεγονότα».

Επίσης, εάν θέλουμε να δούμε τους ανθρώπους γύρω μας να αλλάζουν, δε μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να αλλάξουν εκείνοι, αλλά μπορούμε σίγουρα να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αν αλλάξει, είπε ο κύριος Μαρτίδης ο εαυτός μας, θα αλλάξει και η σχέση με τους γύρω μας.

Ακόμη, τόνισε πως ενώ συνήθως θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, σπάνια ξεκινάμε έναν αγώνα για να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Είναι ένας δύσκολος αγώνας, αλλά είναι τέτοιος ο δρόμος προς την αλλαγή ολόκληρου του κόσμου.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι σημαντικό να αγαπούμε την ευθύνη και να μην την αποποιούμαστε σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης αλλά και κοινωνικής ζωής. Η ευθύνη είναι προσωπική και ανήκει σε όλους, αλλά όσο δεν την αναλαμβάνουμε τότε είμαστε και εμείς υπαίτιοι για να δεινά του κόσμου μας. Η αλλαγή στον κόσμο είναι πιο εφικτή αν κάνουμε όλοι και όλες αυτό που μας αναλογεί. Το κάνουμε;

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας παραδείγματα, τόνισε ότι η αλλαγή και η ευτυχία, ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Εμείς έχουμε την ευθύνη αλλά και τη δυνατότητα για να κάνουμε πραγματικές αλλαγές στις ζωές μας.

Προσέθεσε ότι η οικογένεια, παίζει εξαιρετικά καθοριστικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων ως ο πρώτος «εξωτερικός κόσμος» στον οποίο ανήκουν τα παιδιά. Η παγκόσμια ειρήνη ξεκινά από το σπίτι μας. Πολλά από τα προβλήματα της κοινωνίας έχουν ως ρίζα τα προβλήματα στο θεσμό της οικογένειας.

Ο άνθρωπος μπορεί υπό προϋποθέσεις να αλλάξει! Να αλλάξει νοοτροπία, να μετανοήσει και να αλλάξει εκουσίως στάσεις, συμπεριφορές και προσανατολισμό ζωής! 5 βασικές προϋποθέσεις είναι οι εξής:

  1. Να θέλεις να αλλάξεις εσύ και όχι να θέλεις να αλλάξεις τον άλλον.
  2. Να ξέρεις συγκεκριμένα τι θέλεις να αλλάξεις.
  3. Να έχεις προσωπικούς λόγους για να μπεις στη διεργασία αλλαγής.
  4. Να το θέλεις πολύ και να έχεις ισχυρό κίνητρο.
  5. Να αναλάβεις προσωπικά την ευθύνη για την αλλαγή και όχι να την αναθέσεις σε άλλον ακόμη και αν αυτός ο άλλος είναι ένας έμπειρος και ώριμος θεραπευτής, πολύ δε χειρότερα αν περιμένεις αυτό να συμβεί με έναν μαγικό τρόπο.

Εν κατακλείδι, χρησιμοποιώντας πλείστα παραδειγμάτων, κατέδειξε πως μπορεί να μην είμαστε υπεύθυνοι για όσα μας συμβαίνουν, αλλά είμαστε υπεύθυνοι για τα πώς τα εκλαμβάνουμε και τα αντιμετωπίζουμε. Ζωή δεν είναι μόνο το τι μας συμβαίνει αλλά, κυρίως, το πώς διαχειριζόμαστε το κάθε τι που μας συμβαίνει!

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Κωνσταντίνος Κορομπίλης

 

 

(Δελτίο τύπου)