Και μια μέρα μπορεί να μας σώσουν τη ζωή

Θα εμπιστευόσασταν ποτέ μια cyborg κατσαρίδα να σας σώσει τη ζωή;

Αν ένας σεισμός χτυπήσει στο όχι πολύ μακρινό μέλλον και οι επιζώντες παγιδευτούν κάτω από τόνους συντριμμιών, οι πρώτοι που θα τους εντοπίσουν ίσως είναι οργανωμένες ομάδες από… cyborg κατσαρίδες.

Αυτή άλλωστε είναι μια πιθανή εφαρμογή μιας πρόσφατης ανακάλυψης Ιαπώνων ερευνητών, που συνδέουν μίνι «σακίδια» με ηλιακές κυψέλες και ηλεκτρονικά συστήματα στα έντομα, ώστε να ελέγχουν την κίνησή τους με τηλεχειρισμό.

Ο Kenjiro Fukuda και η ομάδα του στον ιαπωνικό ερευνητικό κολοσσό Riken ανέπτυξαν ένα εύκαμπτο φιλμ ηλιακών πάνελ πάχους 4 εκατομμυριοστών του μέτρου, περίπου το 1/25 του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας, το οποίο χωρά στην κοιλιά του εντόμου.

Η μεμβράνη επιτρέπει στην κατσαρίδα να κινείται ελεύθερα, ενώ η ηλιακή κυψέλη παράγει αρκετή ενέργεια για να επεξεργάζεται και να στέλνει σήματα κατεύθυνσης σε αισθητήρια όργανα, στα οπίσθια μέρη του ζωύφιου.

Το έργο βασίζεται σε προηγούμενα πειράματα ελέγχου εντόμων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη και θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε cyborg έντομα που θα μπορούν να εισέρχονται σε επικίνδυνες περιοχές πολύ πιο αποτελεσματικά από ρομπότ.

«Οι μπαταρίες μέσα στα μικρά ρομπότ εξαντλούνται γρήγορα, οπότε ο χρόνος για εξερεύνηση μειώνεται», δήλωσε ο Fukuda. «Ένα βασικό πλεονέκτημα (ενός cyborg εντόμου) είναι ότι όταν πρόκειται για τις κινήσεις, το έντομο κινεί τον εαυτό του, οπότε η απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο μεγάλη».

Ο Fukuda και η ομάδα του επέλεξαν για τα πειράματα κατσαρίδες Μαδαγασκάρης επειδή είναι αρκετά μεγάλες για να μεταφέρουν τον εξοπλισμό και δεν φέρουν φτερά που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την τοποθέτηση. Ακόμα και όταν το σακίδιο πλάτης και το φιλμ είναι κολλημένα στην πλάτη τους, τα έντομα μπορούν να διασχίσουν μικρά εμπόδια ή να ορθοποδήσουν όταν αναποδογυρίσουν.

 

 

 

Πηγή: lifo.gr