Ιάπωνες ερευνητές ανιχνεύουν όγκο στον εγκέφαλο μέσω τεστ ούρων
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια νέα συσκευή, για να αναγνωρίσουν μια βασική μεμβρανική πρωτεΐνη-βιοδείκτη στα ούρα, που υποδεικνύει εάν ο ασθενής έχει όγκο στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους, η πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για μη επεμβατική ανίχνευση του καρκίνου του εγκεφάλου θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισής του με ή χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αυτή η μέθοδος από το Πανεπιστήμιο Nagoya της Ιαπωνίας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Nano θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει και στην ανίχνευση άλλων τύπων καρκίνου, αναφέρει η μελέτη.
Αν και η έγκαιρη ανίχνευση πολλών τύπων καρκίνου έχει αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης, δυστυχώς το ποσοστό επιβίωσης από όγκο του εγκεφάλου παραμένει σχεδόν αμετάβλητο για περισσότερα από 20 χρόνια. Και αυτό οφείλεται εν μέρει στον καθυστερημένο εντοπισμό του. Οι γιατροί συχνά ανακαλύπτουν όγκους στον εγκέφαλο μόνο μετά την εμφάνιση νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως απώλεια κίνησης ή ομιλίας, οπότε έχουν φτάσει σε σημαντικό μέγεθος. Η ανίχνευση τους όταν είναι ακόμη μικροί και η έναρξη της θεραπείας το συντομότερο δυνατό θα συμβάλει στη σωτηρία ανθρώπινων ζωών, αναφέρει η μελέτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα πιθανό σημάδι ότι ένα άτομο έχει όγκο στον εγκέφαλο είναι η παρουσία στα ούρα του εξωκυτταρικών κυστιδίων (extracellular vesicles – EV) που σχετίζονται με τον όγκο. Τα EV είναι νανοκυστίδια που
εμπλέκονται σε μια ποικιλία λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της ενδοκυτταρικής επικοινωνίας. Επειδή αυτά που βρίσκονται σε ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου έχουν συγκεκριμένους τύπους RNA και μεμβρανικών πρωτεϊνών, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για την ανίχνευση της παρουσίας καρκίνου και της εξέλιξής του.
Αν και απεκκρίνονται μακριά από τον εγκέφαλο, πολλά EV από καρκινικά κύτταρα απεκκρίνονται στα ούρα χωρίς να διασπώνται, αναφέρει η μελέτη. «Οι εξετάσεις ούρων έχουν πολλά πλεονεκτήματα», εξηγεί ο αναπληρωτής
καθηγητής Takao Yasui της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Nagoya και συνεχίζει: «η υγρή βιοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολλά σωματικά υγρά, αλλά συνήθως απαιτεί εξετάσεις αίματος που είναι επεμβατικές. Οι εξετάσεις ούρων είναι μια αποτελεσματική, απλή και μη επεμβατική μέθοδος επειδή τα ούρα περιέχουν πολλά πληροφοριακά βιομόρια που μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό της νόσου».
Χρησιμοποίησαν νανοσύρματα
Η διεθνής ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστήμια της Ναγκόγια και του Τόκιο της Ιαπωνίας, ανέπτυξε μια νέα πλατφόρμα ανάλυσης εξωκυτταρικών κυστιδίων για όγκο του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας νανοσύρματα στο κάτω μέρος μιας πλάκας μικροτιτλοδότησης (επίπεδη πλάκα με πολλαπλά «πηγάδια» που χρησιμοποιούνται ως μικροί δοκιμαστικοί σωλήνες). Χρησιμοποιώντας αυτή τη συσκευή, εντόπισαν δύο συγκεκριμένους τύπους μεμβρανικών πρωτεϊνών EV, γνωστών ως CD31/CD63, από δείγματα ούρων ασθενών με όγκο στον εγκέφαλο. Η αναζήτηση αυτών των πρωτεϊνών-βιοδεικτών θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να εντοπίσουν ασθενείς με όγκο πριν εμφανίσουν συμπτώματα, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Προς το παρόν, οι μέθοδοι απομόνωσης και ανίχνευσης εξωκυτταρικών κυστιδίων απαιτούν περισσότερα από δύο όργανα, μια διάταξη για την απομόνωση και στη συνέχεια μια για την ανίχνευσή τους», λέει ο Yasui. «Η δική μας ανάλυση all-in-one nanowire μπορεί να απομονώσει και να ανιχνεύσει EVs χρησιμοποιώντας μια απλή διαδικασία. Στο μέλλον, οι χρήστες θα μπορούν να αναλύουν ποικίλα δείγματα αλλάζοντας το τμήμα ανίχνευσης και τροποποιώντας το επιλεκτικά για να ανιχνεύει συγκεκριμένες μεμβρανικές πρωτεΐνες ή miRNA μέσα σε EVs άλλων τύπων καρκίνου.
Πηγή:dikaiologitika.gr