Η γρίπη αποτελεί  μεταδοτική νόσο του αναπνευστικού συστήματος η οποία προκαλείται  από τον ιό της γρίπης. Δύναται  να προκαλέσει από  ήπια έως σοβαρά συμπτώματα και πιθανόν  να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα με ορισμένα χρόνια νοσήματα αποτελούν ομάδες οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν  σοβαρές επιπλοκές . Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης είναι αποδεδειγμένο ότι  αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ο ακριβής  χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν δύναται  να προβλεφθεί με  ακρίβεια αλλά η εμφάνιση της επιδημίας προκαλεί  αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, αύξηση της θνησιμότητας. Καίριας σημασίας  μέτρα για τον περιορισμό   της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής όπως  το συχνό πλύσιμο των  χεριών, η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Παρόλα αυτά τα συγκεκριμένα  μέτρα  επιδρούν μερικώς στον έλεγχο της νόσου.

Ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο προφύλαξης και συγκεκριμένα  η σωστή και έγκαιρη χορήγηση αυτού.  Μας προφυλάσσει  από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συνεπώς  συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές αυτής  καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο συνεπώς πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Άρα  ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του επιδημικού κύματος, δηλαδή στα μέσα-τέλος Νοεμβρίου. Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Ο εμβολιασμός συνεπώς εναντίον της εποχικής γρίπης αποτελεί παρέμβαση η οποία μπορεί να μας προστατέψει από τις επιπλοκές αυτής και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

 

Ο Πρόεδρος                                             Ο Γραμματέας

Τσανικίδης Ηρακλής                             Μποστανίτης Ιωάννης