Καλημέρα σας. Πολλοί από εσάς διαβάσατε τη δημοσκόπηση της ΔΙΟΝ Τηλεόρασης για τον Δήμο της Κατερίνης. Σε άλλους άρεσε, σε άλλους όχι. Για να διευκολύνω λίγο την κατάσταση:

·        Αν είστε κάποιος που έχει μεγάλες οικονομικές συναλλαγές με τον Δήμο, εργολάβος, υπάλληλος με εξαρτημένη σχέση κλπ, τότε η δημοσκόπηση δεν είναι αληθινή. Για εσάς η αλήθεια είναι ότι ο Σάββας Χιονίδης είναι πρώτος με 35%.

·        Αν είστε κάποιος που έχει πιστέψει παράλογες υποσχέσεις ή έχει πάρει χορηγίες για το σωματείο που εκπροσωπεί και δεν τον νοιάζει κάτι άλλο για τον Δήμο και το μέλλον των παιδιών του, τότε η δημοσκόπηση δεν είναι αληθινή. Για εσάς η αλήθεια είναι ότι ο Κώστας Κουκοδήμος προηγείται με 37%

·        Αν είστε κάποιος που είστε φανατικός υποστηρικτής του Σύριζα και πιστεύετε πως και σήμερα κρατά τις δυνάμεις που είχε το 2014 στην Κατερίνη, τότε η δημοσκόπηση δεν είναι αληθινή. Για εσάς η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Νταντάμης είναι μπροστά, με 35%. («Αυτά που πήρε ο Γιαννούλης την προηγούμενη φορά + τα καινούρια»)

Όσοι ανήκετε στις παραπάνω κατηγορίες, μπορείτε ευχαριστημένοι να σταματήσετε να διαβάζετε. Εσάς μόνο τα αποτελέσματα της κάλπης του Μαϊου (ίσως) να σας ταρακουνήσουν. Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση, καλή σας εβδομάδα.

Ανεξάρτητα από το ποιον υποστηρίζετε (και καλά κάνετε) όσοι δεν ανήκετε στις παραπάνω κατηγορίες και θέλετε να συζητήσουμε σοβαρά, θα χαρώ να διαβάσετε την ανάλυσή μου και να ανταλλάξουμε επιχειρήματα με βάση τη λογική. Έχουμε και λέμε λοιπόν…

 

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ήταν:

Χιονίδης 17,3%, Κουκοδήμος 16,7%, Λιακόπουλος 15,8%, Νταντάμης 11,8%, Ευγένιος Παπαδόπουλος 4,9%, Τσουπέης 3,8%, Κεραηλίδης 0,7%.

 

Γιατί οι 3 πρώτοι είναι πολύ κοντά;

Επειδή ΣΗΜΕΡΑ όλοι οι σοβαροί παρατηρητές συγκλίνουν στο ότι:

·        Ο Λιακόπουλος είναι πρώτος στην Κατερίνη και πρώτος / δεύτερος στην Πέτρα

·        Ο Χιονίδης είναι δεύτερος / τρίτος στην Κατερίνη, πρώτος στα Πιέρια και την Ελαφίνα

·        Ο Κουκοδήμος είναι δεύτερος / τρίτος στην Κατερίνη, πρώτος στον Κορινό και πρώτος / δεύτερος στην Παραλία

 

Οι διαφορές είναι μικρές, οι δυνάμεις πολυδιασπασμένες, ο αγώνας μεγάλος και δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσει ακόμη κανείς. Πολύς κόσμος δεν έχει αποφασίσει ακόμη, μία σοβαρή μερίδα δημοτών λένε «ναι» σε όλους, κάποιοι νεοδημοκράτες είναι ενοχλημένοι από την τριχοτόμηση του χώρου τους, και οι τρεις εμφανίζονται να αποσπούν σοβαρά τμήματα της κεντροαριστεράς.

 

«Υπάρχουν κάποιοι που κερδίζουν και κάποιοι που χάνουν από τον τρόπο που γίνεται η δημοσκόπηση;»

Όσοι απάντησαν στη δημοσκόπηση, λένε ότι μιλούσαν επί 30 λεπτά. Αν κάποιος στηρίζει έναν εν ενεργεία Δήμαρχο, τότε η εμπειρία λέει πως δεν έχει φόβο να το δηλώσει σε έναν άγνωστο στο τηλέφωνο. Το ίδιο ισχύει και για αυτόν που στηρίζει εν ενεργεία βουλευτή. Το ίδιο ισχύει και για αυτόν που στηρίζει ένα πρόσωπο γνωστό από την τηλεόραση.

Από την άλλη, όποιος ψηφίζει «αυτόν που θέλει να ανατρέψει τα πράγματα», η εμπειρία λέει ότι δεν θα το πει σίγουρα στο τηλέφωνο, για να μη μαλώσει, εκτεθεί κλπ. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται μήπως διαρρεύσει η επιλογή τους. «Θα ψηφίσω, αλλά δεν το διαφημίζω, για να μη συγκρουστώ με τους άλλους». Άρα αυτονόητα ο Θανάσης Λιακόπουλος και ο Γιώργος Νταντάμης έχουν μειονέκτημα στις δημοσκοπήσεις, μιας και πολλοί δικοί τους κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους στο τηλέφωνο. Μειονέκτημα έχει προς το παρόν και ο Δημήτρης Κεραηλίδης, μιας και στο τηλέφωνο το όνομά του θυμίζει τον δημοτικό σύμβουλο του Χιονίδη.

 

«Είναι τόσο κακός Δήμαρχος ο Σάββας Χιονίδης; Ποιον μπορεί να νικήσει στον δεύτερο γύρο;»

Όχι, δεν αποδοκιμάζεται συνολικά. Κρατάει δυνάμεις. Αν δεν είχε σοβαρούς αντιπάλους, μπορεί και να έβγαινε ξανά. Όμως το 2019 δεν είναι 2014. Δύσκολο να επικράτησει στον δεύτερο γύρο απέναντι σε κάποιον άλλον πλην του Νταντάμη (και αυτό με πολλά ερωτηματικά, κυρίως για το τι θα κάνουν οι μη εκλεγμένοι υποψήφιοι του Σάββα, που θα καταλάβουν τι έγινε). Ο Σάββας έκανε 3 φορές εκλογές έχοντας συντεταγμένη πίσω του τη ΝΔ και απόλαυσε μεγάλη διείσδυση στο ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά. Σήμερα η ΝΔ δεν λαμβάνει θέση, η διείσδυση στην κεντροαριστερά παραμένει, αλλά αν μελετήσουμε με προσοχή τα ποιοτικά στοιχεία, στον δεύτερο γύρο δεν μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία. Επίσης τον ξέρουν όλοι, δεν έχει «δεξαμενή» για να αντλήσει νέους ψηφοφόρους. Χαμένος δεν είναι από τώρα. Ούτε όμως δυνατός είναι όπως παλιά.

 

«Ο Σάββας ξεκινά από το 50% της προηγούμενης φοράς + το 16% του Μακρίδη. Πόσο να χάσει;»

Ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε με το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές του 2009 με 44%. Το 2012 το ΠΑΣΟΚ πήρε 13%, μετά από μόλις 2,5 χρόνια στην εξουσία. Ο Σάββας ΔΕΝ ήταν υποψήφιος το 1998, όταν είχαμε τη δραχμή. Κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος Δήμαρχος το 2002, τη χρονιά που μπήκε στη ζωή μας το ευρώ. Κέρδισε το 2006 σε μία πολύ σκληρή μάχη. Πέρασε χαλαρά και εύκολα τον σκόπελο του 2010. Το 2014 είπε ότι θα ήταν η τελευταία φορά. Νίκησε ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο. Μετά άλλαξε γνώμη και θα είναι και πάλι υποψήφιος, δικαίωμά του. Αν ο Νίκος Μακρίδης θεωρεί ότι έχει μαζί του το 16% του 2014, ας βγει να το δηλώσει δημόσια. Θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση του κόσμου…

Αν όμως είναι τόσο δυνατός ο Σάββας, γιατί ψάχνει απεγνωσμένα να βγάλει μπροστά τα νέα πρόσωπα του συνδυασμού του; Ακριβώς επειδή ξέρει πως τόσο ο ίδιος όσο και η πλειοψηφία των παλιών του συμβούλων «κούρασε και κουράστηκε» (όπως έλεγε ο ίδιος για τον Αμοιρίδη και την ομάδα του, που είχαν 10 χρόνια διοίκησης). Με άλλα 2 δυνατά ψηφοδέλτια από τον ίδιο χώρο, όλα πολυσυλλεκτικά όπως και το δικό του, ένας σοβαρός αναλυτής θα μοίραζε περίπου στα 3 το 66% του 2014 και θα προσέθετε και όλους όσους ορίζουν την επιλογή τους και με βάση τις Πρέσπες ( = όχι στην επιλογή του Σύριζα στην Κατερίνη).

 

«Μα είναι δυνατόν να έπεσε ο Κώστας από τον Οκτώβριο;»

Φυσικά και είναι. Τότε έκανε μία «κορυφή» αμέσως μετά τη συγκέντρωσή του, που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Έκτοτε δεν έχει κερδίσει τις εντυπώσεις ούτε με τον συνδυασμό που ανακοίνωσε ούτε με το πρόγραμμα που (δεν) έχει παρουσιάσει. Ναι, διαβάζουμε για πάρα πολλές χορηγίες κλπ, αλλά πέραν των χρημάτων που διαθέτει, δεν έχει δείξει κάτι άλλο. Θα είναι αρκετό αυτό για να νικήσει; Δεν ξέρω, οι πολίτες θα αποφασίσουν. Μέχρι τώρα δείχνουν ότι έχουν σχηματίσει θετική γνώμη για αυτόν, παρά το ότι αυτή δεν συνδέεται με παραγωγή συγκεκριμένου έργου.

 

«Μα έχει μεγάλο ψηφοδέλτιο, με πολλά άτομα. Είναι φαβορί»

Σωστό. Μεταξύ αυτών τη σύζυγο του συνεταίρου του, μία υπάλληλο στο μαγαζί του, ΣΥΣΣΩΜΟ το πολιτικό του γραφείο, με πλήρη απαρτία σε κάθε σημείο του Δήμου μας. Ο Κώστας ως βουλευτής είχε μία επιρροή 5.000 – 6.000 σταυρών στα όρια του Δήμου Κατερίνης, ανταγωνιζόμενος άλλους 5 υποψηφίους βουλευτές. Τώρα είναι 7 συνδυασμοί με περίπου 300 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Άλλη μάχη. Ναι, αν πάει στον δεύτερο γύρο, θα έχει πολύ καλές πιθανότητες εκλογής. Εκτός και αν έχει απέναντί του τον Θανάση Λιακόπουλο.

 

«Μα εμένα μου λένε πως ο Θανάσης έχει 5 – 7%, πώς γίνεται να είναι μαζί με τους άλλους;»

10% στον Δήμο Κατερίνης είναι 5.000 ψηφοδέλτια. Ο Θανάσης Λιακόπουλος πήρε ως σύμβουλος σχεδόν 4.000 το 2010 και περίπου 2.600 το 2014. Μέχρι σήμερα έχει κτίσει τον πιο δυνατό συνδυασμό με νέα πρόσωπα, πολλά από αυτά έχουν εξαιρετική απήχηση στον κόσμο. Δηλαδή οι 40 υποψηφιοί του θα πάρουν άλλα 2.500 ψηφοδέλτια για να καταλήξουν όλοι μαζί στα 5.000 περίπου και στο 10% (ας σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση δεν περιλαμβάνει τον Γιώργο Παπαδημητρίου και άλλα νέα πρόσωπα); Μακάρι να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που το πιστεύουν αυτό και να μας αφήσουν να δουλέψουμε με ησυχία. Όμως στην πράξη όλοι όσοι είναι «μέσα στα πράγματα» παρατηρούν ότι 2 είναι οι κόντρες σήμερα στον Δήμο Κατερίνης: Χιονίδης εναντίον Κουκοδήμου και Όλοι εναντίον Λιακόπουλου. Τυχαίο; Δεν το νομίζω…

 

«Μπορεί ο Θανάσης να νικήσει τόσο δύσκολους αντιπάλους και να κερδίσει τις εκλογές;

Ο Θανάσης Λιακόπουλος πρέπει απλώς να περάσει στον δεύτερο γύρο. Αν το κάνει, θα βρει απέναντί του αντιπάλους που είτε υπολείπονται σήμερα στη δημοσκόπηση (και στην κοινωνία), είτε είναι περίπου στα ίσα μαζί του (περίπτωση Κουκοδήμου). Η δημοσκόπηση αλλά και οι πολίτες παρουσιάζουν μία εικόνα ισορροπίας, με τους πρώτους 4 υποψηφίους να είναι κοντά. Αν ο Θανάσης μείνει ψηλά ως το τέλος, τότε ναι, μπορεί να πάει στον δεύτερο γύρο και μετά να κερδίσει τις εκλογές. Ναι, γίνεται αυτό. Σκεφθείτε ότι του έλεγαν πως δεν θα βρει συμβούλους κλπ. Αποδείχθηκε πως έχει στο πλευρό του την πιο δυνατή ομάδα, με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Θέλει πλέον δουλειά στα χωριά, στην περιφέρεια του Δήμου για να επαναληφθεί η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στη δημοτική ενότητα Πέτρας. Μην ξεχνάτε ότι ακόμη έχει μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δηλώνουν ότι δεν τον γνωρίζουν. Στα θετικά του είναι πως ως τώρα είναι ο μόνος που έχει πρόγραμμα, πλήρες, μετρημένο και σοβαρό, κάτι που ήδη αρχίζουν να συζητούν οι πολίτες που νοιάζονται για το αύριο του Δήμου.

 

«Γιατί είναι πιο πίσω ο Γιώργος Νταντάμης;»

Η ταύτιση του Γιώργου Νταντάμη με τον Σύριζα και η επιλογή του να έχει υποψηφίους επώνυμα στελέχη του χώρου αυτού, ανέκοψαν τη δυναμική του. Μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η στήριξη του Σύριζα θα κοστίσει ακόμη περισσότερο στον Γιώργο.

Ο Γιώργος θέλει, λέει, να εκφράσει την κεντροαριστερά στον Δήμο, χωρίς όμως να λέει ΜΙΑ λέξη κριτικής για τον Σάββα Χιονίδη. Επίσης τα πρόσωπα των υποψηφίων του που έχουν συζητηθεί πολύ στην κοινωνία είναι είτε οι άνθρωποι του Σύριζα, είτε οι δεξιοί που συγκέντρωσε, είτε η ομάδα του Γιάννη Αμοιρίδη. Πώς λοιπόν θα εκφράσει την κεντροαριστερά, όταν διαφημίζει τα στελέχη του Σύριζα και της ΝΔ που έχει κοντά του; Τέλος, μέχρι σήμερα, 14 μήνες μετά την ανεπίσημη δήλωση υποψηφιότητας και 11 μήνες μετά από την επίσημη, δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πρόγραμμα.

 

«Είναι εκτός παιχνιδιού ο Γιώργος;»

Όχι βέβαια! Δεν είναι τόσο πίσω που να μη μπορεί να γυρίσει την παρτίδα! Ειδικά αν αρχίσει να ανεβαίνει και ο Σύριζα στην Κατερίνη, θα καρπωθεί στο απόλυτο την άνοδο αυτή. Είναι τόσοι αυτοί που δεν τον γνωρίζουν, που είναι σίγουρο ότι μπορεί να μπει και πάλι στο παιχνίδι. Περίπου ένας στους δύο δημότες δεν έχει καν γνώμη για αυτόν. Το πρόβλημά του είναι πως και να πάει στον δεύτερο γύρο, θα δυσκολευτεί να επιβληθεί κάποιου από τους πρώτους 3. Αλλά όλα είναι ανοικτά, προσωπικά του δίνω ίδιες πιθανότητες με όλους τους άλλους.

 

«Γιατί ο Ευγένιος είναι τόσο ψηλά; Μήπως το στήσανε επειδή δουλεύει 10 χρόνια εκεί;»

Ο Ευγένιος βγαίνει στην τηλεόραση τα τελευταία 10 χρόνια = έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Είναι ο μόνος με το όνομα Ευγένιος που είναι γνωστός στους πολίτες. Επίσης έχει διάγει πολιτικό και προσωπικό βίο που δεν έχει δώσει δικαιώματα, το αντίθετο, έχει κερδίσει πολλούς φίλους με τη στάση του.

Αν δηλαδή πάρουμε τυχαία 100 τηλέφωνα, όπου θέλετε, αμφιβάλλει κάποιος ότι πάνω από τους 70 που θα ακούσουν το όνομα «Ευγένιος», θα καταλάβουν ότι πρόκειται για αυτόν; Στο χέρι του Ευγένιου είναι να δουλέψει, να κρατήσει τους αρχικά ενδιαφερόμενους στο εγχείρημά του και να τους φέρει κοντά του.

 

«Θα ανέβει ο Τσουπέης και η Λαϊκή Συσπείρωση;»

Σίγουρα! Άλλωστε ως όνομα δεν είναι ακόμη γνωστό στον κόσμο που ψηφίζει ΚΚΕ. Ανάλογα με τη συγκυρία, μπορεί να φτάσει και το 5 – 6%.

 

«Γιατί είναι τόσο κάτω ο Δημήτρης Κεραηλίδης;»

Πρώτα από όλα το όνομά του μοιάζει ηχητικά με αυτό δημοτικού συμβούλου του Σάββα Χιονίδη, και μάλιστα από τους πιο στενούς. Δεύτερον, μέχρι πριν λίγους μήνες εμφανίζονταν να γράφει υπέρ άλλου υποψηφίου. Τρίτον, δεν τον αναγνωρίζει πολύς κόσμος, αυτό δείχνει η δημοσκόπηση. Τετάρτον, μέχρι τη δημοσκόπηση δεν είχε ανακοινώσει κάποιον υποψήφιο σύμβουλο, δεν έχουν βγει άνθρωποι να δουλέψουν για αυτόν. Τώρα ανακοίνωσε τους πρώτους 11. Κατά τη γνώμη μου ο Δημήτρης θα θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για να μπει στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

 

ΥΓ. Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές του κειμένου, όμως μία σοβαρή ανάλυση θέλει χώρο και χρόνο. Όποιος ψάχνει αναλύσεις μόνο με τίτλους, υπάρχουν άλλες επιλογές.