Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει δύο σημαντικές αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Οι δύο βασικές αλλαγές που σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας στοχεύουν στην εξάλειψη των κενών του συστήματος. Ένας από τους κεντρικούς άξονες των αλλαγών είναι η ενεργή συμμετοχή του ασφαλισμένου στη διαδικασία. Καθώς όμως δεν είναι όλοι οι πολίτες εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, εξετάζονται μέθοδοι που θα διευκολύνουν κυρίως τους ηλικιωμένους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ανακοινώσει την εφαρμογή ενός νέου συστήματος όπου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα ολοκληρώνεται μόνο εάν ο ασφαλισμένος επιβεβαιώσει έναν κωδικό που θα λαμβάνει στο κινητό του. Πρόκειται για ένα OTP (One Time Password – κωδικός μίας χρήσης), όπως αυτό που χρησιμοποιείται στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ο κωδικός θα αποστέλλεται στον κάτοχο του ΑΜΚΑ για να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη συνταγογράφηση.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την υποχρεωτική ανάρτηση των διαγνωστικών εξετάσεων στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς πριν τη συνταγογράφηση. Ο γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα μόνο εφόσον οι εξετάσεις αυτές δικαιολογούν την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Μέχρι το τέλος του έτους, όλα τα διαγνωστικά κέντρα θα συνδεθούν ηλεκτρονικά με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «θα ελέγξουμε όλους», υπογραμμίζοντας ότι ήδη διεξάγεται έρευνα σε περιοχές όπου οι γιατροί συνταγογραφούν υπερβολικά σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους.

 

 

Πηγή:dnews