Ηνωμένο Βασίλειο: Μόνο με ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια ή e-visa η είσοδος
Οι άνθρωποι που χρειάζονται θεώρηση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ζήσουν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν εκεί, λαμβάνουν πλέον ηλεκτρονική θεώρηση εισόδου
Ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA), μέχρι τον Απρίλιο του 2025, θα χρειάζονται όλοι οι επισκέπτες που δεν χρειάζονται βίζα, για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Την (Παρασκευή 1/11) η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 27 Νοεμβρίου, οι μη Ευρωπαίοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA, ενώ θα χρειάζονται ETA για να ταξιδέψουν από τις 8 Ιανουαρίου 2025. Στη συνέχεια, η ΕΤΑ θα επεκταθεί στους Ευρωπαίους από τις 5 Μαρτίου 2025, οι οποίοι θα χρειάζονται ΕΤΑ για να ταξιδέψουν από τις 2 Απριλίου 2025. Αυτό σημαίνει πως όλοι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο- εκτός από τους Βρετανούς και τους Ιρλανδούς πολίτες- θα χρειαστούν άδεια ταξιδιού και αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω ETA είτε μέσω eVisa.
«Οι άνθρωποι που χρειάζονται θεώρηση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ζήσουν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν εκεί, λαμβάνουν πλέον ηλεκτρονική θεώρηση εισόδου, η οποία παρέχει ψηφιακή απόδειξη της μεταναστευτικής τους κατάστασης, αντί για φυσικά έγγραφα μετανάστευσης που μπορούν να χαθούν, να κλαπούν ή να αλλοιωθούν», δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Seema Malhotra.
Η κυβέρνηση τώρα καλεί τους μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο που χρησιμοποιούν επί του παρόντος ένα φυσικό μεταναστευτικό έγγραφο, όπως βιομετρική άδεια διαμονής (BRP) ή διαβατήριο που περιέχει σφραγίδες μελάνης ή αυτοκόλλητες βινιέτες βίζας, να δημιουργήσουν έναν ηλεκτρονικό λογαριασμό για να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική τους βίζα πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2024 που λήγει η BRP τους. Επίσης, με κυβερνητική χρηματοδότηση, παρέχεται υποστήριξη σε ευάλωτα άτομα για να μεταβούν από τα φυσικά έγγραφα σε eVisa.
Οι ΕΤΑ συνδέονται ψηφιακά με το διαβατήριο του ταξιδιώτη και διασφαλίζουν τη διενέργεια ισχυρότερων ελέγχων ασφαλείας. Η ETA κοστίζει 10 λίρες (12 ευρώ) και επιτρέπει πολλαπλά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο για παραμονή έως 6 μήνες κάθε φορά σε διάστημα 2 ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο του κατόχου της, όποιο από τα δύο συμβεί νωρίτερα. Η καθιέρωση των ETA, επισημαίνει η ΕΡΤ, είναι σύμφωνη με την προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει πολλές άλλες χώρες για την ασφάλεια των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
Πηγή:dnews