Scroll to top

Ιωάννης Τραπεζανλίδης: Το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το κυνήγι (θήρα)


- 5 Ιουλίου 2019

 •  

   

  Οικολογία, βιοποικιλότητα, άγρια ζωή και κυνήγι, δεν αποτελούν αντιτιθέμενες έννοιες.

  Άρθρο του Ιωάννη Τραπεζανλίδη, Υποψήφιου Βουλευτή του  ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, μέλους του Κυνηγετικού Συλλόγου Κατερίνης.

  Θήρα

  – Από την πρώτη μέρα της θητείας μας υπήρξε ουσιαστικός και προσωπικός διάλογος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον κόσμο του κυνηγιού, συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις και ξεκαθάρισμα ότι οικολογία, βιοποικιλότητα, άγρια ζωή και θήρα δεν αποτελούν αντιτιθέμενες έννοιες.

  – Θεσμοθετήσαμε 20ετή Εθνική Στρατηγική για τα Δάση με αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης.

  – Με τον έλεγχο που ασκεί το ΥΠΕΝ στα οικονομικά των κυνηγετικών οργανώσεων διασφαλίζεται ότι τα χρήματα των Ελλήνων κυνηγών αξιοποιούνται ορθολογικά για τη διαχείριση των θηραμάτων, τη θηροφύλαξη και την ενημέρωση των κυνηγών.

  – Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε διασφαλίσει την έγκαιρη έκδοση ρυθμιστικής και των αποφάσεων για τα τέλη αδειών θήρας από τον Ιούλιο, μειώνοντας την ταλαιπωρία συλλόγων, υπηρεσιών και κυνηγών.

  – Δεν επιτρέψαμε να αποτελέσει η ρυθμιστική απόφαση θήρας εργαλείο παραγοντισμού και χαριστική ρύθμιση.

  – Στην τελευταία ρυθμιστική, η οποία εκδίδεται και σύμφωνα με την προ διετίας έγκριση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, θεσμοθετήσαμε την οριζόντια αύξηση της κάρπωσης αγριόχοιρου στα 10 άτομα και την κατάργηση του αναχρονιστικού μέτρου απαγόρευσης κυνηγίου σε ζώνη 500 μέτρων από τα σύνορα

  – Περιορίσαμε επίσης τα θηρευθέντα άτομα στο τρυγόνι από 12 σε 10. Αλλά σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία και την ΚΣΕ στηρίξαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απόφασή μας να μην απαγορέψουμε τη θήρα του τρυγονιού στη χώρα παρουσιάζοντας στοιχεία που τεκμηρίωσαν πλήρως τη θέση μας.

  – Στην Ευρωπαϊκή επιτροπή παρουσιάσαμε και τα προληπτικά μέτρα που παίρνουμε για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων. Ένα από αυτά είναι η συγκρότηση συνεργείων δίωξης αγριόχοιρου.

  – Επίσης, ζητήσαμε από τις Δασικές Αρχές την επανεξέταση των Καταφυγίων Άγριας Ζωής ως προς τη χρησιμότητά τους και το μέγεθός του

  – Εκδώσαμε τρεις αποφάσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της οργανωμένης κυνοφιλίας και μάλιστα η τρίτη απόφαση που αφορά τις επιδείξεις των καλύτερων σκύλων συγκροτούν και τις Εθνικές Ομάδες εφαρμόστηκε το Μάιο για πρώτη φορά.

  – Για την προστασία των κατασκηνωτών και ιδιαίτερα των παιδιών καθορίσαμε απαγόρευση θήρας έως τα 250 μέτρα από την εξωτερική περίφραξη των κατασκηνώσεων, εφόσον αυτές είναι σε λειτουργία.

  – Απελευθερώσαμε μεγάλο μέρος της έκτασης της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Παρνασσίδας και ρυθμίσαμε το κυνήγι σε Αμβρακικό, Κοτύχι-Στροφυλιά, Σαγιάδα.

  – Έχουμε εισηγηθεί στο Υπουργείο Προστασίας Πολίτη τη διασύνδεση όπλου για θήρα με άδεια θήρας

  – Έχουμε εισάγει σε διάταξη νόμου (δεν ψηφίστηκε) τη δυνατότητα άσκησης θήρας με θηρευτικά αρπακτικά πτηνά (ιερακοθηρία).

  – Οι μεμονωμένοι κυνηγοί έχουν πια τη δυνατότητα να αιτούνται και να παραλαμβάνουν μαζικά την έκδοση άδειας θήρας από τη Δασική Αρχή μέσω ατομικού πληρεξούσιου δικηγόρου και όχι μόνο μεμονωμένα όπως ίσχυε κατά το παρελθόν.

   

  Ιωάννης Τραπεζανλίδης

  Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

  Μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κατερίνης

   

 • Δείτε επίσης...