Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Κεντρική Μακεδονία το 40 έως 95% των κρουσμάτων στην Ελλάδα
Σε ανοιχτό διαδικτυακό επιστημονικό σεμινάριο που διοργάνωσε η Οικοανάπτυξη ΑΕ, με θέμα «ασθένειες μεταδιδόμενες από κουνούπια και τρόποι αντιμετώπισης στην Ευρώπη», μίλησε ο πρόεδρος της εταιρείας Οικοανάπτυξη Α.Ε., Σπύρος Μουρελάτος.
«Τις τρεις χρονιές με τα περισσότερα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, το 2010, το 2018 και το 2022, στην Κεντρική Μακεδονία καταγράφηκε το 40 έως 95% του συνόλου των κρουσμάτων της Ελλάδας. Έτσι, δυστυχώς, η Κεντρική Μακεδονία έχει το θλιβερό προνόμιο να συγκεντρώνει το 20% των κρουσμάτων του ιού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο ίδιος στην ομιλία του.
Ο κ. Μουρελάτος, παρουσιάζοντας τις καλές πρακτικές για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία, ανέφερε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται η δημιουργία δικτύων παγίδων και η παρακολούθηση της παρουσίας προνυμφών. Επιπλέον, η λήψη χιλιάδων δειγμάτων από κοτόπουλα για την ανίχνευση της ύπαρξης του ιού, η καταγραφή των διευθύνσεων των κρουσμάτων ώστε να γίνεται στοχευμένα η καταπολέμηση των κουνουπιών, η παραγωγή επιχειρησιακών μοντέλων για τις προνύμφες, η πρόβλεψη για την αφθονία κουνουπιών σε επίπεδο χωριού και η πρόβλεψη επιδημιολογικού κινδύνου για 2500 χωριά.
Επιπλέον για το θέμα αυτό, η καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άννα Παπά, επισήμανε ότι το 2010 ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Δέλτα του Αξιού και είναι πολύ πιθανό ότι η νόσος ήλθε στην Ελλάδα με αποδημητικά πουλιά, ενώ παρουσιάστηκαν 197 νευρολογικά περιστατικά, όλα στην Κεντρική Μακεδονία.
«Εμείς επιμέναμε στην Κεντρική Μακεδονία. Είναι ένας χώρος στον οποίο υπάρχουν και το Δέλτα και οι ορυζώνες», είπε η ίδια, επισημαίνοντας ότι ο ιός είναι πλέον ενδημικός στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει ανάγκη εγρήγορσης του προσωπικού και χρειάζονται ικανά συστήματα επιτήρησης, εγρήγορσης και αντιμετώπισης.
Η κ. Παπά είπε άλλωστε, ότι στην εμφάνιση των νόσων που μεταδίδονται από τα κουνούπια, επιδρούν παράγοντες όπως η θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις, η υγρασία, τα στάσιμα νερά, το κατά πόσο είναι βρώμικα, το κατά πόσο ο πληθυσμός κρατάει τα μέτρα πρόληψης αλλά και παράγοντες που επηρεάζουν τη μετανάστευση των αποδημητικών πουλιών.
Από τη πλευρά του, ο ομότιμος Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, έκανε την εκτίμηση ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης νοσημάτων από τα κουνούπια στον άνθρωπο θα αυξηθούν στο διάστημα που έρχεται.
Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε σε ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια αλλά και από σκνίπες, ενώ τόνισε πως υπάρχει και το ενδεχόμενο ταξιδιώτης από ενδημική περιοχή που φέρει κάποιον τροπικό ιό, να έρχεται σε χώρα της Ευρώπης και να υπάρχει στη συνέχεια διασπορά του ιού.
Πηγή: thestival