Το όνομα Μακεδονία είναι ευρέως γνωστό ως η γεωγραφική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, ως η συνέχεια του αρχαίου Ελληνικού κράτους, των Μακεδόνων.

Είναι όμως λιγότερο γνωστό, ως γυναικείο όνομα, μεταξύ των  επονομαζόμενων σπάνιων ονομάτων. Ετυμολογικά το κύριο όνομα Μακεδών παράγεται από το επίθετο μακεδνός που σημαίνει λυγερός και υψηλός.

Μια δραστήρια γυναίκα, η πρόεδρος του Συλλόγου των Γυναικών της Χαλάστρας «Η Χαλαίστρη» φέρει αυτό το τιμητικό και ιστορικό όνομα.

Το ονοματεπώνυμο της: Μακεδονία Μπαϊμάκη. Κάτοικος Δημοτικού Διαμερίσματος Χαλάστρας του Δήμου Δέλτα του Νομού Θεσσαλονίκης

Αλήθεια ποιόν δεν κεντρίζει στο άκουσμα αυτό το όνομα. Μάλιστα όταν το φέρει ένα ιδιαίτερα δραστήριο πρόσωπο, με σημαντικό κοινωνικό έργο. Πρόσωπο  που εκ των πραγμάτων  το γνωρίζει και σημαντικός αριθμός συντοπιτών της και όχι μόνο.

Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΑΣ

«Φαντάζομαι το ερώτημά σου, αφορά το βαπτιστικό μου όνομα» η πρώτη ατάκα με το καλημέρα της προέδρου της γυναικών της Χαλάστρας. Με αφοπλιστικό ύφος μου εξηγεί «Το όνομα αυτό το έφερε και η γιαγιά μου. Εκείνα τα χρόνια με τα δεινά που μάστιζαν το Ελληνικό στοιχείο της πολύπαθης Μακεδονικής γης, από βορρά  και ανατολή, για να διατηρηθεί η ταυτότητά μας έδωναν το όνομα Μακεδονία και σε άλλα κορίτσια της περιοχής και όχι μόνο. Με τιμή το φέρω και εγώ και νοιώθω περήφανη αλλά και καμαρώνω ως γνήσια Μακεδονίτισσα.

Ερώτηση: Το έφεραν και άλλα μέλη της οικογένειας σας; Θεωρώ σε βάθος χρόνου αναζητώντας τι γενεαλογικό σας δέντρο.

Απάντηση: Το όνομα Μακεδονία είναι σαφώς οικογενειακό. Έτσι ονομάζονται και άλλα συγγενικά μου πρόσωπα. Από τις αφηγήσεις των γονιών μου και της αλησμόνητης γιαγιάς μου, όντως σε βάθος χρόνου υπήρχε στους προγόνους μου.

Ερώτηση: Όταν δηλώνεται τα στοιχεία της ταυτότητα σας, πως αποκομίζετε τις αντιδράσεις;

Απάντηση: Ποικιλοτρόπως. Αρκετοί διερωτώνται, πολλοί νοιώθουν περίπου αμήχανα, άλλα όλοι έχουν ένα καλό λόγο στο πρόσωπό μου. Είναι λογικό και να μην περνά απαρατήρητο. Στον τόπο μου που με γνωρίζουν  λόγω της πολύχρονης ενασχόλησής μου με τα κοινά, είναι κάτι συνηθισμένο όπως όλα τα ονόματα.

Ερώτηση:  Πως νοιώσατε όταν οι βόρειοι γείτονές μας σφετερίστηκαν μέρος της ιστορικής μας ταυτότητας Σχετικά με την ονομασία της Βόρειας πλέον Μακεδονίας. Αισθανθήκατε ότι κάτι υφάρπαξαν από το είναι σας.

Απάντηση: Πόνεσα πολύ. Μου κακοφάνηκε. Είναι σαν μου πήραν κάτι από την ύπαρξή μου. Από την ταυτότητά μου. Έκανα προσωπικό αγώνα για να μην αναγνωριστεί, ακόμα και με το παράγωγο  της γεωγραφικής τους θέσης, αλλά ποιος μας άκουσε άλλωστε. Δεν παύει να αποτελεί κλοπή του ιστορικού μας κορμού. Λυπάμαι πολύ.

Ερώτηση: Ως πρόεδρος του Συλλόγου «Η Χαλαίστρη» παρουσιάζετε τα τελευταία χρόνια έντονη δραστηριότητα με κατευθυντήρια αναφορά την φιλανθρωπία, την υποστήριξη των όσων χρειάζονται συμπαράσταση και τον πολιτισμό. Τι άλλο να περιμένουμε από το ανήσυχο βλέμμα σας;

Απάντηση: Ότι έκανα και ότι πράττω όλα πηγάζουν από την αγάπη μου για την Χαλάστρα. Εύχομαι να είμαι καλά και να μπορώ να συνεχίσω να προσφέρω. Βέβαια δεν σταματώ εδώ. Νοιώθω περήφανη που συνέβαλα στο να συνεχίζει να υφίσταται το Κέντρο Υγείας Χαλάστρας που βρισκόταν στα πρόθυρα να αναστείλει τη λειτουργία του. Η οικονομική κρίση και η ανάλογη της γνωστής πανδημίας δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα σε μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας. Εδώ πρέπει να ρίξουμε το βάρος της προσφοράς μας. Με την πρόσφατη συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα με τη χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, στηρίξαμε μια οικογένεια της περιοχής που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες επιβίωσης. Συνεχίζω χωρίς φειδώ πάντα για το καλό των συντοπιτών μου.

Η Μακεδονία λοιπόν η ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα. Η Μακεδονία του νεώτερου Ελληνικού κράτους. Αλλά και η κυρία Μακεδονία από τη γη της Μυγδονίας, μια Μακεδονίτισσα  της προσφοράς και του αλτρουισμού.

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης