Ο Δήμαρχος Κατερίνης & Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας στην Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Κρήτης – Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρών στις εργασίες.

Με κεντρικό μήνυμα «Δυνατή Αυτοδιοίκηση, για Ισχυρές Τοπικές Κοινωνίες», από την Κρήτη ξεκίνησαν το πρωί, οι Συνεδριακές Διαδικασίες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας μέσω τηλεδιάσκεψης (λόγω των δεδομένων που δημιουργεί η πανδημία του covid-19).

Στην πρώτη αυτή συνεδριακή διάσκεψη με την ΠΕΔ Κρήτης, που – παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου – συντόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν: ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας της ΚΕΔΕ, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι της συγκεκριμένης ΠΕΔ.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Όπως μεταξύ άλλων τονίστηκε από τον κο Παπαστεργίου: «Η Κ.Ε.Δ.Ε., ενόψει του διαλόγου που πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα με το Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός νέου νομοσχεδίου που θα προωθεί την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, προχωρά στην επικαιροποίηση των θέσεών της πάνω σε αυτό το ζήτημα, επενδύοντας πολλά στην ενότητα και τη συνεργασία όλων των Δήμων της χώρας, ώστε να διαμορφωθούν κοινά αποδεκτές θέσεις, μέσα από έναν ανοιχτό και ουσιαστικό δημοκρατικό  διάλογο, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών μας κοινωνιών».

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών

«Ο λόγος σήμερα ανήκει στους εκπροσώπους της Τ.Α. Είναι πολύ σημαντική η αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έναντι των υπόλοιπων θεσμών. Για το λόγο αυτό  η μεταρρύθμιση την αφορά σε μεγάλο βαθμό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, στη σύντομη παρέμβασή του.

 

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος ανέφερε: «Η Επιτροπή Χωροταξίας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της ΚΕΔΕ ασχολήθηκε  από την πρώτη στιγμή με το χωροταξικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση από το αρμόδιο Υπουργείο ζητώντας τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των δημάρχων.

Η Επιτροπή μας έκανε δημόσια διαβούλευση με τους φορείς ΠΕΔ και Δήμους της χώρας και αφού συγκέντρωσε τις παρατηρήσεις των φορέων έκανε παρεμβάσεις με συναντήσεις με τον Υπουργό του ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη Κωστή και κ. Μπακογιάννη Θύμιο, Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ. Ο βασικός κορμός του προβληματισμού που έχει διατυπωθεί και αφορά τεχνικό κόσμο και ιδιοκτήτες γηπέδων, εστιάζει κυρίως στις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ηρακλείου. Στην  διαβούλευση συμμετείχαν ενεργά και τους ευχαριστούμε για τις προτάσεις τους τον Δήμο Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Χερσονήσου και Σητείας.

Όλα τα θέματα και οι προβληματισμοί που τέθηκαν όπως και όσα συγκεντρώσουμε από τους δήμους τους οποίους καλώ και σήμερα να καταθέσουν προτάσεις, θα τεθούν υπό συζήτηση στο νομοσχέδιο πριν αυτό κατατεθεί στη βουλή.

Οι επαφές και συναντήσεις της Επιτροπής με το αρμόδιο υπουργείο είναι συνεχείς. Πολλές από τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας εισακούστηκαν και θα τις δούμε στο νέο χωροταξικό».

Ακολούθως ο κος Κουκοδήμος έκανε λόγο για τα βασικά σημεία των προτάσεων και τα αποτελέσματα διαβούλευσης που προέκυψαν με το Υπουργείο, για το άρθρο 34 που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση, τις δημοτικές οδούς και την κατηγοριοποίησή τους, τα κάμπινγκ, τις περιοχές Natura.

Παράλληλα, έδωσε επιγραμματικά το στίγμα των στόχων της Επιτροπής και σε άλλα πεδία, όπως η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, ο περιορισμός χρήσης του αυτοκινήτου με παράλληλη επιλογή μέσων που καταναλώνουν λιγότερο χώρο, την απόδοση χώρου στους πεζούς και τους ποδηλάτες, τη μείωση των ταχυτήτων και τη μετατροπή των περιοχών κατοικίας σε περιοχές ήπιας κυκλοφορίας κ.α.

Επίσης, αναφέρθηκε: στις χρηματοδοτήσεις των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, τα γνωστά ΣΒΑΚ, στον τομέα των Υποδομών, όπου η πρόκληση για τους δήμους αφορά την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και ειδικότερα με παρεμβάσεις στις σχολικές υποδομές και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την κατασκευή εγκαταστάσεων πρόσβασης ΑΜΕΑ, ακόμη και την προμήθεια υλικού ανίχνευσης κορωνοιού κ.α.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος έκανε λόγο για το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσα από το οποίο μπορεί να προχωρήσει και η κατασκευή Τεχνικών Έργων Αντιμετώπισης Κατολισθήσεων, καθώς και η εκπόνηση Μελετών και στον τομέα των Μεταφορών με έμφαση στην  κατασκευή οδικών έργων ειδικά σε ορεινές περιοχές.

Και ο Δήμαρχος κατέληξε στα λεγόμενά του ως εξής: «Πιστεύω ότι αν και οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και όλα πλέον κινούνται στους ρυθμούς της πανδημίας και της ανάγκης στήριξης των τοπικών κοινωνιών μας, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε παρεμβάσεις που θα έχουν πολλαπλά οφέλη σε αυτές».

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία του covid-19, όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των Συνεδρίων μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης, συνεχίζει τις διαδικασίες των συνεδριακών συναντήσεων, που θα πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιασκέψεων, έως και τις 11 Δεκεμβρίου σε όλες τις ΠΕΔ της χώρας. Επόμενη προγραμματισμένη διάσκεψη στις 12 Νοεμβρίου με την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

 

 

(Δελτίο τύπου)