Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί στις Βρετανία προς όσους αγοράζουν φάρμακα αδυνατίσματος από το διαδίκτυο, ανάμεσά τους και το Ozempic.

Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη χρήση του Ozempic, όπως και άλλων φαρμάκων για αδυνάτισμα είναι πολλοί, επισημαίνουν οι ειδικοί στη Βρετανία.

Όπως είπε ο καθηγητής Stephen Powis, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS England), τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα φάρμακα αυτά για καθαρά αισθητικούς λόγους.

Για να χάσουν λίγα κιλά, όμως, θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, τόνισε. Και υπογράμμισε πως αυτού του είδους τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται από γιατρό και μόνο σε ασθενείς:

Με σοβαρή παχυσαρκία ή/και Τύπου 2 διαβήτη

Υπάρχουν αναφορές για νέους ανθρώπους, ιδίως γυναίκες, που κατέληξαν σε σοβαρή κατάσταση στα νοσοκομεία εξαιτίας των φαρμάκων. Οι γυναίκες αυτές δεν είχαν κανέναν ιατρικό λόγο για να τα λάβουν. Ήθελαν απλώς να χάσουν γρήγορα μερικά κιλά.

Η ιστοσελίδα Chemist and Druggist ανέφερε ότι ένα νεαρό κορίτσι παρουσίασε απειλητικά για τη ζωή του συμπτώματα μετά τη λήψη του Wegovy. Είχε προμηθευτεί το φάρμακο από το διαδίκτυο.

Το Ozempic και το Wegovy περιέχουν την δραστική ουσία σεμαγλουτίδη. Το πρώτο είναι εγκεκριμένο για τους ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη. Το δεύτερο για την απώλεια βάρους από σοβαρά παχύσαρκους ανθρώπους.

Το κορίτσι που περιγράφει το Chemist and Druggist έφτασε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου σε κακή κατάσταση. Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιο, ενώ με δυσκολία έτρωγε. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε πάθει κετοξέωση από την ασιτία.

Αυτή είναι μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση, κατά την οποία το σώμα πολλές κετόνες. Οι κετόνες είναι οξέα που παράγονται όταν το σώμα αρχίζει να διασπά το λίπος και τους μυς για να βρει ενέργεια.

 

Το κορίτσι δεν θα έπρεπε να έχει πάρει ποτέ το Wegovy. Ούτε διαβήτη τύπου 2 είχε, ούτε πρόβλημα βάρους. Δεν ήταν καν υπέρβαρη, πόσο μάλλον παχύσαρκη.

 

«Μην κάνετε κατάχρηση»

«Τα νέα αυτά φάρμακα θα αποτελέσουν πανίσχυρο τμήμα του οπλοστασίου μας εναντίον της παχυσαρκίας, αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση», τόνισε ο Dr. Powis. «Η αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου, χωρίς ιατρική επίβλεψη, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και επικίνδυνες συνέπειες. Τα φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Δεν προορίζονται για γρήγορο αδυνάτισμα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές».

Ένας γιατρός στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε το κορίτσι ανέφερε ότι σε κάθε του εφημερία βλέπει τουλάχιστον έναν ασθενή με επιπλοκή από κάποιο τέτοιο φάρμακο. Πολλοί από τους ασθενείς τα είχαν προμηθευτεί μέσω διαδικτύου ή ιδιωτικών κέντρων ομορφιάς. Ένας άλλος ασθενής χρειάσθηκε νοσηλεία στην εντατική εξαιτίας των φαρμάκων, αναφέρει ο Guardian.

Η βρετανική Εταιρείας Οξείας Ιατρικής (Society for Acute Medicine – SAM), που εκπροσωπεί πολλούς νοσοκομειακούς γιατρούς ζήτησαν να γίνει επειγόντων νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάζει την πρόσβαση στα φάρμακα αυτά.

«Μας ανησυχεί πολύ ο αυξανόμενος αριθμός ασθενών με επιπλοκές από τα φάρμακα που αγοράζουν στο διαδίκτυο», δήλωσε η εκλεγμένη πρόεδρος της SAM Dr. Vicky Price.

Όπως εξήγησε, οι γιατροί βλέπουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές στους ασθενείς, όπως:

Φλεγμονή στο πάγκρεας

Διαταραχή στα επίπεδα νατρίου στο αίμα

 

«Οι ασθενείς δεν γνώριζαν ότι υπήρχε κίνδυνος για τέτοιου είδους προβλήματα», τόνισε η Dr. Price.

 

Πηγή: newsit