Scroll to top

Καλαμάτα: Βέβηλοι ξέθαψαν νεκρή γυναίκα και την έβαλαν καθιστή στον απέναντι τάφο


- 19 Δεκεμβρίου 2019

 •  

   

  Ένα αδιανόητο «κρεσέντο» βεβήλωσης νεκρών και θρησκευτικών συμβόλων έχει συγκλονίσει τους κατοίκους του χωριού Πλατύ της Καλαμάτας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι άγνωστοι βέβηλοι δεν είχαν σπάσει μόνο τα μνήματα στο νεκροταφείο, αλλά είχαν ξεθάψει και μια νεκρή γυναίκα, την οποία είχαν τοποθετήσει… καθιστή σε διπλανό τάφο!

  Το μακάβριο σκηνικό αποκαλύφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ένας κάτοικος του χωριού πήγε στο κοιμητήριο για να ανάψει το καντήλι στο μνήμα συγγενούς του. Τότε αντίκρισε την ανατριχιαστική εικόνα με την απίστευτη τυμβωρυχία και ειδοποίησε την Αστυνομία.

   

   

  «Χτύπησαν» και το εκκλησάκι

  Οι άγνωστοι, που εκτιμάται ότι είχαν πάει στο νεκροταφείο νωρίτερα, είχαν σπάσει έξι μνήματα, είχαν βγάλει ένα οστεοφυλάκιο και είχαν σκορπίσει τα οστά. Όμως το πιο νοσηρό τους «επίτευγμα» ήταν ότι είχαν ξεθάψει από έναν οικογενειακό τάφο τη σορό μιας γυναίκας σε προχωρημένη σήψη και την έβαλαν να κάθεται με τα πόδια σταυρωμένα στο απέναντι μνήμα, στήνοντας ένα ανατριχιαστικό σκηνικό.

  Οι βάνδαλοι «χτύπησαν» και στο εκκλησάκι του νεκροταφείου, όπου είχαν γυρίσει ανάποδα τις εικόνες, είχαν κάνει άνω κάτω την Αγία Τράπεζα και είχαν πετάξει στο δάπεδο το καντήλι. Και όλα αυτά χωρίς να αρπάξουν το παραμικρό, κάτι που δεν μπορεί να εξηγήσει τα κίνητρά τους. Ο δήμος κατέθεσε μήνυση και η Ασφάλεια Καλαμάτας διεξάγει έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις αναζητώντας τους ιερόσυλους.

   

   

  Μήνυση κατ’ αγνώστων για τους βανδαλισμούς στο Δημοτικό Κοιμητήριο Πλατέος

  Μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσε σήμερα, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σχετικά με το περιστατικό βανδαλισμού τάφων, εκταφής σορού νεκρού, καθώς και άλλων καταστροφών, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Πλατέος και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019. Η μήνυση στρέφεται κατ’ αγνώστων.

  Για το θέμα έδωσε κατάθεση ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας.

   

   

  Μέσα σε τρία τέταρτα

  Το κοιμητήριο στο Πλατύ βρίσκεται έξω από το χωριό και, δυστυχώς, εδώ και αρκετά χρόνια δε λειτουργεί ο δημοτικός φωτισμός τη νύχτα. Ωστόσο, χθες το περιστατικό συνέβη μεσημέρι. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, περίπου στις 2.00 κάτοικος της περιοχής επισκέφθηκε το κοιμητήριο και όλα ήταν εντάξει. Έπειτα από τρία τέταρτα έφτασε εκεί κοινοτικός σύμβουλος της περιοχής, προκειμένου να κανονίσει εργασίες καθαριότητας που έπρεπε να γίνουν εν όψει των εορτών. Μπαίνοντας βρέθηκε μπροστά σε μια εικόνα που δεν πίστευε ότι αντίκριζε. Από τον πρώτο τάφο στην είσοδο οι δράστες είχαν ξεθάψει τη σορό της γυναίκας και της είχαν αλλάξει θέση.

  Στη συνέχεια διαπίστωσε ότι είχαν προκαλέσει εκτεταμένες φθορές σε άλλα 6 μνημεία, ενώ σε ένα από αυτά, που χρησιμοποιούνταν ως οστεοφυλάκιο, οι φθορές είχαν φτάσει μέχρι τα οστά που φυλάσσονταν. Επίσης, οι δράστες είχαν μπει στην εκκλησία και είχαν πετάξει μια εικόνα στο έδαφος, ενώ είχαν μετακινήσει βίαια το μανουάλι και είχαν ανακατέψει την Αγία Τράπεζα.

   

   

   

  Προβληματισμένο το χωριό

  Συντετριμμένος από το περιστατικό δήλωσε στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της Κοινότητας, Σπύρος Μαρούλης. «Δεν έχω λόγια να χαρακτηρίσω αυτό που έγινε. Έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές ότι κάποιοι πηγαίνουν και παίρνουν τα μπουκάλια με το λάδι, το πετρέλαιο που καίνε οι λαμπίτσες, τα καντήλια και τα λιβανιστήρια. Έχουν γίνει κατά καιρούς και κάποιες ζημιές, σπάζοντας μάρμαρα στην προσπάθειά τους να ξεκολλήσουν αυτά που θέλουν να κλέψουν. Το σημερινό, όμως, ήταν η αποκορύφωση», τόνισε ο κ. Μαρούλης.

  Στην περιοχή ποτέ δεν έχει συμβεί ξανά κάτι τέτοιο και όπως σημείωσε ο κ. Μαρούλης, όλο το χωριό είναι προβληματισμένο: «Είμαστε ένα χωριό που σέβεται τους ανθρώπους τους και πολύ περισσότερο τους ανθρώπους που έχουν φύγει. Αυτό που έγινε μας έχει στενοχωρήσει πάρα πολύ. Ζητάμε από τις αστυνομικές Αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μάθουμε και γιατί έγινε και από ποιους και να τιμωρηθούν».

  Πηγή: tharrosnews.gr, kalamata.gr

 • Δείτε επίσης...