Κάλεσαν το ΕΚΑΒ και όταν έφτασε η… ασθενής έτρωγε πίτα γύρο
Απίστευτες καταστάσεις, με ένταση, με απρόοπτα, με δυσκολίες και με κινδύνους αντιμετωπίζουν καθημερινά στη Ρόδο όπως και στην υπόλοιπη χώρα, οι διασώστες που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.
Η κατάσταση, σε ό,τι αφορά τις αυξημένες ανάγκες του ΕΚΑΒ στο νησί, βρίσκεται και πάλι στο «κόκκινο», αφού, σύμφωνα με τη rodiaki.gr, λειτουργούν και εξυπηρετούν τις έκτακτες ανάγκες υγείας των 150.000 – 200.000 ατόμων (τουριστών και μόνιμων κατοίκων) που βρίσκονται στη Ρόδο αυτή την εποχή, μόνο τρία ασθενοφόρα!
Το γεγονός αυτό έχει φέρει σε απόγνωση τα στελέχη και τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ στο νησί, αφού γνωρίζουν ότι αν δεν βάλουν «πλάτη» και αν δεν υπερβούν τις δυνατότητές τους σε 24ωρη βάση, τότε οι καταστάσεις που θα προκύψουν θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.
«Το ΕΚΑΒ στη Ρόδο λειτουργεί, επειδή όλοι εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε συναίσθηση της αποστολής και του λειτουργήματός μας», δήλωσε στη rodiaki.gr ο αντιπρόεδρος του εργασιακού σωματείου στη Ρόδο, Βασίλης Λαππάκης.
«Χρειάζονται 11 άτομα για να στελεχώσουν σωστά ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Αυτή τη στιγμή έχουμε 3 ασθενοφόρα όλο το 24ωρο κι ένα ακόμα, πέντε φορές την εβδομάδα, (Δευτέρα – Παρασκευή) αποκλειστικά για να εξυπηρετούμε τους ασθενείς του νοσοκομείου που μπαίνουν και βγαίνουν με αιμοκαθάρσεις, εξιτήρια και επανεξετάσεις. Αυτοκίνητα έχουμε, μας λείπει βεβαίως το προσωπικό. Χρόνια φωνάζουμε και τα επισημαίνουμε, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα δεν λύνεται», συμπληρώνει.
«Πολλές φορές μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε άσκοπες διακομιδές. Τους εξηγούμε ότι δεν μπορεί το ΕΚΑΒ να έρχεται και να μεταφέρει άτομα που δεν είναι απολύτως αναγκαίο να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Ειδικά από τουριστικές περιοχές, πολλοί επικοινωνούν μαζί μας και μας ζητούν επιτακτικά να διακομίσουμε στο νοσοκομείο εμείς άτομο που στραμπούλιξε το πόδι του, που ζαλίστηκε, που ανέβασε πυρετό κ.λπ. «Είναι τουρίστες, μας λένε και… τι θα πουν στη χώρα τους»! Τους εξηγούμε ότι και στη χώρα τους γίνονται διακομιδές με ασθενοφόρα άμεσης βοήθειας, για τέτοια περιστατικά, αλλά δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουν.
Να σας αναφέρω, λοιπόν, ότι εγώ κλήθηκα να μεταβώ πριν μερικά χρόνια σε περιστατικό στην Παλιά Πόλη. Λιποθυμικό περιστατικό για την ακρίβεια, μιας γυναίκας τουρίστριας. Ξέρετε τι αντικρίσαμε όταν φτάσαμε εκεί στο γυράδικο στην Παλιά Πόλη με τεράστιες δυσκολίες και κινδύνους μέσα από τα στενά; Την τουρίστρια να έχει συνέλθει και να τρώει γύρο με πίτα! Ναι καλά ακούσατε, γύρο με πίτα! Το έχουμε αναφέρει και το έχουμε καταγράψει αυτό επισήμως και να ξέρετε δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν εκατοντάδες».