Καλλιάνος για νέο κύμα καύσωνα: «Την Πέμπτη θα “καούμε”, θα τη θυμόμαστε για καιρό»
Όγδοη ημέρα καύσωνα η σημερινή: Ποιες περιοχές επηρεάζονται, ανάμεσά τους και η Αττική – Εως 41 βαθμοί η θερμοκρασία στην Αθήνα, Πέμπτη με Παρασκευή – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού για τον καύσωνα από σήμερα.
Για ένα νέο και πιο ισχυρό καύσωνα προειδοποιεί ο Γιάννης Καλλιάνος, έναν καύσωνα που θα μας επηρεάσει από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή.
Την Τετάρτη και την Παρασκευή, όπως αναφέρει, θα σημειωθούν σε πολλές πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θερμοκρασίες που οριακά θα ξεπερνούν και τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Όμως, η Πέμπτη θα είναι η πιο… δύσκολη μέρα.
«Την Πέμπτη θα τη θυμόμαστε… για καιρό»
Η Πέμπτη θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Για κάποια συγκεκριμένα τμήματα της επικράτειας ο υδράργυρος θα ξεπεράσει και τους 42°C και πιθανότατα να φτάσει τους 43°C και ίσως πολύ τοπικά και τους 44°C.
«Άρα την Πέμπτη θα τη θυμόμαστε για καιρό λόγω και της αυξημένης δυσφορίας και τις βραδινές ώρες ειδικά στις μεγαλουπόλεις».
Πού χρειάζεται προσοχή
Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, αναφέρει ότι τα τμήματα που την Πέμπτη θα επηρεαστούν περισσότερο από τον καύσωνα είναι τα ακόλουθα:
– Θεσσαλία
– Κεντρική και Ανατολική Στερεά
– Ανατολική και Νότια Πελοπόννησος
– Νότια Κρήτη
Πάνω από 40 βαθμοί την Πέμπτη στην Αθήνα
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η Πέμπτη θα είναι η πιο δύσκολη μέρα και για την Αττική. Ο υδράργυρος στο κέντρο της Αθήνας αργά το μεσημέρι θα ξεπεράσει πολύ εύκολα τους 40°C και τοπικά θα φτάσει και τους 41-42°C.
Υποχωρεί σταδιακά ο καύσωνας από το Σάββατο
Το Σάββατο θα μας «αποχαιρετήσουν» οι πολύ θερμές αέριες μάζες που για 11 ολόκληρες ημέρες θα μας έχουν ταλαιπωρήσει και η ατμόσφαιρα σταδιακά θα δροσίσει.
Έκτακτο δελτίο καιρού για το νέο «κύμα» καύσωνα: Ξεκινούν τα 40άρια ξανά από τα ηπειρωτικά
Έκτακτο δελτίο καιρού για το νέο «κύμα» καύσωνα εξέδωσε εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Τρίτης, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία από σήμερα Τρίτη από τα δυτικά και τις επόμενες ημέρες σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά. Οι
υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ήδη οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται στα επίπεδα των 25 βαθμών Κελσίου.
Πιο αναλυτικά:
Σήμερα Τρίτη (29-06-2021) στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου
Την Τετάρτη (30-06-2021), οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας προβλέπεται να φτάσουν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας (πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) τους 40 με 41 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Την Πέμπτη (01-07-2021), οι μέγιστες τιμές θα σημειωθούν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική και νότια
Πελοπόννησο και προβλέπεται να φτάσουν τους 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα κυμανθούν μεταξύ 39 και 41 βαθμών, εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης όπου προβλέπεται να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και στην Κρήτη θα φτάσουν κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις υπόλοιπες νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Την Παρασκευή (02-07-2021) η ζέστη θα υποχωρήσει αισθητά στα δυτικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη όμως χώρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, όπου αναμένεται να σημειώσει αισθητή πτώση το Σάββατο (03-07-2021).
Ειδικότερα για την Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Πέμπτη (01-07-2021) και την Παρασκευή (02-07-2021) και θα φτάσουν τους 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το Σάββατο.
Καιρός: Ισχυρός καύσωνας με αφρικανική σκόνη Τετάρτη με Παρασκευή – Νέοι χάρτες του meteo με τις θερμοκρασίες
Με εκ νέου υψηλές θερμοκρασίες επιστρέφει ο καύσωνας για τις επόμενες τρεις ημέρες, καθώς αναμένεται νέα έλευση θερμών αερίων μαζών.
Θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας, όπου σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, θα προκαλέσουν νέα άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον προγνωστικό χάρτη στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου στο ύψος των 1500 μέτρων), τις απογευματινές ώρες της Τρίτης οι θερμότερες αέριες μάζες που βρίσκονται στη βόρεια Αφρική, θα αρχίζουν να κινούνται προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σταδιακή νέα άνοδο της θερμοκρασίας.
Για σήμερα Τρίτη η μέρα ξεκινά με ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα και αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν κάποιες τοπικές συννεφιές σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες τοπικές βροχές, κυρίως προς την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ο καιρός στην Αθήνα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, την Τρίτη οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 37-39 ⁰C, ενώ στα βόρεια τους 35-36 ⁰C.
Στα νησιωτικά τμήματα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο 35-37 ⁰C και τοπικά στην Κρήτη και στην Ανατολική Ρόδο έως τους 38 ⁰C, στις Κυκλάδες και στο Ιόνιο τους 33-34 ⁰C.
Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες για τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης.
Επιπλέον, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Τρίτης, στα κεντρικά, βόρεια ορεινά τμήματα, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών.
Επισημαίνεται ότι:
-Θα διατηρηθούν οι υψηλές για την εποχή επίπεδα θερμοκρασίες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα.
-Οι εξασθενημένοι άνεμοι στα ηπειρωτικά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, θα αυξάνουν σε πολλές περιοχές το αίσθημα δυσφορίας.
-Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια.