Scroll to top

Κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας: Κοιμηθείτε περισσότερο το 2021!


- 2 Ιανουαρίου 2021

 •  

   

  Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ενήλικες κοιμούνται μία ή περισσότερες νύχτες την εβδομάδα λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους. Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η κακή συνήθεια.

  Θέλετε να δείτε διαφορά εφέτος στην υγεία σας; Αρχίστε από κάτι που είναι εύκολο, απλό και ανέξοδο: τον ύπνο. Αυτό συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM), η οποία σε πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων ο επαρκής ύπνος είναι άγνωστη έννοια.

  Η έρευνα έδειξε ότι το 85% των ενηλίκων κοιμούνται λιγότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε. Μάλιστα για πολλούς αυτό είναι σχεδόν καθημερινή συνήθεια. Στην πραγματικότητα, το 34% των ενηλίκων κατορθώνουν μόνο 1-2 νύχτες την εβδομάδα να κοιμούνται 7 ώρες ή περισσότερο.

  «Ο ύπνος είναι ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια», τονίζει ο Dr. Kannan Ramar, πρόεδρος της AASM. «Η έλλειψή του συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών προβλημάτων υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Αν θέλουμε να είμαστε υγιείς, πρέπει να κοιμόμαστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ».

  Όπως εξηγεί ο Dr Ramar, εκτός από τη σωματική υγεία, ο επαρκής ύπνος ευνοεί και την ψυχική, αλλά και την ευφυΐα. Επηρεάζει επίσης ευνοϊκά την ψυχική διάθεση, τις σχέσεις, τη μάθηση, τη μνήμη, τη δημιουργικότητα και την σκέψη.

  Αντιθέτως, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών χρόνιων προβλημάτων όπως:

  Η παχυσαρκία

  Ο σακχαρώδης διαβήτης

  Η υπέρταση

  Η καρδιοπάθεια

  Το εγκεφαλικό επεισόδιο

  Η κακή ψυχική διάθεση

   

  Γιατί χάνουμε ύπνο

  Η νέα έρευνα της AASM έδειξε ότι το 88% των ερωτηθέντων χάνουν ώρες από τον ύπνο τους επειδή βλέπουν ταινίες ή σειρές στην τηλεόραση ή στο κομπιούτερ. Οι μισοί ερωτηθέντες είπαν ότι χάνουν ύπνο επειδή παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή. Το 58% είπαν ότι βλέπουν αθλητικούς αγώνες στην τηλεόραση.

  Επιπλέον, σχεδόν 7 στους 10 ( το 68%) είπαν ότι πίνουν ένα ποτό για να χαλαρώσουν πριν μπουν για ύπνο, αγνοώντας ότι ασκεί την αντίθετη δράση. Το 19%, εξ άλλου, είπαν ότι ξαγρυπνούν από το άγχος τους για την πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός. Και το 22% είπαν ότι κάνουν ανήσυχο ύπνο εξαιτίας της.

   

  Τι να κάνετε

  Για να αποκτήσει ο ύπνος την θέση που του αξίζει στη ζωή σας, πρέπει να κάνετε ορισμένες τροποποιήσεις στις συνήθειές σας. Οι ειδικοί της AASM συνιστούν τα εξής:

  – Καθιερώστε ένα πρόγραμμα βραδινού ύπνου και τηρήστε το απαρέγκλιτα. Να μπαίνετε για ύπνο συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε συγκεκριμένη ώρα κάθε πρωί.

  – Να απενεργοποιείτε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μισή ώρα πριν μπείτε στο κρεβάτι σας. Ο ύπνος σας θα είναι επίσης πιο ήσυχος αν αφήνετε το κινητό τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο. Απομακρύνετε επίσης την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιό σας.

  – Μην αλλάζετε πρόγραμμα ύπνου το Σαββατοκύριακο. Οι αλλαγές διαταράσσουν το βιολογικό ρολόι και υπονομεύουν τον ύπνο.

  – Αν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη, να αποφεύγετε όλες τις πηγές της από το απόγευμα και μετά. Εκτός από τον καφέ, καφεΐνη μπορεί να περιέχουν το τσάι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα ισοτονικά ροφήματα κ.λπ.

  – Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, μην πίνετε αλκοόλ πριν μπείτε για ύπνο και μην τρώτε γλυκά το βράδυ. Να καταναλώνετε επίσης καφεΐνη μόνο το πρωί και να τρώτε ελαφρά το βράδυ.

  – Βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιό σας είναι ήσυχο, σκοτεινό και λίγο δροσερό.

   

  Και μην σας ξεγελά η πανδημία. «Παρά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την τηλεργασία, είναι απαραίτητο να εξακολουθήσει ο ύπνος να έχει πρόγραμμα», προειδοποιεί ο Dr Ramar.

   

   

   

  Πηγή: coollife.gr

   

 • Δείτε επίσης...