Από τα γήπεδα του ποδοσφαίρου και τα απειλητικά μηνύματα… μέχρι τη συνάντηση με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον – Ποια είναι η 22χρονη που κατάφερε να γίνει πρότυπο για πολλές κοπέλες στο Πακιστάν
Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα απομονωμένο χωριό του Πακιστάν σε υψόμετρο 1500 μέτρα όπου το Ίντερνετ ήταν απλά… μία πολυτέλεια.

Κάπου εκεί, όμως, η νεαρή Καρίσμα Άλι αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη ζωή της παρά τις δυσκολίες.

 

https://www.instagram.com/p/B_wibFCpoGi/?utm_source=ig_embed

Το 2019 είδε το όνομά της να φιγουράρει στη λίστα του Forbes για τις «30 κάτω από 30 ετών» της Ασίας που έχουν επιτύχει στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

 

 

Η 22χρονη Καρίσμα Άλι κατάφερε μέσα σε μία πατριαρχική κοινωνία να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο και να παίξει ποδόσφαιρο σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ανοίγοντας τον δρόμο για πολλές άλλες κοπέλες στο Πακιστάν.

 

https://www.instagram.com/p/By4EFhcilM2/?utm_source=ig_embed

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τα κορίτσια εδώ, ειδικά για όσα έχουν ένα διαφορετικό όνειρο ή για όσα θέλουν να κάνουν κάτι “έξω από αυτό που ορίζει και περιμένει η τοπική κοινωνία”», λέει στο CNN Sport, η Άλι.

 

https://www.instagram.com/p/B79HicTp5kD/?utm_source=ig_embed

 

Γι αυτό το λόγο η νεαρή κοπέλα ίδρυσε το κέντρο Chitral Women’s Sports Club, ένα κέντρο που ενθαρρύνει τα κορίτσια της περιοχής να παίξουν ποδόσφαιρο.

 

https://www.instagram.com/p/CBXldHZJr_Y/?utm_source=ig_embed

 

«Πρέπει να γίνουν πολλά για να αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων εδώ», τονίζει η Άλι.

Ως έφηβη, η ίδια ισχυρίζεται ότι κατά καιρούς έλαβε πολλά απειλητικά μηνύματα από άντρες, όταν αυτοί μάθαιναν ότι έπαιζε ποδόσφαιρο στο Ισλαμαμπάντ, αλλά η 22χρονη Καρίσμα δεν πτοήθηκε, δε σταμάτησε, αντιθέτως σενέχιζε να παίζει και να δίνει τον δικό της καθημερινό αγώνα.

 

https://www.instagram.com/p/B9ciCNKpR3U/?utm_source=ig_embed

 

«Θέλω να κάνω την αλλαγή σε αυτά τα κορίτσια και σε εκείνες τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν κάτι περισσότερο από μια νοικοκυρά», λέει.

Αν η Άλι είχε μεγαλώσει σε διαφορετική οικογένεια, τότε ίσως και αυτή να ήταν παντρεμένη με παιδιά.

Αλλά η νεαρή κοπέλα, όπως υποστηρίζει, είχε έναν πατέρα που της επέτρεπε να ονειρεύεται.

«Λόγω του μπαμπά μου, μπορούσα να είμαι διαφορετική», εξηγεί, τονίζοντας ότι τα κορίτσια της περιοχής της δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Human Rights Watch το 2020, ο γάμος σε νεαρή ηλικία στο Πακιστάν «παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα» στη χώρα, ενώ σύμφωνα με τη UNICEF το 21% των κοριτσιών παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Η Άλι, όμως, δεν σταμάτησε να κοιτάει μπροστά και να το αποδεικνύει σε κάθε της βήμα.

Πέρυσι, η νεαρή κοπέλα δημιούργησε ένα κέντρο χειροτεχνίας για γυναίκες στο Πακιστάν. Εκεί οι γυναίκες μπορούσαν να δημιουργήσουν το γνωστό κέντημα Chitral – κέντημα κατατεθέν στα μέρη της.

https://www.instagram.com/p/B2w4yJaJlFN/?utm_source=ig_embed

Η πρωτοβουλία αυτή έφτασε, μάλιστα, μέχρι τις πασαρέλες του Μιλάνο.

 

https://www.instagram.com/p/B4C_KPQpUp3/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/CBQzydlJFl2/?utm_source=ig_embed

Η Άλι σε συνεργασία με γνωστό Ιταλό σχεδιαστή παρουσίασαν τα κεντήματα σε ρούχα, γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον μέχρι και του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ, του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον.

https://www.instagram.com/p/B3ryL69pvAF/?utm_source=ig_embed

Οι ίδιοι μάλιστα ζήτησαν να τη συναντήσουν για να τη συγχαρούν.

«Ένα κορίτσι από τα βουνά που πηγαίνει στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου – ένα όνειρο που δεν είχα ποτέ ονειρευτεί», λέει με υπερηφάνεια η 22χρονη Άλι

https://www.instagram.com/p/B9TstM2JtKr/?utm_source=ig_embed

 

Πηγή:protothema.gr