Υλικά
15 γρ. νωπή μαγιά
300ml νερό
1 κoυτ. σούπας καστανή ζάχαρη
370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε με το μισό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι.

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο 15΄ για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ευρύχωρο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε με μια κουτάλα με γρήγορες κινήσεις, χωρίς να ζυμώσουμε· θέλουμε απλώς να ενωθούν τα υλικά.

Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 10 ώρες. Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα.

Πλάθουμε με γρήγορες κινήσεις ένα καρβέλι και το τοποθετούμε σε μικρή γάστρα με καπάκι ή πυρίμαχο σκεύος, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε το ψωμί για 40΄, αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε ακόμη για 20΄-30΄. Βγά- ζουμε εκτός φούρνου και χτυπάμε τη βάση του ψωμιού. Αν ο ήχος ακούγεται κούφιος, σημαίνει ότι έχει ψηθεί.

Αφήνουμε εκτός φούρνου πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει μπαλσάμικο και ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.

 

Πηγή: olivemagazine.gr