Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 5.500 κάτοικους σε 5 χωριά και σκληρή καραντίνα λόγω κορονοϊού για τους υπόλοιπους 65.000. Τα 12 θετικά κρούσματα στην Μεσοποταμία κι οι 16 υπάλληλοι του χωριού στο νοσοκομείο Καστοριάς οι οποίοι έγιναν μήλο της έριδας. Τι λένε οι άνθρωποι που έχουν μπροστά τους άλλες 10 ημέρες απομόνωσης;

«Είμαστε σε πραγματική καραντίνα, όχι σαν την δική σας», λέει με παράπονο η Ε. και προσθέτει « είμαστε μέχρι την αυλή μας, ο, τι ήλιο πάρουμε ως εκεί». Από σήμερα όμως ούτε ήλιο δεν έχει στην Καστοριά μιας κι η χιονόπτωση έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στην περιοχή.

Η Ε. είναι δασκάλα στο Δημοτικό της Μεσοποταμίας και δεν έχει καθόλου αντικείμενο εργασίας. Όπως εξηγεί από τα 15 παιδιά της τάξης της μόνο τα 4 έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν από τον υπολογιστή του σπιτιού τους για να παρακολουθήσουν τα ηλεκτρονικά μαθήματα που αναρτώνται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας.

«Στο σπίτι μαζί μας, ήρθε να μείνει κι η αδελφή μου που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, καθώς έχει διαβήτη κι είναι ινσουλινοεξαρτωέμενη». H Ε. θέλει να φροντίζει την αδελφή της γιατί φοβάται για την υγεία της τελευταίας μέσα σε αυτό το καθεστώς του lock down.

Και την καραντίνα; Την ήθελαν; «Για ψυχολογικούς λόγους δεν την θέλαμε κι η παύση του Β4 (σ.σ μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη) μας στέρησε το δικαίωμα να βοηθήσουμε τον συγγενή μας. Μας λείπει η ελευθερία μας αλλά θέλουμε να ‘μαστε καλά, οπότε το καταλαβαίνουμε».

O σύζυγός της E. είναι κρεοπώλης στο χωριό και η ίδια μας λέει ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει o άντρας της, ο οποίος εργάζεται αυτή τη στιγμή με την διαδικασία του delivery, είναι η ρευστότητα κι οι πληρωμές καθώς ο κόσμος δεν πρόλαβε να σηκώσει πολλά χρήματα από τα ΑΤΜ ούτε κι όλοι οι καταστηματάρχες διαθέτουν μηχανάκι POS. Το βερεσέ έχει ήδη γίνει πραγματικότητα και τα μαγαζιά που πρέπει να είναι ανοιχτά, αναγκαστικά δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για αυτό.

«Πρέπει το μαγαζί να είναι ανοιχτό αλλά υπολειτουργεί μιας κι ο κόσμος φοβούμενος έχει μαζέψει τα έξοδα του. Το δάνειο όμως τρέχει. Ματώνουμε οικονομικά».Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας των 5.500 κατοίκων που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (πρόκειται για το ομώνυμο χωριό και για τα: Καλοχώρι, Κολοκυνθού, Αγία Κυριακή, Οινόη) φούρνοι, κρεοπωλεία, super market, οπωροπωλεία και φαρμακεία είναι ανοιχτά και λειτουργούν με delivery.Όσο για τα ψώνια του super market… «μας τα φέρνουν φορώντας γάντια και μάσκες, με γάντια και μάσκες τα παραλαμβάνουμε κι εμείς. Tα αφήνουν κάτω, κι από πολύ μακριά τους δίνουμε τα χρήματα».

«Βλέπω τα εγγόνια μου από το απέναντι μπαλκόνι»
Ο πρώην δήμαρχος της Μεσοποταμίας, Μπάμπης Σωτηριάδης είναι ένας πολύ γλυκός παππούς, 78 χρονών πια, που με σπασμένη φωνή μας περιγράφει αυτή την μοναδική περίοδο που ζει το χωριό.« Είναι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε για εμάς που μάθαμε να ζούμε με τους συγγενείς και τους φίλους μας, να βλέπουμε τώρα τα εγγόνια μας από τα μπαλκόνια».

Ο κος Σωτηριάδης μένει στο πατρικό του (που έχει ανακαινίσει) με την σύζυγό του, και στο ίδιο οικόπεδο των 800 τ.μ μένουν σε ένα δίπατο σπίτι, σε διαφορετικό διαμέρισμα, οι δύο γιοι του με τις οικογένειες τους. Παρ’ όλα αυτά, οι γιοι και τα εγγόνια δεν επισκέπτονται τον παππού και την γιαγιά, προσπαθούν όλοι να προφυλάξουν τους τελευταίους. Έτσι ο κος Μπάμπης μιλάει με τα 3 εγγονάκια του από τα μπαλκόνια. Όσο και να τον πονάει αυτό ο ίδιος λέει: «πρέπει για το καλό μας να πειθαρχήσουμε».

«Η κοινωνική επαφή είναι για εμάς το αίμα μας»
«Ψυχολογικά μιλώντας, ο κόσμος δεν το ήθελε το lock down αλλά τώρα όλοι πιστεύουν πως έτσι θα καθαρίσουμε από τον κορονοϊό» μας λέει ένας άλλος κάτοικος ο οποίος βλέπει τα πράγματα πιο αισιόδοξα. Όπως μας είπε, ο κόσμος έχει καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης και σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο το θετικό της υπόθεσης της καραντίνας είναι ότι την τελευταία εβδομάδα δεν υπάρχει κρούσμα κορονοϊού στην περιοχή της Μεσοποταμίας.

O ίδιος θεωρεί σωστή την απόφαση να μπει σε καθεστώς lock down όλη η ευρύτερη περιοχή των 5 χωριών – «Σκεφτείτε πως στην Οινόη, στα 5χλμ δίπλα μας, είχαμε νεκρό». Σημειώνεται εδώ, ότι η Μεσοποταμία έχει 12 θετικά στον κορονοϊό κρούσματα με τους 3 από τους ασθενείς διασωληνωμένους σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Ένας ακόμα άντρας , 62 ετών, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός κατάφερε να επιστρέψει υγιής στο σπίτι του! Το πιο σημαντικό πρόβλημα της καραντίνας στην Μεσοποταμία είναι κατά τον ίδιο το ότι σε όλα αυτά τα χωριά οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 50 ετών είναι ψηφιακά αναλφάβητοι. Το πληθυσμιακό κομμάτι της Μεσοποταμίας που δεν έχει οικειότητα με το ίντερνετ είναι σημαντικό και το να μην μπορείς να επικοινωνήσεις με τα κοινωνικά δίκτυα αμβλύνει τα αρνητικά συναισθήματα.

Όπως το θέτει: «η μοναξιά κι η ανελευθερία είναι πολύ ισχυρά αισθήματα τώρα σε εμάς, που είμαστε άνθρωποι της υπαίθρου κι έχουμε συνηθίσει να είμαστε διαρκώς έξω, στα χωράφια, στα καφενεία, στην φύση. Η κοινωνική επαφή είναι για εμάς το αίμα μας».Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Μεσοποταμία υπάρχουν θετικά κρούσματα αυτή τη στιγμή, οι οποίοι έχουν τα συμπτώματα του κορονοϊού και περνούν την ασθένεια με ήπιο τρόπο σπίτι τους.

Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι με ένα ασθενοφόρο στην είσοδο του χωριού, με την δυνατότητα ιδιώτης γιατρός να μπορεί να πραγματοποιήσει επίσκεψη αν χρειαστεί, σε κάποιον χωριανό και με ανοιχτό το Γενικό Ιατρείο στο διπλανό Άργος Ορεστικό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η αναιμική «Βοήθεια για το σπίτι» κι οι άδειες «μαϊμού»
Εντύπωση πάντως προκαλούσε σε όλους στο χωριό, ότι επί τρεις ημέρες καραντίνας 16 Μεσοποταμιώτες, υπάλληλοι στο νοσοκομείο Καστοριάς –μάγειρες, καθαρίστριες, νοσηλευτές, πλύντρες, τραυματιοφορείς, μια μοδίστρα κ.α- έμπαιναν κι έβγαιναν καθημερινά μέσα σε αυτό το καθεστώς lock down από την Μεσοποταμία στην πόλη της Καστοριάς, και πάλι πίσω, διανύοντας 9χλμ απόσταση για να εργαστούν. Όταν άρχισαν να πυκνώνουν οι φωνές ότι αυτό το γεγονός είναι το λιγότερο παράδοξο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε την εντολή από σήμερα Σάββατο 4/4/2020, οι παραπάνω υπάλληλοι να παραμείνουν στην Μεσοποταμία ενισχύοντας το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η Μεσοποταμία είχε 4 εργαζόμενους στο παραπάνω πρόγραμμα και τις τελευταίες ημέρες οι υπάλληλοι σε αυτό ανέβηκαν στους 12 ύστερα από μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες δομές του δήμου Καστοριάς. Οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας θεωρούν σωστή την μετακίνηση των 16 υπαλλήλων, όχι μόνο για λόγους προφύλαξης αλλά και για το ότι με 12 υπαλλήλους σοβαρή «Βοήθεια στο σπίτι» δεν μπορούσε να νοηθεί για 5.500 κατοίκους. Άλλωστε, όπως τονίζουν ανάμεσα στους κατοίκους υπάρχουν πολλοί γηραιότεροι αλλά κι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες.

Σημειώνεται εδώ ότι στην ευρύτερη περιοχή του lock down, τα φαρμακεία δεν κάνουν delivery κι η εν λόγω ανάγκη καλύπτεται (και αυτή) από την «Βοήθεια στο Σπίτι». Την ίδια στιγμή, παράπονα κάνουν κι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Καστοριάς για την παύση της εργασίας των 16 παραπάνω υπαλλήλων. Όπως μας είπαν: πηγαίνουμε πάλι πίσω πάνω που το νοσοκομείο είχε πάρει τα πάνω του με τις τελευταίες «ενέσεις» προσωπικού που είχε διατάξει το Υπουργείο Υγείας.

Όπως πάντως μας εξήγησαν κι από την πόλη της Καστοριάς όπου επίσης απαγορεύτηκε το Β4 ( η μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που το έχει ανάγκη απαγορεύτηκε για όλο τον νομό των 70.000 περίπου κατοίκων) η ρύθμιση –παράθυρο της ΓΓΠΠ, την επόμενη ημέρα της κήρυξης της καραντίνας, μέσα από ένα ειδικό χαρτί εξαίρεσης που μπορεί να ζητά κάποιος από τον δήμαρχο της Καστοριάς για να βοηθήσει τον συγγενή του, προκάλεσε βροχή αιτημάτων πολλά από τα οποία είναι πλασματικά.

Χθες μάλιστα, ο Δήμος Καστοριάς αναγκάστηκε να εκδώσει έκτακτη ανακοίνωση στην οποία ενημέρωνε ότι, οποιαδήποτε αίτηση για μετακίνηση σε όλους τους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας θα δίδεται μόνο από τα στελέχη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που είναι εγκατεστημένα στην περιοχή, ενώ για τον υπόλοιπο Δήμο έκανε σύσταση να αποφεύγεται η υπερβολική και αδικαιολόγητη χρησιμοποίηση του μέτρου Β4.

Όπως πάντως μας είπαν όλοι, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας συνδυασμός τριών αρνητικών παραγόντων: κακή οργάνωση γύρω από το Β4, λιγοστοί υπάλληλοι που έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στις υπηρεσίες αλλά κι εργαζόμενοι με αντισυναδελφικές πρακτικές οι οποίοι εκμεταλλεύονται κάθε πιθανό κι απίθανο παραθυράκι για να πάρουν άδεια ή ακόμα χειρότερα επικαλούνται συμπτώματα όπως ο βήχας ή ο πυρετός για να απέχουν από την εργασία τους….

 

 

Πηγή:dikaiologitika.gr