Kατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Πανηγυρισμοί, ελπίδα και επιφυλακτικότητα
Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται σήμερα, Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2025, στις 12:00 ώρα Ελλάδος.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προκάλεσε σκηνές χαράς σε Τελ Αβίβ και Γάζα, με τους πολίτες να εκφράζουν ελπίδα για το τέλος της αιματοχυσίας, παρά τον φόβο ότι η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει όπως συνέβη στο παρελθόν.
یہ آنسو کمزوری کے نہیں… شکر کے ہیں 💔
غزہ میں ناصر اسپتال کے یہ مناظر اُس لمحے کے ہیں، جب جنگ بندی کی خبر ملی۔
مہینوں بعد پہلی بار کسی نے سکون کا سانس لیا…
الحمدللہ ✨🤍#Gaza #Ceasefire #Peace #FreePalestine #Humanity” pic.twitter.com/KzIAMIPYyt— Sajjad Naaz 🕊️🇵🇸 (@Naaz_313) October 9, 2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν στην αιγυπτιακή πόλη Σαρμ Ελ Σέιχ, με την υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας. Το σχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων σε συμφωνημένη γραμμή. Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα όπως ο αφοπλισμός της Χαμάς, η μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας και οι εγγυήσεις ασφαλείας.
Στο Ισραήλ, πλήθη συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ομήρων στο Τελ Αβίβ, με πρώην ομήρους και οικογένειες να πανηγυρίζουν την πιθανή επιστροφή των αγαπημένων τους. Στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι υποδέχθηκαν τη συμφωνία με συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ μικρές συγκεντρώσεις σχηματίστηκαν κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις και σε άλλες περιοχές, παρά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.
All hostages are returning home. 💛
pic.twitter.com/yQin9H0Fyi— The White House (@WhiteHouse) October 9, 2025
Η συμφωνία ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά τη δεύτερη επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 Ισραηλινών και την απαγωγή 251 ομήρων. Σύμφωνα με το Ισραήλ, 48 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων τουλάχιστον 20 θεωρούνται ζωντανοί.
Παρά τη χαρά, η ανησυχία παραμένει έντονη. Ο ισραηλινός στρατός έχει θέσει τις δυνάμεις του σε ετοιμότητα, ενώ το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς καλεί τους πολίτες να παραμείνουν επιφυλακτικοί έως ότου υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση. Η συμφωνία χαιρετίστηκε από πολίτες και στις δύο πλευρές, με ευχαριστίες προς τον Τραμπ και όσους συνέβαλαν στην επίτευξή της.
Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα παραμένει δραματική, με περισσότερους από 67.000 νεκρούς – κυρίως γυναίκες και παιδιά – σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ο ΟΗΕ έχει καταλήξει σε πόρισμα περί γενοκτονίας, το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει.
Η συμφωνία αποτελεί μια ιστορική καμπή, αλλά η βιωσιμότητά της θα κριθεί από την εφαρμογή των όρων και την πολιτική βούληση για ειρήνη.
Με πληροφορίες από ethnos