Ποιοι απειλούνται με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και τι πρέπει να κάνετε για να μην κινδυνεύετε;

Κλιμακώνονται οι κατασχέσεις της εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών και έπονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων, καθώς οργανώνονται οι νεοσύστατες εισπρακτικές υπηρεσίες της εφορίας.

Με την πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος Eispraxis η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά στο φακέλωμα των φορολογούμενων με χρέη στην εφορία με βάση το ύψος της οφειλής και την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.

Μιλώντας στο MEGA, ο φοροτεχνικός Μαρίνος Αμπελιώτης τόνισε ότι στο στόχαστρο εισπρακτικών υπηρεσιών της ΑΑ∆Ε και συγκεκριμένα των Κέντρων Βεβαίωσης και Είσπραξης που λειτουργούν ήδη, βρίσκονται σχεδόν 600.000 φορολογούμενοι οι οποίοι χρωστάνε στην εφορία ποσά άνω των 500 ευρώ.

Οι κατασχέσεις
Η ΑΑ∆Ε με οδηγό διευκρινίζει πως και πότε επιβάλλονται κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων εναντίον των οφειλετών, καθώς και πότε κλιμακώνονται μέχρι και σε δεσμεύσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Έτσι, οι κατασχέσεις αφορούν:

1) Φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 500 ευρώ

2) 3,8 εκατ. είναι οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη και οι 600.000

3) 107,3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο εκ των οποίων ρυθμισμένα είναι τα 3,7 δισ. ευρώ

Το 59,4% αφορά φορολογικές οφειλές
Το 30% πρόστιμα
Το 10,6% μη φορολογικές οφειλές(δάνεια, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κλπ.
Μετά από εκκαθάριση που έγινε για ρυθμίσεις 36/72, 100, 120 δόσεων, έγινε σε 213.000 ρυθμίσεις απώλεια λόγω μη εξυπηρέτησης, 22.000 ρυθμισμένα ποσά εξοφλήθηκαν πλήρως και 25.000 ρυθμίσεις κατέστησαν ενήμερες.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι ΔΟΥ και οι λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ επιβάλλουν κάθε μήνα κατασχέσεις σε οφειλέτες του Δημοσίου, εναντίον των οποίων δύνανται να ληφθούν τέτοια μέτρα.

Οι κατασχέσεις αναμένεται να διογκωθούν το προσεχές διάστημα με στόχο τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών όπου στο σύνολο τους ξεπερνούν τα 107 δισ. ευρώ.

 

 

Πηγή:in