Στιγμές μεγάλης συγκίνησης ένιωσαν δεκάδες απόφοιτοι Ενωμοτάρχες, έτους 1978, από τις Σχολές Οπλιτών Χωροφυλακής Αθηνών και Ρόδου, οι οποίοι συμμετείχαν σε Αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη κατά το τριήμερο 13, 14 & 15 Οκτωβρίου 2018, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ολοκλήρωση των σπουδών τους και, στη συνέχεια, την ανάληψη καθηκόντων τους σε διάφορα τμήματα της Χώρας.

Η συνάντηση του Σαββάτου 13.10.2018

Η πρώτη συνάντηση έγινε το Σάββατο 13.10.2018, σε ξενοδοχείο της Παραλίας, όπου με αγκαλιές και φιλιά υποδέχονταν ο ένας τον άλλον ενώ στη συνέχεια ξετυλίγονταν στιγμές από μνήμες του παρελθόντος.

Ήταν τότε, δεκαετία τού ’70, όπου όλοι τους νεαρά παιδιά, έμπαιναν στη Σχολή Οπλιτών Χωροφυλακής, εκπαιδεύονταν σκληρά αλλά με επάρκεια, με σκοπό, μετά την αποφοίτησή τους να υπηρετήσουν διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες ανά την ελληνική επικράτεια, πάντοτε στην υπηρεσία των Ελλήνων πολιτών.

Ύστερα από σαράντα χρόνια, μετά την αποφοίτησή τους το 1978, βρέθηκαν ξανά μαζί, εδώ στην Κατερίνη, συνταξιούχοι πια, θέλοντας να ιδωθούν ξανά και να θυμηθούν στιγμές αξέχαστες από εκείνη τη Σχολή, ιδιαίτερα δε από τη Σχολή τής Ρόδου.

Η συγκέντρωση έγινε στην αίθουσα δεξιώσεων του ξενοδοχείου, όπου τους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Πιερίας, Δημήτρης Αδαμόπουλος, θυμίζοντάς τους, μεταξύ άλλων, ότι βρίσκονται στα ιερά χώματα της Μακεδονίας και μάλιστα σε λίγες ημέρες (16.10.2018) η Κατερίνη και η Πιερία θα γιορτάσει τα 106 χρόνια απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό.

Μετά τους πρώτους χαιρετισμούς, ακολούθησε προσκλητήριο αποφοίτων και στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σε μεγάλη οθόνη φωτογραφίες τού παρελθόντος από τη ζωή στη Σχολή.

Δείπνο στην Κατερίνη, με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα

Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συνεστίαση σε οικογενειακό κέντρο στην Κατερίνη, με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Στη συνεστίαση παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, αλλά και ο τ. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε στους συμμετέχοντες ότι η Κατερίνη και η Πιερία είναι Μακεδονία, είναι Ελλάδα, γι’ αυτό και καταχειροκροτήθηκε.

Επισκέψεις σε διάφορες τοποθεσίες και χώρους

Τη δεύτερη μέρα, Κυριακή 14.10.2018, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τοποθεσίες και χώρους προκειμένου να επισκεφθούν σημεία τής Πιερίας που τους ενδιαφέρουν.

Έτσι, όσοι ήθελαν, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μοναστήρι Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω όπου παρακολούθησαν και τη Θεία Λειτουργία, επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Πάρκο στο Δίον, ενώ άλλοι πήγαν προς τον Όλυμπο ή και αλλού.

Συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας, Γιώργο Τζήμα

Την τρίτη μέρα, Δευτέρα 15.10.2018, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, όπου έγινε συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή, Γιώργο Τζήμα, ενώ στη συνέχεια έγινε συμβολική επίσκεψη στο Ειδικό Νηπιαγωγείο-Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης.

Το απόγευμα έγινε μετάβαση στον οικισμό Σβορώνου όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, την επόμενη μέρα, 16 Οκτωβρίου, η Κατερίνη οργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Εμπειρίες και μνήμες αξέχαστες, παντοτινές!

Η χαρά των συμμετεχόντων ήταν πάρα πολύ μεγάλη καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Μετά από 40 χρόνια μετέβησαν νοερά στη Σχολή από όπου αποφοίτησαν, θυμήθηκαν στιγμές και στιγμές. Είδα παλιούς συναδέλφους αλλά και θυμήθηκαν ξανά συναδέλφους οι οποίοι είτε δεν μπόρεσαν να έρθουν, είτε δεν είναι πια στη ζωή. Συγκινήθηκαν, δάκρυσαν από τις αξέχαστες στιγμές αλλά και το χάρηκαν που βρέθηκαν ξανά μαζί. Κάποιοι από αυτούς είχαν μαζί και τις συζύγους τους, οι οποίες και εκείνες το χάρηκαν ιδιαιτέρως.

Στο κλείσιμο του τριημέρου, όλοι τους έδωσαν μια υπόσχεση να βρεθούν ξανά και ξανά. Η εκπαίδευση στη Σχολή ήταν σκληρή και επίπονη, ωστόσο οι δυσκολίες ήταν εκείνες που ένωσαν τους σπουδαστές μεταξύ τους. Στη συνέχεια, όλα εκείνα τα νέα παιδιά κλήθηκαν να υπηρετήσουν την ασφάλεια και την τιμή των Ελλήνων πολιτών, συχνά με μεγάλη επιτυχία, προς όφελος της κοινωνίας.

Εκείνες όμως οι μνήμες και οι εμπειρίες του παρελθόντος φάνηκε από τις συγκινητικές αντιδράσεις τους ότι οι Σχολές Οπλιτών Χωροφυλακής Αθηνών και Ρόδου δεν είναι μια ανάμνηση παλιά που ξεχάστηκε. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού τους, είναι εκείνες οι μνήμες και εμπειρίες που τους ακολουθούν μέχρι σήμερα και θα τους ακολουθούν σ’ όλη τους τη ζωή!