Κατερίνη: Μαθητές έζησαν, για λίγο, την εμπειρία του τι σημαίνει να είσαι άτομο με αναπηρίες!
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που την έζησαν δεκάδες μαθήτριες και μαθητές από σχολεία της Κατερίνης. Πήραν, έστω και για λίγο, τη θέση ατόμων με αναπηρίες και ένιωσαν τι σημαίνει να είναι κανείς τυφλός, κωφός, μουγκός ή κινητικά ανάπηρος. Το κυριότερο όμως είναι ότι ένιωσαν τι σημαίνει να έχεις τέτοιου είδους αναπηρίες και, από την άλλη πλευρά, να υπάρχουν υγιείς συμπολίτες σου που να αδιαφορούν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις…
Η βίωση αυτών των εμπειριών ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων ΑμεΑ «Στηρίζω» που για μια ακόμη χρονιά πραγματοποίησε τρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρίες. Η εκδήλωση έγινε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, στην πλατεία Ελευθερίας, από τις 10.00 το πρωί έως και τη 1.00 το μεσημέρι, με τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Προγραμματισμού του Δήμου Κατερίνης.
Σκοπός αυτών των δράσεων ήταν να μπουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι μικροί μαθητές και μαθήτριες στη θέση των ατόμων που έχουν αναπηρίες (είτε βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, είτε είναι τυφλοί, είτε δεν μπορούν να μιλήσουν, είτε έχουν αισθητηριακές ευαισθησίες), να βιώσουν τις δυσκολίες κίνησής τους κυρίως σε δημόσιους χώρους, να κατανοήσουν, να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο αλλά και να βοηθήσουν, καθένας με τον τρόπο του, ώστε να καλυτερέψει η ζωή αυτών των ατόμων.
Οι δράσεις αυτές ήταν όχι μόνο ενδιαφέρουσες αλλά και συγκινητικές επειδή δεν ήταν θεωρητικές, δεν αφορούσαν μόνο την κινητική αναπηρία και τυφλότητα, τη μη λεκτική επικοινωνία, τον αυτισμό και τις αισθητηριακές ευαισθησίες ως θεωρητικό περιεχόμενο, αλλά είχαν και το στοιχείο της εμπειρίας και μάλιστα, σ’ αυτές τις δράσεις ήταν παρόντα και άτομα με τέτοιου είδους αναπηρίες.
Για παράδειγμα, στη δράση που αφορούσε την κινητική αναπηρία, ήταν παρούσα και μια συμπολίτισσα που είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καρότσι για πολλές δεκαετίες, ενώ στη δράση που αφορούσε την τυφλότητα ήταν παρόν και ένα κοριτσάκι, συμμαθήτρια στο σχολείο, που δεν έχει δει ποτέ της το φως του ήλιου, τα χρώματα, τον κόσμο, τους ανθρώπους, την ίδια τη ζωή, αλλά ζει μονίμως στο σκοτάδι… Οι παρουσίες αυτών των ατόμων με αναπηρίες στην εκδήλωση ήταν όντως συγκινητική για όλες και για όλους που παρακολουθούσαν, για μαθήτριες, μαθητές, εκπαιδευτικούς, πολίτες, τοπικούς άρχοντες.
Βλέποντας αυτές τις δράσεις ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιαλός πλησίασε παιδιά και εκπαιδευτικούς και μίλησε μαζί τους, μίλησε όμως και σε παιδιά που βιώνουν καθημερινά αναπηρίες. Μίλησε σε όσες και όσους συμμετείχαν στις δράσεις και αναφέρθηκε σ’ αυτές τις αναπηρίες αλλά και στο πώς θα πρέπει η τοπική κοινωνία να σέβεται, να αγαπά και να διευκολύνει όλα αυτά τα άτομα που ζουν τον καθημερινό τους Γολγοθά, παράμετροι που όπως ανέφερε συνιστούν πρώτη προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση του Δήμου και τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο.
Επιπλέον, διαβεβαίωσε όλες και όλους ότι ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ως αρμόδιος υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία είναι ιδιαιτέρως αυστηρός προς το ζήτημα της παράνομης στάθμευσης σε ράμπες πρόσβασης ΑμεΑ, αλλά όχι μόνο, διότι, όπως τόνισε, είναι ανάγκη όλοι να σέβονται τα άτομα με αναπηρίες και να μην τα αποκλείουν από τα βασικά τους δικαιώματα.