Αναμένονται στην Κεντρική Μακεδονία τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα με τα οποία θα εξοπλιστεί το αεροδρόμιο Μακεδονία προκειμένου να υπάρχει επάρκεια μέσων αντιμετώπισης τυχόν δασικών πυρκαγιών. Ο επικεφαλής του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «από την 1η Μαΐου έχει ξεκινήσει ούτως ή άλλως η αντιπυρική περίοδος», ενώ γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από την πυροσβεστική υπηρεσία, «ως τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός αεροπλάνων και ελικοπτέρων που θα εδρεύουν στην Κεντρική Μακεδονία».

Στο μεταξύ, όπως επισήμανε, «κάθε φορέας που εμπλέκεται στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών απέστειλε στην Πολιτική Προστασία τα σχέδια των ενεργειών στις οποίες θα προβεί σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού», ενώ σε ισχύ βρίσκονται οι πυροσβεστικές διατάξεις για την καύση ξερών δέντρων, θάμνων κλπ.

«Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα πυροσβεστικά οχήματα και η ετοιμότητα της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών. Η Περιφέρεια θα διαθέσει ό,τι μηχάνημα χρειάζεται, χωματουργικό ή άλλο, ώστε να γίνουν οποιεσδήποτε άλλες παρεμβάσεις που μας επισήμανε η πυροσβεστική υπηρεσία για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και εμείς στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών ή σε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Παρ΄ όλα αυτά, ήδη έχουμε κάνει εκτεταμένους καθαρισμούς και σε αγροτική οδοποιία και σε ρέματα. Οπουδήποτε έχει βλάστηση προσπαθούμε σε όλες τις περιφερειακές ενότητες να έχουμε καθαρούς τους δρόμους ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεργιάδης επισήμανε ότι οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από ενδεχόμενη πυρκαγιά είναι η Χαλκιδική και η Πιερία αλλά και το Σέιχ Σου. Σημείωσε, άλλωστε, ότι τον Ιούλιο με Αύγουστο αναμένεται να λειτουργήσει στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το σύστημα ραντάρ, μέσω του οποίου θα αποστέλλεται σε περίπτωση φωτιάς άμεση ειδοποίηση στην πυροσβεστική.

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά πυρκαγιών το περασμένο καλοκαίρι διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξαν πέρσι μεγάλες και εκτεταμένες πυρκαγιές στην Κεντρική Μακεδονία». Το ίδιο ισχύει και για τα πλημμυρικά φαινόμενα εκτός από τα συμβάντα στο Άγιον Όρος, τον Λαγκαδά και την Πιερία. «Ήταν σχετικά μια ήρεμη χρονιά από άποψη σοβαρών συμβάντων, εκτός από αυτά που αναφέραμε», τόνισε. Σχολίασε, τέλος, ότι μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκδηλώνονται είτε από κεραυνό είτε από εμπρησμούς κυρίως το καλοκαίρι και επανέλαβε τις συστάσεις της πολιτικής προστασίας προς τους πολίτες να μην ανάβουν φωτιές στο δάσος και, σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ειδοποιούν άμεσα την πυροσβεστική υπηρεσία στο 199.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)