Κέντρο Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας της «Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης: Όχι στον αποκλεισμό, ναι στη βελτίωση της ζωής των ΑμεΑ
Με τη συνδρομή της Πολιτικής Συνοχής και της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ψυχαγωγία, θεραπεία, δημιουργία: Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το τρίπτυχο που επιτυγχάνεται μέσα από ομαδικές και εξατομικευμένες δράσεις και δρώμενα του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ της «Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης», που μέσω της συγχρηματοδότησης από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, έχει καταφέρει να αποτελεί την αγαπημένη και αναπόσπαστη καθημερινότητα για τα ωφελούμενα άτομα με αναπηρία.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας λειτουργεί ως δικαιούχος της πράξης «Επιχορήγηση του ΝΠ Φιλανθρωπικό Σωματείο “Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης” για την υλοποίηση του έργου “ΚΔΗΦ – Φιλανθρωπικό Σωματείο “Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης”». Η πράξη είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορά στην παροχή υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης, αποκατάστασης και αποθεραπείας, καθώς και άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών. Η πράξη αφορά την περίοδο από 02/01/2017 έως και 30/06/2023.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3.456.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.764.800 αποτελούν τη χρηματοδοτική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), σε εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης και των δεξιοτήτων των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας και της κοινωνικής τους ένταξης.
Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται στους ωφελούμενους είναι:
– Mεταφορά τους από και προς το Κέντρο Διημέρευσης.
– Διαμονή και παροχή πρόχειρου γεύματος για την διατροφή τους.
– Εξατομικευμένα προγράμματα στα Τμήματα δημιουργικής απασχόλησης.
– Θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Διημέρευσης που αφορούν Ψυχιατρική παρακολούθηση, Ατομικές και ομαδικές συνεδρίες με ψυχολόγο, Ειδικές θεραπείες (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, αισθητηριακή ολοκλήρωση, αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών), Συμβουλευτική γονέων, Εναλλακτικές θεραπείες (μουσικοθεραπεία, εικαστικά).
– Πρόγραμμα Οικιακής Οικονομίας μέσα από το οποίο εφαρμόζεται το πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης και στο οποίο οι ωφελούμενοι συμμετέχουν και εκπαιδεύονται στις εσωτερικές και εξωτερικές δουλειές του σπιτιού.
– Προγράμματα αποκατάστασης και αποθεραπείας των ωφελούμενων μέσα από την Φυσιοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ιπποθεραπεία.
– Δημιουργία εξατομικευμένου προγράμματος του κάθε ωφελουμένου, το οποίο περιλαμβάνει τους στόχους, το τμήμα της δημιουργικής απασχόλησης όπου θα συμμετέχει, τις επιπλέον υπηρεσίες/ θεραπείες που θα λαμβάνει ανάλογα με τις ανάγκες του.
– Πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς (πολιτιστικούς – αθλητικούς Συλλόγους, σχολεία και ιδιώτες) με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για θέματα διαφορετικότητας, την άρση των προκαταλήψεων και την ισότιμη ένταξη των ωφελουμένων στον κοινωνικό ιστό.
Μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου Δράσης, στόχος είναι οι ωφελούμενοι:
– Να έχουν αναπτύξει κοινωνικές-εργασιακές δεξιότητες.
– Να έχουν αυτοπεποίθηση.
– Να διαχειρίζονται τις προσωπικές τους ανάγκες.
– Να έχουν αιτήματα και να τα διεκδικούν. Να έχουν επιλογές και προτιμήσεις.
– Να είναι σε θέση να κάνουν την αυτοκριτική τους και την αυτοαξιολόγηση τους.
– Να μπορούν να διαβιούν σε συνθήκες καθημερινής διαβίωσης και κοινωνικής ενσωμάτωσης.
– Να συμμετέχουν σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στόχοι / Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:
– η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού
– η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων µε αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών και τέλος
– η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών
Να σημειωθεί πως η «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης» λειτουργεί δυο Κέντρα Διημέρευσης. Ένα Κέντρο επί των οδών Μύτικα και Ήρας, συνολικής δυναμικότητας 66 ατόμων και ένα Κέντρο επί της οδού 19 Μαΐου 3, δυναμικότητας 25 ατόμων. Και τα δύο Κέντρα είναι αδειοδοτημένα από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για να παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με νοητική υστέρηση ή και πολλαπλές αναπηρίες. Τα δυο Κέντρα είναι πλήρως ανακαινισμένα με εξοπλισμό και εκπαιδευτικά μέσα τελευταίας τεχνολογίας.
Τα κέντρα είναι υπό την επιστημονική επίβλεψη καταξιωμένου ψυχιάτρου και παιδοψυχιάτρου και στελεχώνονται από προσωπικό καταρτισμένο και με εμπειρία στον τομέα της παροχής υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία.
Ο σχεδιασμός της εξατομικευμένης παρέμβασης πραγματοποιείται από τη διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από το σύνολο των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών των δύο κέντρων, πάντα υπό την καθοδήγηση του εκάστοτε Επιστημονικού Διευθυντή.
Πηγή φωτογραφιών: Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης
Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.