Κάποια δεν έχουν συμβατότητα

Κάποια φυτά καλό είναι να ποφεύγεις να τα φυτεύεις κοντά το ένα στο άλλο.

Καθώς βρισκόμαστε στην εποχή που μπορείς να καλλιεργήσεις και να φυτέψεις όλα αυτά που επιθυμείς στον κήπο σου, θα πρέπει να έχεις κατά νου πως ορισμένα φυτά απλώς δεν είναι συμβατά.

Έτσι, ακόμα κι αν τα καλλιεργήσεις τέλεια κάτω από ιδανικές συνθήκες, αυτά τα φυτά μπορεί να μην συνυπάρχουν αρμονικά. Σύμφωνα με τον κηπουρό Bliss Bendall, εάν σκέφτεσαι να φυτέψεις φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία δίπλα σε φυτά που αγαπούν την υγρασία, ίσως πρέπει να το ξανά σκεφτείς.

Θα μπορούσε να καταλήξει να προκαλέσει σήψη των ριζών των φυτών που είναι ανθεκτικά στην ξηρασία. Σε μια τέτοια περίπτωση καλό είναι να τα φυτέψεις όσο το δυνατόν πιο μακριά το ένα από το άλλο. Παρακάτω θα δεις ποια φυτά δεν μπορείς να καλλιεργήσεις το ένα δίπλα στο άλλο αν θέλεις να έχεις ένα όμορφο κήπο.

Φυτά που δεν πρέπει να φυτεύεις κοντά το ένα στο άλλο
1. Φύτεψε μόνες τις γαρδένιες

Ο Bendall λέει ότι είναι καλύτερο να αποφύγεις να φυτέψεις γαρδένιες δίπλα σε οτιδήποτε άλλο. Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ αυτά τα λουλούδια είναι υπέροχα, είναι γνωστά για χρόνιες ασθένειες. «Αν κάποιος αρρωστήσει – όλοι θα αρρωστήσουν και θα πεθάνουν. Είναι καλύτερο να φυτέψετε γαρδένιες μόνες τους».

2. Σκόρδο με άλλα λαχανικά

Ενώ το σκόρδο μπορεί να αναδείξει το αγαπημένο σου πιάτο, σπάνια κάνει το ίδιο για τα άλλα φυτά στον κήπο σου. Ο Bendall εξηγεί, «Το σκόρδο συσσωρεύει θείο στο έδαφος και αυτό θα εμποδίσει την ανάπτυξη των οσπρίων, των φασολιών και των μπιζελιών, μαζί με άλλα φυλλώδη χόρτα όπως ο μαϊντανός. Το σκόρδο φυτεύεται καλύτερα σε μια περιοχή μόνο του ή μόνο με άλλα φυτά ανθεκτικά στο θείο».

3. Knockout Roses με άγριες ορτανσίες

Τα Knockout Roses και η άγρια ορτανσία φαίνονται υπέροχα το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα μπουκέτο, αλλά δεν είναι η βέλτιστη επιλογή για να φυτέψεις κοντά, σύμφωνα με τημ κηπουρό Sara Downing.

«Οι αισθητικοί στόχοι και το οικολογικό πλαίσιο είναι και τα δύο κρίσιμα για την επιλογή φυτών που μοιράζονται έναν χώρο.

Πρώτον, τα φυτά θα πρέπει να είναι παρόμοια με πολλούς τρόπους – τον τύπο του εδάφους που τους αρέσει να αναπτύσσονται, τη ζώνη ανθεκτικότητας, την ποσότητα φωτός που λαμβάνουν και την ποσότητα νερού που χρειάζονται.

Τουλάχιστον, τα τριαντάφυλλα θέλουν τον ήλιο και οι περισσότερες ορτανσίες προτιμούν τη σκιά, ώστε να μην ευδοκιμούν υπό τις ίδιες συνθήκες».

Τα τριαντάφυλλα και οι ορτανσίες είναι και οι δύο θάμνοι που θέλουν να γεμίσουν τον ίδιο χώρο και, μιλώντας αναμφισβήτητα, ανταγωνίζονται μεταξύ τους αισθητικά με τις διακοσμητικές άνθισές τους με μεγάλη επίδραση.

4. Ντομάτες και πατάτες

Η Sara Abbass, ιδιοκτήτρια του Sara Mairead Landscape Design, λέει στο Real Simple να καλλιεργείς ντομάτες μακριά από πατάτες μαζί με λάχανο και μπρόκολο.

«Όλοι αυτοί είναι ανταγωνιστές για τα ίδια θρεπτικά συστατικά! Οι πατάτες και οι ντομάτες ανήκουν στην ίδια οικογένεια και θα ανταγωνίζονται όχι μόνο για θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι ευάλωτες στις ίδιες ασθένειες όπως η προσβολή», εξηγεί.

«Τα φυτά της οικογένειας Brassica είναι επίσης ευαίσθητα στις ίδιες μυκητιασικές ασθένειες με τις ντομάτες και θα πρέπει να φυτεύονται χωριστά για την προστασία των αντίστοιχων καλλιεργειών».

5. Μέντα και όλα τα άλλα

Σύμφωνα με την Abbass, η μέντα είναι η καταλληλότερη για φύτευση σε γλάστρες.

«Η μέντα μπορεί γρήγορα να καταλάβει έναν χώρο και να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό όχι μόνο τα πολυετή φυτά, αλλά και να μπλέξει σε θάμνους και να σπρώξει έξω οτιδήποτε φυτρώνει στην ίδια περιοχή».

 

Πηγή:theissue