Κίνα: Κάνουν τεστ κορονοϊού ακόμη και σε ψάρια και καβούρια
Στην πόλη Σιαμέν της Κίνας παραπάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού έπειτα από την εμφάνιση περίπου 40 κρουσμάτων. Ωστόσο, ο έλεγχος δεν περιορίστηκε μονάχα στο ανθρώπινο είδος.
Οι υγειονομικοί υπάλληλοι έπειτα από σχετική εντολή κλήθηκαν να κάνουν τεστ σε ψάρια και καβούρια. Επίσημη ανακοίνωση ανέφερε συγκεκριμένα ότι ορισμένες μορφές θαλάσσιων οργανισμών αναμένεται, επίσης, να «συμμετάσχουν» στην τελευταία εκστρατεία μαζικών εξετάσεων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, περιφερειακή επιτροπή της περιοχής που ασχολείται με την πανδημία, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι όταν οι αλιείς επιστρέφουν στα λιμάνια τους, «τόσο οι ίδιοι όσο και τα θαλασσινά τους πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο».
Το αποτέλεσμα ήταν ότι εν μέσω αυτής της τελευταίας επιδημίας, εμφανίστηκαν βίντεο σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της Douyin – της τοπικής έκδοσης του TikTok της Κίνας – που δείχνουν υπαλλήλους να κάνουν PCR τεστ σε ψάρια και καβούρια!
Η διάδοση αυτών βίντεο προκάλεσε αντιδράσεις στο Weibo, η κινεζική πλατφόρμα όπως το Twitter. «Ποιο το νόημα να γίνονται τεστ σε ζώα που δεν έχουν καν πνευμόνια;» αναρωτήθηκε ένας χρήστης, ενώ άλλοι επέλεξαν να ειρωνευτούν. «Μήπως μπαίνουν και σε καραντίνα, αν βρεθούν θετικά;».
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που εξετάζονται ψάρια στην Κίνα, αφού είχε γίνει το ίδιο σε αγορά της Σανγκάης. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που καταγράφεται να γίνονται τεστ σε… ψαριά αλιευτών που έρχονται από την ανοιχτή θάλασσα.
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες ότι οι θαλάσσιοι οργανισμοί μπορεί να σχετίζονται με τον κορονοϊό. Αν και είναι απίθανο τα θαλασσινά να αποτελούν ξενιστή του ιού, πολλά από τα κρούσματα στην Κίνα έχουν συνδεθεί με εργαζόμενους σε λιμάνια, με όσους χειρίζονται προϊόντα ψυκτικής αλυσίδας ή με εργαζόμενους σε αγορές θαλασσινών.
Τον Ιούνιο του 2020, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ιός είχε ανιχνευθεί σε σανίδες κοπής, που χρησιμοποιούνταν για τον εισαγόμενο σολομό. Αυτό οδήγησε όχι μόνο στο να αποσύρουν τα εστιατόρια και τα σούπερ μάρκετ τον σολομό από τα ράφια τους, αλλά και στο να σταματήσουν οι εισαγωγές. Ο πανικός εξαπλώθηκε σε εθνικό επίπεδο, με διάχυτη τη νευρικότητα σχετικά με την κατανάλωση του προϊόντος.
Πηγή: newsbeast