Ειδικοί της άγριας ζωής χαρακτηρίζουν τον λύκο «γιατρό» της φύσης, καθώς τρώγοντας μολυσμένα ζώα, σταματά την εξάπλωση ασθενειών χωρίς να μολύνεται ο ίδιος.

Σαράντα πέντε χρόνια αυστηρής προστασίας των λύκων στην Ευρώπη μπορεί να φτάσουν στο τέλος τους αυτή την εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης, καταργώντας έτσι πολλές από τις διασφαλίσεις που επέτρεψαν στα συγκεκριμένα ζώα να ευδοκιμήσουν στην Ευρώπη – αν οι λύκοι χάσουν το σημερινό τους καθεστώς, κάθε χώρα της ΕΕ θα μπορεί να ορίζει ετήσια ποσόστωση λύκων προς θανάτωση.

Η πρόταση της Κομισιόν θα συζητηθεί στη Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

Η Σύμβαση της Βέρνης αποτελεί μια από τις παλαιότερες και σημαντικότερες διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της φύσης, που μεταξύ άλλων οδήγησε και στη θέσπιση της οδηγίας για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ), τον ακρογωνιαίο λίθο της προστασίας της φύσης στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι ο αριθμός των λύκων στην ΕΕ έχει σχεδόν διπλασιαστεί – από 11.000 το 2012 σε πάνω από 20.000 σήμερα – και πως προκαλούν υπερβολικές ζημιές στην κτηνοτροφία.

Ωστόσο, ακτιβιστές αναφέρουν ότι οι βελτιωμένες μέθοδοι προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευμένων ποιμενικών σκύλων, θα ήταν καλύτερη λύση από τη θανάτωση των λύκων.

Υποστηρίζουν ότι οι λύκοι μειώνουν τον αριθμό των ελαφιών και των αγριογούρουνων, τα οποία προκαλούν ζημιές σε δέντρα και καλλιέργειες. Επίσης, οι λύκοι αποτρέπουν την εξάπλωση ασθενειών, τρώγοντας άρρωστα ζώα.

Γιατί οι ειδικοί της άγριας ζωής λένε «όχι»
Στην πόλη Baile Tusnad, στη Ρουμανία, ειδικοί της άγριας ζωής συναντήθηκαν πρόσφατα για να συζητήσουν επί του θέματος. Οι περισσότεροι αντιτίθενται στο κυνήγι των λύκων και των αρκούδων.

«Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Michal Haring, βιολόγος από τη Σλοβακία, «και ο λύκος είναι ένας πολύ καλός “γιατρός” γι’ αυτό, καταστέλλοντας την ασθένεια. Οι λύκοι δεν μπορούν να μολυνθούν».

Ένα άλλο επιχείρημα κατά της θανάτωσης των λύκων είναι ότι κυνηγούν σε αγέλες- συνήθως ένα ζευγάρι και οι απόγονοί τους.

Εάν πυροβοληθούν οι μεγαλύτεροι λύκοι, η αγέλη κατακερματίζεται, καθιστώντας δυσκολότερο για τα υπόλοιπα να πιάσουν ελάφια και αγριογούρουνα.

«Οι μεμονωμένοι λύκοι είναι πιο πιθανό να επιτεθούν σε πρόβατα και άλλα οικόσιτα ζώα», εξηγεί ο Haring.

Μύθοι και αλήθειες
Οι ακτιβιστές επικαλούνται επίσης μια έκθεση της ΕΕ το 2023, η οποία αναφέρει ότι μόνο 50.000 από τα 68 εκατομμύρια αιγοπρόβατα της Ευρώπης σκοτώνονται από λύκους κάθε χρόνο – 0,065% του συνολικού αριθμού – προσθέτοντας ότι ο συνολικός αντίκτυπος των λύκων στο ζωικό κεφάλαιο της ΕΕ είναι «πολύ μικρός».

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία θανατηφόρα επίθεση λύκου σε άνθρωπο εδώ και 40 χρόνια.

«Αν περιμένουμε από χώρες όπως η Ινδία ή η Ινδονησία να προστατεύουν τις τίγρεις τους», τονίζει ο Laurent Schley, επικεφαλής του τμήματος Άγριας Ζωής της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, «και από τους Αφρικανούς να α λιοντάρια και τους ελέφαντες, τότε εμείς ως σχετικά πλούσιοι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να ανεχθούμε μερικούς λύκους».

Το Λουξεμβούργο είναι μία από τις λίγες δυτικοευρωπαϊκές χώρες όπου δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη λύκοι, ο κ. Schley πιστεύει ότι είναι θέμα χρόνου.

«Έχουμε πολύ υψηλές πυκνότητες ελαφιών και αγριογούρουνων, οπότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις εμφάνισης λύκων.

«Φυσικά, αν μεμονωμένοι λύκοι ή αγέλες αρχίσουν να σκοτώνουν υπερβολικά πολλά ζώα ή να εκδηλώνουν επιθετικότητα προς τους ανθρώπους, θα πρέπει να αυστηροποιήσουμε τα όρια. Η ανθρώπινη ασφάλεια έρχεται πάντα πρώτη».

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

Πηγή:dnews