ΚΚΕ: Μέτρα προστασίας εργαζομένων-μικρών επαγγελματιών από το «κανόνι» της «Mouzenidis Travel»
Τις επιπτώσεις που σηματοδοτεί για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο η αναστολή λειτουργίας που ανακοίνωσε ο όμιλος «Mouzenidis Travel», ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια του κλάδου στη χώρα μας (ειδικά για την αγορά της Ρωσίας), αναδεικνύει η ΚΟ Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ζητά μέτρα στήριξης των εργαζομένων του ομίλου, αλλά και των μικρών επαγγελματιών που συνεργάζονταν με τον όμιλο και κινδυνεύουν με χρεοκοπία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «πρόκειται για μια εξέλιξη που εκτός από τους χιλιάδες τουρίστες που καλούνται να πληρώσουν για δεύτερη φορά τις διακοπές τους, αφήνει ξεκρέμαστους και εκτός δουλειάς τους εργαζόμενους του ομίλου (σε πολλούς από τους οποίους ο όμιλος χρωστάει δεδουλευμένα ήδη από την περσινή σεζόν), αλλά και όλους αυτούς που εργάζονται σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόταν η εταιρεία. Αποδεικνύει περίτρανα ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν μας αφορά όλους, ότι οι εργαζόμενοι που τόσα χρόνια πλήρωσαν με τον ιδρώτα τους για αυτήν την ανάπτυξη, τώρα καλούνται να πληρώσουν και την κρίση».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το «άνοιγμα» του ομίλου φτάνει τα 70 με 100 εκατ. ευρώ. Και η απάντηση στο γιατί «αδυνατεί» ένας όμιλος τέτοιου βεληνεκούς να καλύψει αυτήν τη «χασούρα» εφόσον παρουσίαζε τεράστια κέρδη όλα τα προηγούμενα χρόνια (ενδεικτικά ο κύκλος εργασιών του 2018 ήταν 350 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα το 2019) είναι απλή και κυνική.
«Γιατί συμβαδίζει με τη σαπίλα του ίδιου του συστήματος. Τα συσσωρευμένα κέρδη που προέκυψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι προτιμότερο να επενδυθούν κάπου όπου θα αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη ή και να μην επενδυθούν καθόλου αν δεν διασφαλίζονται ακόμα μεγαλύτερα κέρδη», σημειώνει.
Και προσθέτει ότι «το “κανόνι” της “Mouzenidis Travel” δεν οφείλεται στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, ούτε σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Οφείλεται στον οξύτατο ανταγωνισμό, στο κυνήγι του κέρδους και ξέρουμε καλά ποιον θα καλέσουν να πληρώσει το μάρμαρο. Οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, θα είναι αυτοί που για μια ακόμη φορά θα πρέπει να “βάλουν πλάτη” για να περάσει και αυτή η κρίση. Αυτοί άλλωστε ήταν που την πλήρωσαν και το 2019 στην αντίστοιχη περίπτωση με τη χρεοκοπία της “Thomas Cook”».
Τονίζει ότι «το αφήγημα περί “ανάπτυξης για όλους”, η πολυδιαφημισμένη “εξωστρέφεια” και γενικά όλα τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που πλέει στην ίδια γραμμή, αφήνουν απροστάτευτους και στο έλεος των ομίλων τους εργαζόμενους». Και πως «ακόμα και αν βρεθεί νέος επενδυτής, οι εργαζόμενοι δεν θα σωθούν, αφού θα υπάρχει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο διαθέσιμο για να τους “τσακίσει”. Εξάλλου και στο “Porto Carras” που βρέθηκε επενδυτής, οι εργαζόμενοι ενημερώνονται με εξώδικα ότι “φέτος δεν θα δουλέψουν”!».
Η ΚΟ Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας αναδεικνύει ότι μόνο με την εργατική τάξη στην εξουσία, με κεντρικό και επιστημονικό σχεδιασμό θα μπορέσει ο τουρισμός να καλύψει την ανάγκη των εργαζομένων για διακοπές, για αναψυχή και διασκέδαση και ταυτόχρονα να διασφαλίσει σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους.
Καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες, να δυναμώσουν των αγώνα τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια για τους ίδιους και τα παιδιά τους, να συμπορευτούν τις ταξικές δυνάμεις και να διεκδικήσουν:
— Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους του ομίλου.
— Κανένας εργαζόμενος, είτε με άμεση σχέση εργασίας στον όμιλο, είτε σε ξενοδοχειακή μονάδα διαχείρισης του ομίλου, είτε σε ξενοδοχειακή μονάδα – κατάλυμα ή τουριστικό πρακτορείο που έχει πληγεί από την πτώχευσή του να μη μείνει απλήρωτος ή ανασφάλιστος.
— Να δοθεί έκτακτο επίδομα 600 ευρώ στους εργαζόμενους που είτε μείνουν άνεργοι είτε απλήρωτοι.
— Να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να λάβουν το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και περιορισμούς και να παρθούν μέτρα προστασίας τους ενάντια σε κατασχέσεις και διακοπές από τράπεζες και απλήρωτους λογαριασμούς.
— Να διασφαλιστούν άμεσα οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ακόμα και σε περίπτωση μεταβίβασης του ομίλου σε νέο επενδυτή, να διασφαλιστούν στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας, τα εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα και οι μισθοί των εργαζομένων.
— Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μικρών επαγγελματιών, που κινδυνεύουν με χρεοκοπία (ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων, αυτοαπασχολούμενοι βιοτέχνες – παρασκευαστές και άλλοι προμηθευτές των ξενοδοχείων του ομίλου).
(Δελτίο τύπου)