ΚΚΕ: Να σταματήσει η μετατροπή σε θαλάσσια χωματερή της περιοχής Αλυκές στην Πιερία
Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης «Αλυκή Κίτρους Ευρύτερη Περιοχή» της ΠΕ Πιερίας, να εξασφαλιστεί σε μόνιμη βάση ο έλεγχος και αντιμετώπιση τόσο της θαλάσσιας όσο και της χερσαίας ρύπανσης, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και συνολική προστασία του οικοσυστήματος ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.
Αναλυτικά, αναφέρουν:
«Αποκρουστικές είναι οι εικόνες από τα σκουπίδια σε ακτή στα βόρεια της Πιερίας, που ανήκει στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού. Πρόκειται για την περιοχή Αλυκές ή “Νησί”, όπως την αποκαλούν οι ψαράδες, τμήμα εντός της προστατευόμενης περιοχής που ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, όπου ξεβράζονται εκατοντάδες πλαστικά βαρέλια, δίχτυα μυδοκαλλιεργειών, καθώς και ένα σημαντικό μέρος των πλαστικών που έχουν απορριφθεί στον πολύπαθο Κόλπο.
Στη συγκεκριμένη ακτή, που κατά πολλούς αποτελεί τη χειρότερη σε όλη την Ελλάδα, “βασιλεύει” μόνο το πλαστικό. Είναι χαρακτηριστικό πως στα αποτελέσματα έρευνας σε 22 παραλίες της Μεσογείου, που δημοσιεύτηκε το 2018, στο πλαίσιο του “Interreg Med ACT4LITTER”, η υψηλότερη πυκνότητα απορριμμάτων 12.896 αντικειμένων / 100 τ.μ. καταγράφηκε στην περιοχή Αλυκές (!), ενώ η μέση πυκνότητα απορριμμάτων ήταν 1.048 αντικείμενα / 100 τ.μ.
Λόγω της θέσης της, η επιβαρυμένη περιοχή λειτουργεί σαν “αγκαλιά” και δέχεται σχεδόν όλο τον όγκο απορριμμάτων που πέφτουν στο σύνολο του Θερμαϊκού, με τη βοήθεια του Βαρδάρη και των ισχυρών υποθαλάσσιων ρευμάτων. Συγκρατεί ό,τι επιπλέει στη δυτική ακτή του Κόλπου, αποτρέποντας, κατά κάποιο τρόπο, να συνεχιστεί το “πλαστικό” ταξίδι νοτιότερα στο Αιγαίο.
Η Τοπική Διοίκηση (Αντιπεριφέρεια Πιερίας και Δήμος Πύδνας – Κολινδρού) δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά την κατάσταση, πραγματοποιώντας πρόσκαιρους καθαρισμούς που δεν έχουν συνέχεια, με αποτέλεσμα να μην έχουν επιτευχθεί έως σήμερα τα επιθυμητά αποτελέσματα και η κατάσταση του οικοσυστήματος να επιδεινώνεται.
Η απέραντη χωματερή εκτείνεται από το λιμάνι των Αλυκών Κίτρους μέχρι τον Φάρο, που βρίσκεται στο Ακρωτήριο Αθερίδα. Σε αυτή την προστατευόμενη περιοχή λειτουργεί μια μονάδα παραγωγής μαγειρικού αλατιού, ενώ εκεί βρίσκεται και ένας σημαντικός υγρότοπος με ιδιαίτερη αξία ως προς τη βιοποικιλότητα, κυρίως ως προς την ορνιθοπανίδα, την ερπετοπανίδα, αλλά και τη χλωρίδα (η ύπαρξη του Κρίνου της θάλασσας – Pancratium maritimum απαγορεύει δραστηριότητες που διαταράσσουν τους αμμόλοφους και πρέπει να ληφθούν μέτρα καθαρισμού που να ανταποκρίνονται στον όρο αυτό). Στην περιοχή αυτή βρίσκει καταφύγιο ένα σπάνιο είδος νεροχελώνας, ενώ στην περιοχή που εκτείνεται νοτίως των παραγωγικών εγκαταστάσεων των αλυκών βρίσκεται ο “παράδεισος των χελωνών επί της Γης”, αφού εκεί ζουν οι πληθυσμοί χερσαίων χελωνών με μεγάλη πυκνότητα.
Η περιοχή ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης “Αλυκή Κίτρους – Ευρύτερη Περιοχή”, ενώ το ακρωτήριο Αθερίδα φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς παρυδάτιων πουλιών που τρέφονται, διαχειμάζουν και αναπαράγονται εκεί.
Η παραπάνω εικόνα προσθέτει ένα ακόμη δείγμα γραφής για το πώς εννοούν στην πράξη διαχρονικά όλες οι έως και σήμερα κυβερνήσεις της αστικής τάξης, την “προστασία των οικοσυστημάτων” και την “καλή κατάσταση των νερών”.
Με βάση τα παραπάνω Ερωτώνται οι κ. υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα η κυβέρνηση για:
Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό της περιοχής, να εξασφαλιστεί σε μόνιμη βάση ο έλεγχος και αντιμετώπιση τόσο της θαλάσσιας όσο και της χερσαίας ρύπανσης, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και συνολική προστασία του οικοσυστήματος».