Κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ: Ζητούν παράταση των 25.000 θέσεων οι ωφελούμενοι
Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι 25.000 ωφελουμένοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων καθώς λήγουν και συμβάσεις τους και ζητούν να υπάρξει νέα παράταση των συμβάσεων τους μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλιγές όπως εξάλλου είχε ζητήσει η ΚΕΔΕ.
Η πλειοψηφία των ωφελουμένων προέρχονται από μακροχρόνια ανεργία και επιλέχθηκαν με κοινωνικά κριτήρια (ανεργία, χαμηλό εισόδημα κ.λ.π.) και υπηρετούν σε δήμους σε θέσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως καθαριότητα, πράσινο κ.λ.π.
Ωστόσο η ΔΥΠΑ και το Υπουργείο Εργασίας δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι ακριβώς θα γίνει ενώ η απόφαση παράτασης του προγράμματος θα πρέπει να περάσει από την ΕΕ.
Ωστόσο σύμφωνα με τους ωφελούμενους επί της ουσίας δεν υπάρχει νομικό κόλλημα (μια επιπλέον παράταση δεν αγγίζει 18μηνο) άλλα ούτε χρηματοδοτικό κόλλημα του Κράτους (μιας και επιτρέπεται η χρηματοδότηση παρατάσεων της Κοινωφελούς από Ευρωπαϊκούς – πέρα του ΕΣΠΑ- πόρους Ταμείων ή άλλους Εθνικούς Πόρους του Κράτους –Ν.4152/2013-άρθρο1/παρ.ΙΔ/υποπ.ΙΔ1 ).
Βάσει των επίσημων στοιχείων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στο τρέχον πρόγραμμα απασχολούνται συνολικά σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ).
Μάλιστα από τις συνολικά 25.000 θέσεις του προγράμματος στους δήμους κατανέμεται το μεγαλύτερο μέρος, αφού καλύπτουν 20.397 θέσεις, ποσοστό 81,6%.
Αντίστοιχα στις 13 αιρετές περιφέρειες καλύπτονται 2.566 θέσεις, ποσοστό 10,3 %, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις 348 θέσεις, ποσοστό 1,4 %, ενώ στους λοιπούς φορείς 1.689 θέσεις, ποσοστό 6,7 %.
Ειδικότερα με το νέο πρόγραμμα προσφέρονται στους φορείς υποδοχής 20 ειδικότητες για ανέργους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (π.χ. εργασίες καθαριότητας, εργασίες πρασίνου κ.α.), 53 ειδικότητες για ανέργους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. διοικητικά/λογιστικά, οδηγοί, φύλακες κ.α.), 37 ειδικότητες για ανέργους τεχνολογικής εκπαίδευσης (π.χ. πληροφορικής, βρεφονηπιοκόμοι, νοσηλευτές κ.α.) και 60 ειδικότητες για ανέργους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (π.χ. μηχανικών, δασολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.α.).
ΟΙ δήμαρχοι εκτιμούν ότι αυτή η απόφαση, εκτός από το γεγονός ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω αποδυνάμωση των υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους που προσδοκούσαν να εργαστούν σε ένα επόμενο πρόγραμμα έστω και για λίγους μήνες.
Το πρόγραμμα προσφέρει αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω κατάρτισης έως 150 ωρών σε 11 θεματικές ενότητες που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση, η οποία θα ενισχύσει την εργασιακή ένταξη των ανέργων.
Η Δράση της Κατάρτισης είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους ηλικίας έως και 54 ετών, ενώ για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω είναι προαιρετική.
Περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ώρες , ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει o ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία έχουν ρόλο παρόχου κατάρτισης.
Τα αντικείμενα της θεωρητικής κατάρτισης δύναται να είναι τα κάτωθι:
1. Βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ (1ο επίπεδο)
2. Βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ (2ο επίπεδο)
3. Βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ (3ο επίπεδο)
4. Γραμματειακή υποστήριξη
5. Οργάνωση και λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων
6. Ψηφιακές δεξιότητες κοινωνικής δικτύωσης με εφαρμογές στο χώρο εργασίας (Social Media)
7. Περιβαλλοντολογική προστασία και ανακύκλωση προϊόντων
8. Υπηρεσίες διαμόρφωσης / Συντήρησης πρασίνου
9. Συστήματα Ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce)
10. Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics)
11. Υπηρεσίες καθαριότητας Δημοσίων Υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων.
Κοινωφελή εργασία: Παρατείνεται η κατάρτιση των ωφελουμένων-Δημιουργούνται νέα τμήματα
Παρατείνεται η κατάρτιση των ωφελουμένων της Δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων
Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες
Υπουργείων και άλλων φορέων» μέχρι 14 Ιουλίου 2023.
Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης κατάρτισης η ΔΥΠΑ ενημερώνει τους παρόχους , επιβλέποντες φορείς και ωφελούμενους για τα κάτωθι:
Α. Ξεκίνησαν να δημιουργούνται νέα τμήματα κατάρτισης για τους ωφελούμενους οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε τμήματα κατάρτισης. Η κατάρτιση στα τμήματα αυτά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 14 Ιουλίου 2023.
Β. Στις περιπτώσεις των ωφελουμένων (που ήδη συμμετέχουν σε κατάρτιση ή πρόκειται να συμμετάσχουν) των οποίων η διάρκεια απασχόλησης, στις θέσεις που έχουν τοποθετηθεί- και μόνο αυτών- λήγει πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος της θεωρητικής κατάρτισης που συμμετέχουν, η απασχόλησή τους παρατείνεται τόσες ημέρες όσες απαιτούνται για την ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης και όχι πέραν της 14ης Ιουλίου 2023, υπό τους ίδιους όρους, οι οποίοι ορίζονται στη σχετική δημόσια πρόσκληση και στις ίδιες θέσεις ανά φορέα και ειδικότητα, σε Δήμους, Περιφέρειες και λοιπά Ν.Π.Δ.Δ.
Οι επιβλέποντες φορείς, για την απρόσκοπτη υλοποίηση της δράσης, καλούνται πριν τη λήξη της απασχόλησης να προβούν σε επιμήκυνση αυτής στο ΕΡΓΑΝΗ για όσες ημέρες απαιτούνται για την ολοκλήρωση της κατάρτισης. Η ολοκλήρωση της κατάρτισης τεκμαίρεται με βεβαίωση του Παρόχου προς τον επιβλέποντα φορέα για κάθε ωφελούμενο όπου θα αναφέρεται ρητώς η ημερομηνία λήξης του προγράμματος κατάρτισης που συμμετέχει ο ωφελούμενος.
Γ. Για τα τμήματα κατάρτισης που σχηματίζονται μετά την 9-06-2023 και για τις περιπτώσεις μη σχηματισμού τμημάτων των θεματικών αντικειμένων της αρχικής επιλογής των ωφελουμένων, είναι δυνατή, με σύμφωνη γνώμη των ωφελούμενων, η αλλαγή του θεματικού αντικειμένου της κατάρτισης . Στην περίπτωση αυτή, οι ωφελούμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν στον πάροχο Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνουν ότι επιθυμούν την αλλαγή θεματικού αντικειμένου.
Επισημαίνεται ότι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για:
1) Αίτημα για σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση
2) Αίτημα αλλαγής Περιφερειακής Ενότητας 3)Αίτημα για αλλαγή Περιφέρειας παραμένουν οι ίδιες σύμφωνα με τις προηγούμενες ανακοινώσεις.
Επισημαίνεται ότι στα τμήματα όπου συμμετέχουν ωφελούμενοι από διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες- Περιφέρειες, οι Πάροχοι θα πρέπει να δηλώνουν τα τμήματα αυτά εξ’ ολοκλήρου με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
κπαίδευσης.
Τα Θεματικά αντικείμενα της θεωρητικής κατάρτισης είναι τα κάτωθι:
Α. Οριζόντιες δεξιότητες
1. Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (1ο επίπεδο)
2. Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (2ο επίπεδο)
3. Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (3ο επίπεδο)
4. Οργάνωση & Λειτουργία Δημόσιων Υπηρεσιών, Οργανισμών & Επιχειρήσεων
5. Περιβαλλοντολογική Προστασία και Ανακύκλωση Προϊόντων
6. Ψηφιακές Δεξιότητες Κοινωνικής Δικτύωσης με εφαρμογές στο χώρο εργασίας (Social Media)
7. Γραμματειακή υποστήριξη
Β. Εξειδικευμένες δεξιότητες
8. Υπηρεσίες καθαριότητας Δημοσίων Υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων
9. Υπηρεσίες Διαμόρφωσης / Συντήρησης Πρασίνου
10. Ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce)
11. Εφοδιαστική αλυσίδα (logistics).
Σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση και αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης και πιστοποίησης και η διευκόλυνση της ένταξης/επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.
Όπως αναφέρουν οι ωφελούμενοι “Η 2η ΠΑΡΑΤΑΣΗ του Προγράμματος έως τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, είναι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος που θα ΛΥΣΕΙ ΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ με ΔΙΚΑΙΟ τρόπο για ΟΛΟΥΣ (Δήμους, Περιφέρειες και Ωφελούμενους). Προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήδη όπως η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ των 25.000 Ωφελουμένων της Κοινωφελούς (λόγω υποχρεωτικής θεωρητικής κατάρτισης ή λήξης συμβάσεων), από τις θέσεις εργασίας τους σε ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ( όπως καθαριότητα, πράσινο και τεχνικές υπηρεσίες) που:
· ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ την ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ των ΟΤΑ από μόνιμο προσωπικό, γεγονός που φέρει ΗΔΗ ορατά αποτελέσματα ελλιπούς παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες ΚΑΙ μειωμένης συντήρησης των τοπικών μας κοινωνιών.
· ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τώρα κατά τη θερινή περίοδο, ΕΥΝΟΕΙ την ΑΎΞΗΣΗ προβλημάτων στους τουριστικούς και μη τουριστικούς Δήμους, λόγω των ζητημάτων που προκύπτουν από την μεγαλύτερη κίνηση του πληθυσμού και του τουρισμού, γεγονός που από μόνο του δυσχεραίνει τους Δήμους να προσφέρουν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους, ώστε να επιτελέσουν το τόσο κρίσιμο έργο για την ποιότητα ζωής των πολιτών τους και τη εύρυθμη λειτουργία των πόλεών τους.
· σε μια περίοδο ΦΟΡΤΩΜΕΝΗ από αλλεπάλληλες προεκλογικές περιόδους ΑΛΛΑ και από τοπικά αναπτυξιακά έργα με ορίζοντα τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, ΑΠΟΣΤΕΡΕΙ από τους ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣνα δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό, ενόψει των τόσο κρίσιμων για αυτούς αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023.
· ΟΔΗΓΕΙ τους Ωφελούμενους στην ΑΝΕΡΓΙΑ, σε μια περίοδο με αυξημένο κόστος ζωής λόγω πληθωρισμού ΚΑΙ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑεπιδοτούμενη ανεργία. Ωφελούμενους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με κοινωνικά κριτήρια ΚΑΙ ανήκουν ως επί το πλείστον σε ηλικιακές ομάδες με ΔΥΣΚΟΛΙΑ επανένταξης στην αγορά εργασίας”.
Πηγή:dikaiologitika.gr