Κοινωνικός τουρισμός ΔΥΠΑ: Τι ισχύει για συζύγους και τι έπρεπε να κάνουν
Για την περίπτωση των συζύγων και των προστατευόμενων μελών όσοι έκαναν την αίτηση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να δηλωθούν ως προστατευόμενα μέλη ή να γίνουν αιτήσεις από τις/τους συζύγου. Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ ωφελούμενοι έμειναν χωρίς επιταγή κοινωνικού τουρισμού επειδή δεν δηλώθηκαν ή δεν έκαναν αίτηση.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που δεν υποβλήθηκε η αίτηση η πρόσκληση προβλέπει ότι η ορθή υποβολή αίτησης είναι ευθύνη του αιτούντος και δεν θεραπεύεται με ένσταση. Επομένως ακόμη και αν κάνουν ένσταση δεν θα μπορέσουν να λάβουν επιταγή.
Σύμφωνα με τη δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ στην περίπτωση που σύζυγος, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής, δηλωθεί ως ωφελούμενος του άλλου, δεν μοριοδοτείται ξεχωριστά, αλλά λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο η μοριοδότηση του αιτούντος συζύγου.
Δύο σύζυγοι δικαιούχοι μπορούν να μοριοδοτηθούν ξεχωριστά, αν υποβάλουν ξεχωριστές αιτήσεις. Ο κάθε αιτών πρέπει να ακολουθήσει τα ίδια βήματα που περιγράφονται (να δηλώσει τα ανήλικα παιδιά και τα ωφελούμενα μέλη κοκ), με την μόνη διαφορά ότι δεν πρέπει να δηλώσει και τον άλλο σύζυγο ως ωφελούμενο. Αν οι δύο σύζυγοι υποβάλουν ξεχωριστές αιτήσεις:
– Με την επιλογή του ενός λόγω μοριοδότησης εξασφαλίζεται και η επιλογή του άλλου, ανεξαρτήτως της μοριοδότησής του
-Τα κοινά ωφελούμενα μέλη (παιδιά και συνοδοί) εφόσον έχουν δηλωθεί και στις δύο αιτήσεις, λαμβάνουν επιταγή στο πλαίσιο της αίτησης του συζύγου με την υψηλότερη μοριοδότηση.
Αν, παρά τα προβλεπόμενα, ένας σύζυγος υποβάλει ξεχωριστή αίτηση και δηλωθεί και ως ωφελούμενος του άλλου συζύγου, λαμβάνεται υπόψη η δική του αίτηση.
Όταν ο ένας σύζυγος είναι έμμεσα ασφαλισμένο μέλος του άλλου, δεν μπορεί να υποβάλει ξεχωριστή αίτηση, αλλά απαραίτητα πρέπει να δηλωθεί ως ωφελούμενος στην αίτηση του δικαιούχου συζύγου, προκειμένου να εκδοθεί επιταγή και γι’ αυτόν.
Οι δικαιούχοι όφειλαν να έχουν μεριμνήσει εγκαίρως, πριν από την υποβολή της αίτησής τους, για τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ στα παιδιά τους ή επικαιροποίησης των στοιχείων τους (ιδιαίτερα στις περιπτώσεις μεταβολής στοιχείων οικογενειακής μερίδας).
Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία των παιδιών τους μέσω της αυτεπάγγελτης αναζήτησης και τα παιδιά δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση των Μητρώων.
Οι δικαιούχοι όφειλαν να προσέξουν ιδιαίτερα την ΟΡΘΗ συμπλήρωση του ΑΜΚΑ και των στοιχείων των μελών τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει πρόβλημα ταυτοποίησης με τα στοιχεία που θα ληφθούν μέσω της αυτεπάγγελτης αναζήτησης από την αρμόδια δημόσια Υπηρεσία, που μπορεί να οδηγήσει είτε σε εσφαλμένες εγγραφές στο Μητρώο που θα καταρτισθεί είτε στον αποκλεισμό των μελών με τα εσφαλμένα στοιχεία.
Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις αναντιστοιχίας των δηλωθέντων στην αίτηση στοιχείων και των στοιχείων που θα ληφθούν αυτεπάγγελτα, ως αποδεικτικά της ταυτότητας των μελών θα εκληφθούν αυτά που θα προκύψουν από την αυτεπάγγελτη αναζήτηση.
Πηγή:dikaiologitika.gr