Κωνσταντίνος Κουτρούπας: Έντονες αντιδράσεις για τις διά ζώσης εξετάσεις στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των φοιτητών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου η απόφαση της Διοίκησης, σύμφωνα με την οποία οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στο εξής διά ζώσης. Η απόφαση εξέπληξε δυσάρεστα τους φοιτητές, οι οποίοι μέχρι τότε γνώριζαν ότι οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως. Μάλιστα, αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που πολλοί από τους φοιτητές επέλεξαν το ΕΑΠ και προκατέβαλαν τα δίδακτρα. Εξάλλου, οι φοιτητές του ΕΑΠ, εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στη συντριπτική τους πλειοψηφία, διαμένουν σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και στο εξωτερικό. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς εργάζονται στα Σώματα Ασφαλείας ή είναι υγειονομικοί και επομένως, λόγω της πανδημίας, είναι πολύ δύσκολο έως ανέφικτο να λάβουν άδεια για να μεταβούν στον τόπο διεξαγωγής των εξετάσεων. Μάλιστα, το ΕΑΠ τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της υγειονομικής κρίσης, είχε εφαρμόσει εξ αποστάσεως διεξαγωγή εξετάσεων με τη διαδικασία proctoring. Πρόκειται για διαδικασία που περιλαμβάνει τον πλέον αξιόπιστο, αντικειμενικό και αδιάβλητο τρόπο διεξαγωγής εξετάσεων από απόσταση παγκοσμίως και επομένως θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε μόνιμη βάση.
Οπότε, η επιστροφή στη διά ζώσης διεξαγωγή εξετάσεων είναι άδικη και εντελώς αδικαιολόγητη, ειδικά τη φετινή χρονιά, που η πανδημία COVID 19 είναι ακόμη εδώ, με χιλιάδες νέα καθημερινά κρούσματα (55.917 την τελευταία εβδομάδα). Πέραν όμως αυτού, η χώρα μας βιώνει και μία πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η οποία καθιστά τη μετακίνηση των φοιτητών στα εξεταστικά κέντρα πρακτικά αδύνατη, εάν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν μόνο τρία εξεταστικά κέντρα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ο μόνος επίσημος και θεσμοθετημένος φορέας παροχής εξ αποστάσεως προγραμμάτων σπουδών στην Ελλάδα. Εξυπηρετεί το ιδεώδες της ανοικτής εκπαίδευσης, καθώς δίνει σε όλους ανεξαιρέτως τη δυνατότητα να σπουδάσουν, ενώ ταυτόχρονα εργάζονται, έχουν οικογένεια και κοινωνική ζωή. Θεωρώ ότι για να εκπληρώσει τον σκοπό του πλήρως και να προσφέρει σε όλους ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης θα πρέπει να καθορίσει διεξαγωγή εξ αποστάσεως εξετάσεων τουλάχιστον για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.