Επιστολή στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), απέστειλε την Τετάρτη 24 Μαΐου,  η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας  κα Σοφία Μαυρίδου, με την οποία ζητά αποκατάσταση των ζημιών, που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες κερασιών από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των αγροτών επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας μετέβη στις πληγείσες από τα καιρικά φαινόμενα περιοχές προκειμένου να κάνει αποτίμηση των καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειες κερασιών και να αξιολογήσει την ακαταλληλότητα των κερασιών για προώθηση στην αγορά.

Στην επιστολή της η Αντιπεριφερειάρχης τονίζει τα προβλήματα από τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες κερασιών μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κατερίνης και του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού.

Με αφορμή  τις ζημιές που προκλήθηκαν και τις σχετικές καταλυτικές ενέργειές της η κα Σοφία Μαυρίδου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Τα αγροτικά προϊόντα που παράγει η Πιερία είναι υψηλής ποιότητας και εξάγονται, σχεδόν, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Επομένως οφείλουμε ως Περιφερειακή Αρχή να προστατεύσουμε, τόσο τους παραγωγούς, όσο και τα προϊόντα μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζονται στην περιοχή μας».

 

Παράλληλα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας εκφράζει τη διάθεση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, για παροχή βοήθειας και πληροφορίας, για την ταχύτερη διευθέτηση του ζητήματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

 

ΘΕΜΑ:  «Εκτίμηση Ζημιών σε καλλιέργειες κερασιάς από έντονα καιρικά φαινόμενα στην Πιερία»

Σχετικό: το από 24.05.2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Πιερίας με θέμα: «Παραγωγή κερασιών έτους 2023 στο Νομό Πιερίας»

 

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Μπορεί η εικόνα των ανθισμένων κερασιών να είναι σήμα κατατεθέν για τις χώρες της Άπω Ανατολής και υπό κανονικές συνθήκες, τέτοια εποχή, να καταφθάνουν εκατοντάδες τουρίστες στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου – την Ιαπωνία – για να απολαύσουν το θέαμα, ωστόσο και στην Πιερία, στις υπώρειες του Ολύμπου, αυτή την εποχή ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα είναι οι ανθισμένες κερασιές της.

 

Η τοπική γεωργική οικονομία της Πιερίας, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από υψηλούς δείκτες εντατικοποίησης του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα στην καλλιέργεια της κερασιάς, με απαιτητικούς συντελεστές παραγωγής και ξεχωριστά μικροοικονομικά μεγέθη, αποτελεί ίσως το μοναδικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής που συμβάλλει καταλυτικά στην διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου.

 

Ειδικότερα, η παραγωγή κερασιών στο νομό Πιερίας χωροθετείται στο Δήμο Κατερίνης, όπου καλλιεργούνται περίπου 4.100 στρέμματα με επίκεντρο τις περιοχές Λόφου, Ράχης, Ελατοχωρίου και Κάτω Μηλιάς καθώς και στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού, όπου καλλιεργούνται περίπου 2.400 στρέμματα κυρίως στις περιοχές του Κολινδρού, του Καταχά και των Παλιαμπέλων.

 

Η καλλιέργεια της κερασιάς, χαρακτηρίζεται ως υπερβολικά ευαίσθητη στην υγρασία (βροχές, χαλαζοπτώσεις, κλπ) ιδιαίτερα στην περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Σε αυτή την περίοδο, οι συνεχιζόμενες βροχές μπορεί να προκαλέσουν μείωση της παραγωγής αλλά και υποβάθμιση της ποιότητάς τους. Μετά την καρπόδεση και κατά τη διάρκεια της μεγέθυνσης του καρπού, οποιαδήποτε βροχή μπορεί να εξαφανίσει την οποιαδήποτε παραγωγή και να μηδενίσει το προϊόν, αποτελώντας τον νούμερο ένα υπαίτιο για αυτό το πρόβλημα, όπως συνέβη φέτος στην Πιερία.

 

Η Πιερία, λοιπόν, επλήγη από την ευαίσθητη καλλιεργητική περίοδο της κερασιάς, με έντονες βροχοπτώσεις, ως αποδεικνύεται και από τα αντίστοιχα έκτακτα δελτία επιδείνωσης καιρού στις κάτωθι ημερομηνίες:

■          Από 10 Μαρτίου 2023,

■          Από 15 Μαρτίου 2023,

■          Από 16 Απριλίου 2023,

■          Από 02 Μαΐου 2023 έως 22 Μαΐου

 

Οι ζημιές, δυστυχώς, αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο από δευτερογενείς προσβολές όπως Μονίλια, Βοτρύτη αλλά και άλλους μύκητες. Τελικά η παραγωγή μειώνεται και συγκεκριμένα το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι:

 

■          Η ποιότητα του καρπού υποβαθμίζεται.

■          Αισθητή μείωση της παραγωγής.

■          Δυσκολία στην συγκομιδή,

■          και πολλές φορές η συγκομιδή καθίσταται οικονομικά ασύμφορη με αποτέλεσμα τον μηδενισμό του γεωργικού εισοδήματος.

 

 

Γίνεται άμεσα και απόλυτα αντιληπτό ότι η παραγωγή κερασιών στην Πιερία, ότι όχι μόνο για τις πρώιμες και τις υπερπρώιμες ποικιλίες κερασιάς, αλλά ακόμα και για τις όψιμες ποικιλίες που καλλιεργούνται στις ανωτέρω περιοχές των Δήμων Κατερίνης και Πύδνας – Κολινδρού, παρατηρείται σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του προϊόντος σε επίπεδο εμπορευσιμότητας.

 

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Πιερίας που επισυνάπτεται, πιστοποιείται η ακαταλληλότητα των κερασιών για προώθηση στην αγορά, προδιαγράφοντας ζοφερή την οικονομική κατάσταση των παραγωγών εξαιτίας των συνεχιζόμενων και παρατεταμένων άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή.

 

Μοναδικός τρόπος ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος των καλλιεργητών κερασιών, αποτελεί η διαδικασία ενεργοποίησης των αποζημιώσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως υλοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες αποτίμησης των προκληθέντων ζημιών σε πληγέν φυτικό κεφάλαιο αλλά και εμπορεύσιμο προϊόν (κεράσια) και στη συνέχεια η ολοκλήρωση της καταβολής των αντίστοιχων αποζημιώσεων για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών.

 

Στη διάθεσή σας, για κάθε πρόσθετη πληροφορία.

 

Με εκτίμηση

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

 Σοφία Μαυρίδου