Στους λόφους της Πιερίας ίσως να παράγεται ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα τις Ελλάδος. Αυτό δείχνουν οι χημικές αναλύσεις που έχει στα χέρια της και για το φετινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος», που αποθήκευσε για τυποποίηση, η άτυπη ομάδα πιστοποιημένων παραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας.

 

 

Με βάση αυτές τις αναλύσεις και σε κόντρα με τα προβλήματα (υποτιθέμενα ή μη) της ελιάς και του ελαιόλαδου της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς, τα οποία επικαλούνται οι διάφοροι αγοραστές του «λαδιού» ώστε να πάρουν τα παρθένα ελαιόλαδα αλλά και τα εξτρά παρθένα ελαιόλαδα, ακόμη και αυτά που έχουν οξύτητα κάτω από 0,3 % σε χαμηλές τιμές, οι ελαιοπαραγωγού της ομάδας κατάφεραν να καρπωθούν καθαρά 4,97 ευρώ το κιλό για την πέντε λίτρων συσκευασία του, ενώ για την γυάλινη συσκευασία του μισού λίτρου η τιμή του κιλού ανέρχεται στα 6,49 ευρώ.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια τόσο από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, για να διαφύλαξη την τήρηση των κανόνων της ορθής πρακτικής για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου, όσο και από τους παραγώγους της ομάδος ακολουθώντας σωστές καλλιεργητικές πρακτικές. Ευτυχώς για το Πιερικό ελαιόλαδο, που είναι ο «υγρός χρυσός» μας όπως είχε πει ακόμη και ο Όμηρος, το παράδειγμα της ομάδας και τις νουθεσίες της ΔΑΟΚ Π.Ε. Πιερίας ακολουθούν και το σύνολο των ελαιοπαραγωγών της Πιερίας.

 

 

Ειδικά για το φετινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος» ο συντονιστής της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, κ. Βασίλειος Γκριμούλας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε αντίθετοι με το φαινόμενο της πώλησης χύμα ελαιόλαδου, στην ουσία ακατέργαστου χρυσού, η τυποποίηση και η συσκευασία του ελαιολάδου είναι ο ισχυρότερος τρόπος ανάδειξης της εξαιρετικής ποιότητας για το ελαιόλαδο. Η σωστή συσκευασία του παίζει μεγάλο ρόλο στη διατήρηση αναλλοίωτων των πολύτιμων συστατικών του, της γεύσης, της υφής και του αρώματός του. Χάρη σε αυτή την διαδικασία ο ακατέργαστος χρυσός γίνεται κόσμημα αξίας».

Συνεχίζοντας ο κ. Γκριμούλας τόνισε «Μακριά από εμάς το δόγμα για μειωμένο κόστος παραγωγής, καθώς πολλές φορές δεν είναι εφικτό, και για να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός ο προσανατολισμός της ομάδας στην ποιότητα ήταν μονόδρομος. Αν και μικρή η ομάδα, κοστολόγησε το ελαιόλαδο με βάση την ποιότητα στηριζόμενοι στις χημικές αναλύσεις του».

Για τις καλές τιμές που πετυχαίνουν τα τελευταία χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί της ομάδος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου έδωσε τα συγχαρητήρια της, γιατί χάρη στις προσπάθειες που κάνουν και το μεράκι που καταβάλουν κρατούν ψηλά την ποιότητα του ελαιολάδου και ανταμείβονται, τονίζοντας πως το ποιοτικό ελαιόλαδο που παράγουμε μπορεί να αποτελέσει μαζί με τα άλλα αγροτικά μας προϊόντα ένα ακόμη μοχλό ανάπτυξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Πιερία, αναδεικνύοντας την Πιερία, και ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμη μεγάλο στοιχείο της, που είναι ο τουρισμός σε όλες σχεδόν τις μορφές του.

 

 

Επικεντρώνοντας στο θέμα της ποιότητας του εξτρά παρθένου ελαιολάδου «Θεϊκό Όλυμπος», σύμφωνα με τις φετινές χημικές αναλύσεις, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς ανέφερε: «Με βάση τις χημικές αναλύσεις που έχουμε στα χέρια για το συγκεκριμένο ελαιόλαδο βλέποντας τους συντελεστές, Κ232, Κ270, τα Υπεροξείδια και τους κηρούς να αποτυπώνονται στα κατώτερα από τα επιτρεπτά όρια του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, έχουμε πραγματικά ένα φρέσκο γνήσιο ελαιόλαδο με μεγάλη αντοχή στο χρόνο, το οποίο είναι αποθηκευμένο σωστά. Επίσης ο καρπός της ελιάς έφτασε γρήγορα στο ελαιοτριβείο ώστε να γίνει η έκθλιψη του καρπού. Ειδικά για τις τιμές των κηρών είναι οι απόλυτα φυσιολογικές για ένα προϊόν στο οποίο δε έχει γίνει καμία απολύτως επεξεργασία, έτσι ώστε να παραμείνουν όλα τα χαρακτηριστικά του όπως βγαίνουν από το ελαιοτριβείο. Οι κηροί που περιέχει εμφανίζονται μόνο κατά την αποθήκευσή του σε χαμηλές θερμοκρασίες».