Έντεκα νέα κρούσματα κορωνοϊού εμφανίστηκαν στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον ιό στους 84 σύμφωνα με την ενημέρωση για τα νέα δεδομένα που έκαναν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Ανακοινώθηκαν επίσης τα νέα προληπτικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

 

Β. Κικίλιας: Η Ελλάδα δίνει μάχη περιορισμού του κορωνοϊού

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε αρχικά στην ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, δηλαδή ανθρώπους με χρόνια νοσήματα. «Όπως ξέρετε βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας επιδημικής κρίσης, με περίπου 112.000 κρούσματα, σε 110 χώρες. Η Ελλάδα με 84 κρούσματα, τα 56 των οποίων συνδέονται με γκρουπ ταξιδιωτών δίνει τη μάχη του περιορισμού της διάδοσης της νόσου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι’ αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες: Ανθρώπους με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, αναπνευστικές ανεπάρκειες, ογκολογικούς ασθενείς. Ποιοι άλλοι κινδυνεύουν; Οι ηλικιωμένοι. Να το πω απλά, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας» σημείωσε ο υπουργός υγείας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου από τον κορωνοϊό.

 

Υποχρέωση όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας, η προστασία των ευπαθών ομάδων. Εκεί δεν χωράει καμία ανευθυνότητα. Δεν μπορεί να υπάρχει “κάνω ότι θέλω αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και κυρίως των ειδικών”» είπε ο υπουργός Υγείας, εν όψει της εξέλιξης της επιδημίας κορωνοϊού.

«Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Ζητώ από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου στη χώρα μας» παρακάλεσε ο υπουργός Υγείας στην έκτακτη ανακοίνωση για τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε κλείνοντας πως αναφορικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, «οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι».

 

Σ. Τσιόδρας: 11 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας που ανέφερε πως τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα είναι 11.

Το σύνολο των κρουσμάτων κορωνοϊού ανέρχεται πλέον σε 84, οι 81 εκ των οποίων ελληνικής καταγωγής και οι 3 ξένης υπηκοότητας. 56 εξ αυτών προέρχονται από την εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

27 εκ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου. 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως για 4 από τα κρούσματα κορωνοϊού, δεν έχει επιβεβαιωθεί ιστορικό έκθεσης.

 

Μέτρα: Αναστολή εκδηλώσεων, τηλεδιασκέψεις και παράταση συνταγογράφησης

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε:

1. Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.

2. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.

3. Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορωνοϊό.

4. Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1000 άτομα.

5. Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.

6. Ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσμα κορωνοϊού να γίνεται με αυστηρά κριτήρια όπως τα ορίζει ο ΠΟΥ.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, όπως και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Ο στόχος μας όσο περνά ο καιρός, θα παραμένει και θα ενισχύεται η μείωση της διασποράς της νόσου όσο το δυνατόν περισσότερο.