Κορωνοϊός: Αυτό είναι το σύμπτωμα που εκδηλώνει το 63% των ασθενών με Όμικρον 5
Κάθε παραλλαγή που δημιουργεί ο κορωνοϊός προκαλεί ξεχωριστά συμπτώματα στους ασθενείς. Τα αναθεωρημένα ευρήματα από τη μεγαλύτερη, συνεχιζόμενη μελέτη της πανδημίας.
Αναθεωρημένα δεδομένα για τα συμπτώματα που προκαλεί η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός έδωσαν στη δημοσιότητα βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι από τις αρχές της πανδημίας παρακολουθούν εκατομμύρια εθελοντές.
Σύμφωνα με αυτά, η παραλλαγή Όμικρον 5 (ΒΑ.5) που προκαλεί πλέον τα περισσότερα κρούσματα (και στην Ελλάδα) υπερβαίνει κάποια από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.
Έτσι, ακόμα και τα εμβολιασμένα άτομα εκδηλώνουν χαρακτηριστικά συμπτώματα. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα της μελέτης Zoe Health, το πιο συχνό σύμπτωμα στους πλήρως εμβολιασμένους είναι η φαρυγγίτιδα (κοινώς: πονόλαιμος).
Το σύμπτωμα αυτό αναφέρθηκε από το 63% των συμπτωματικών κρουσμάτων που προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες ο κορωνοϊός. Άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν είναι κατά σειράν:
- Το συνάχι
- Η ρινική συμφόρηση («μπούκωμα»)
- Ο επίμονος βήχας
- Ο πονοκέφαλος
Τα θεωρούμενα ως κλασικά συμπτώματα της COVID-19 αναφέρονται πλέον από λίγους ασθενείς. Στα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται:
- Ο πυρετός
- Η δύσπνοια
- Η διαταραχή της όσφρησης (ανοσμία)
Μάλιστα ο πυρετός είναι πλέον τόσο σπάνιος, ώστε πλέον δεν έχει νόημα η μέτρησή του στους δημόσιους χώρους ή τους χώρους εργασίας, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο Kings College του Λονδίνου.
«Τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός αλλάζουν διαρκώς», είπε. «Αυτό πιθανώς σχετίζεται με το ότι κατά κανόνα αρρωσταίνουν λιγότερο σοβαρά τα εμβολιασμένα άτομα. Επιπλέον, πολλά κρούσματα αναφέρονται πλέον από τους νέους, οι οποίοι αναπτύσσουν διαφορετικά και συνήθως ηπιότερα συμπτώματα».
Παρόμοια συμπτώματα με τα προαναφερθέντα αναφέρουν και οι ανεμβολίαστοι συμμετέχοντες στη μελέτη Zoe. Ωστόσο τα συμπτώματα των εμβολιασμένων είναι λιγότερα και βραχύτερης διάρκειας. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι αρρωσταίνουν λιγότερο σοβαρά και αναρρώνουν ταχύτερα.
Πηγή: iatropedia.gr