Τα κρούσματα κορονοϊού που σπάνε καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι προβλέψεις των επιστημόνων που παραπέμπουν σε ακόμα πιο δυσοίωνες καταστάσεις συνθέτουν το παζλ του νέου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.

Ήδη, τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα καταγράφονται με «βαθύ κόκκινο», το υψηλότερο δηλαδή επίπεδο στους χάρτες που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσου (ECDC).

Θεσσαλία, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι χρωματισμένες με βαθύ κόκκινο, εξαιτίας των ιδιαίτερα επιβαρυμένων επιδημιολογικών τους δεδομένων.

Ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε το News4Health ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ με COVID στην 3η ΥΠΕ (Περιφέρεια Μακεδονίας) είναι 92 άτομα. Από αυτούς είναι:

ανεμβολίαστοι: 86 (93,5%)
εμβολιασμένοι: 6
Αντίστοιχα, στην 4η ΥΠΕ (Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης) ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ με COVID είναι 67 άτομα: Από αυτούς είναι:

ανεμβολίαστοι: 61 (91%)
εμβολιασμένοι: 6
Τέλος, στην 5Η ΥΠΕ (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ με COVID είναι 60 άτομα: Από αυτούς είναι:

ανεμβολίαστοι: 47 (78,33%)
εμβολιασμένοι: 13
Νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες
Παρόμοια είναι η εικόνα στις 3 ΥΠΕ όσον αφορά στους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες COVID. Ειδικότερα, στην 3η ΥΠΕ νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 432 ασθενείς. Από αυτούς είναι:

ανεμβολίαστοι: 335 (77,5%)
εμβολιασμένοι: 97
Όσον αφορά στην 4η ΥΠΕ νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 405 ασθενείς. Από αυτούς είναι:

ανεμβολίαστοι: 296 (73,1%)
εμβολιασμένοι: 109
Όσον αφορά στην 5η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 461 ασθενείς. Από αυτούς είναι

ανεμβολίαστοι: 320 (69,41%)
εμβολιασμένοι: 141
Νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου
Η αξία του εμβολιασμού υπογραμμίζεται επιπλέον και από την κατανομή των νοσηλευόμενων ασθενών COVID σε απλές κλίνες με μάσκα ροής οξυγόνου. Ειδικότερα, στην 3η ΥΠΕ νοσηλεύονται σε απλές με μάσκα υψηλού οξυγόνου 30 ασθενείς. Από αυτούς είναι:

ανεμβολίαστοι: 28 (93,3%)
εμβολιασμένοι: 2
Όσον αφορά στην 4η ΥΠΕ νοσηλεύονται σε απλές με μάσκα υψηλού οξυγόνου 45 ασθενείς. Από αυτούς είναι:

ανεμβολίαστοι: 38 (84,4%)
εμβολιασμένοι: 6
Τέλος, στην 5η ΥΠΕ νοσηλεύονται σε απλές με μάσκα υψηλού οξυγόνου 23 ασθενείς. Από αυτούς είναι:

ανεμβολίαστοι: 23 (100%)
εμβολιασμένοι: 0
Μεγάλη διασπορά στους χώρους εργασίας
Διασπορά του κορονοϊού στους χώρους εργασίας παρατηρούν πλέον οι επιστήμονες, ενώ όπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου η θετικότητα έχει σχεδόν διπλασιαστεί στη χώρα μέσα σε ένα 15ήμερο.

Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, το ποσοστό θετικότητας έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες. Όπως μάλιστα ξεκαθαρίστηκε ο χώρος της διασποράς, πέρα από τις ενδοοικογενειακές επαφές, εντοπίζεται πλέον και στους χώρους εργασίας.

Μίνα Γκάγκα: «Έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων. Σε πολλές περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων φτάνει το 500%. Έχουμε θανάτους. Οι περισσότεροι θάνατοι είναι μεγάλοι σε ηλικία με συνυπάρχοντα νοσήματα. Χθες όμως ο νεαρότερος ήταν 36 χρονών και προχθές 27. Έχουμε επίσης εγκύους. Κάνω έκκληση στις εγκυμονούσες, έστω μετά το πρώτο τ΄ρίμηνο να εμβολιαστούν. Για την ασφάλεια μητέρας και παιδιού. Εξακολουθούμε να έχουμε αρκετά άτομα στις ΜΕΘ.

Στοιχείο για το πού είμαστε σε ό,τι έχει να κάνει με κλίνες. Δεν υπάρχει κανείς σε ράντζο. Υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αλλά σε κλίνες χειρουργείων. Έχουμε πολύ περισσότερες κλίνες απ’όσες ξεκινήσαμε. Μπορούμε να μετατρέψουμε κλίνες. Αλλά αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι με άλλα προβλήματα θα μείνουν εκτός ΜΕΘ. Τα νούμερα στις ΜΕΘ, στην 3η ΥΠΕ ήταν 71 τα κρεβάτια ΜΕΘ σήμερα είναι 124. Στην 4η ΥΠΕ τα κρεβάτια ήταν 70 σήμερα 135. Σαν πολιτεία κάνουμε ό,τι μπορούμε. Πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια για να μειωθεί αυτό το κύμα που οδηγεί σε πολλά κρούσματα σε πολλές νοσηλείες. Φοράμε τις μάσκες, κάνουμε τεστ συχνά, δεν συγχρωτιζόμαστε, εμβολιαζόμαστε.»

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Αυξήθηκαν κατά 60% τα κρούσματα από το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Ο εβδομαδιαίος αριθμός των τεστ έχει παραμείνει σταθερός, το ποσοστό θετικότητας έχει διπλασιαστεί από το 1,1% στο 1,96%. Διπλασιάστηκε και ο δείκτης θετικότητας και των self test. Σημαντικά αυξητικές τάσεις και σε Πελοπόννησο, Κρήτη, νησιά. Τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 35.000. Η πίεση σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα είναι σημαντική. Ο κυλιόμενος μέσος όρος φτάνει τις 300 εισαγωγές την ημέρα. Σήμερα έχουμε 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξήθηκαν διασωληνωμένοι αλλά και νέοι θάνατοι. Φαίνεται ότι υπερτερούν οικογενειακές και κοινωνικές επαφές, πλέον παρατηρείται μετάδοση και στους εργασιακούς χώρους. Στους μαθητές δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχο ποσοστό.

Ένα μήνα μετά την έναρξη των πανεπιστημίων και ενώ το επιδημιολογικό φορ΄τίο επιβαρύνεται δεν παραητρείται αύξηση στους νέους 18 – 24 ετών. Αυτό σημαίνει ότι στην εκπαίδευση με τα τεστ και την τήρηση των μέτρων, δεν υπάρχει σημαντική διασπορά. Τα σχολεία αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας, στις επιβαρυμένες περιοχές έχουμε και εκεί. Σήμερα μόνο 8 τμήματα παραμένουν κλειστά επί συνόλου πάνω από 8.000.

Τα συχνά τεστ των ασυμπτωματικών βοηθά. Αισιόδοξο είναι το μήνυμα από το emvolio.gov.gr παρατηρείται μικρή αλλά σταθερή αύξηση στα ραντεβού τις τελευταίες 10 ημέρες. Χάσαμε την ευκαιρία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές να αυξήσουμε τον εμβολιασμό. Θα αναφερθώ στην ιδιαίτερη σημασία της τρίτης δόσης. Να ξεκαθαριστεί ότι αν και παρατηρείται βαθμιαία μείωση της προστασίας σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητείται η προστασία του εμβολίου. Η θνητότητα είναι σημαντικά μειωμένη στους ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός των εγκύων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός, απαραίτητος. Η Μαιευτική Εταιρεία υποστηρίζει τον εμβολιασμό όπως και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Καλούμε όλους να μην ολιγωρήσουν και να προσέλθουν για την τρίτη δόση. Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, κάνει κρίσιμο να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας».

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η ενημέρωση που μας έρχεται από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία με ποσοστά εμβολιασμού 35% και 20% μας θυμίζουν δραματικές στιγμές από προηγούμενες φάσεις της πανδημίας. Αντί να καταλήξουν 50 στους 100 ηλικιωμένους στο νοσοκομείο, με τον εμβολιασμό θα καταλήξουν 2. Παρακαλώ εμβολιαστείτε».

Για χάπια Merck και λόγους διασποράς: «Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν. Είναι νωρίς για να πούμε ότι ευθύνονται οι εορτασμοί. Σίγουρα φταίει ο καιρός και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων. Σχετικά με το χάπι της Merck και για άλλες θεραπείες που θα πάρουμε στα χέρια μας. Το πιο σημαντικό όπλο όμως είναι η πρωτογενής πρόληψη. Το εμβόλιο. Θα έχεις ένα φάρμακο, αλλά θα είσαι άρρωστος. Δεν μπορεί να συγκριθεί με το εμβόλιο. Πολύ πιο ασφαλές να προλάβουμε από το να θεραπεύσουμε. Δεν υπάρχει παραγωγή τέτοια -των χαπιών- για να αντιμετωπίσει τα κρούσματα που έχουμε».

Καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας, ωράρια καταστημάτων, μάσκα στα γήπεδα: «Δεν είμαι του ποδοσφαίρου ίσως να μην είμαι η καταλληλότερη να απαντήσει. Αν κάποιοι δεν φοράνε τη μάσκα, μπορεί να μην έχει θεατές την επόμενη φορά, οπότε και οι διπλανοί του θα του πουν τι κάνεις εκεί; Δεν έχουμε 11 εκατ. αστυνομικούς. Ήταν και ο πρωθυπουργός σαφής, ότι δεν θέλει να πάρει οριζόντια μέτρα. Πέρσι στη Θεσσαλονίκη εν μέσω lockdown τα κρούσματα ανέβαιναν κάτι που σημαίνει ότι δεν τα εφάρμοζαν οι πολίτες. Πρέπει ο καθένας να τηρήσει τα μέτρα για την ασφάλεια όλων. Είναι δικό μας θέμα να είμαστε προσεκτικοί».

Νοσηλείες παιδιών, self test παιδιών: Έχουμε αύξηση στα κρούσματα στους 4-18. Είναι παράλληλα σε όλες τις ομάδες πληθυσμού. Το ίδιο ποσοστό αύξησης έχουμε. Το αξιοσημείωτο είναι η σταθερότητα του ποσοστού στα παιδιά και τους γονείς. Αν είχε ξεφύγει η κατάσταση στα σχολεία, θα βλέπαμε αύξηση του ποσοστού. Το δεύτερο που θα βλέπαμε θα ήταν τους γονείς να αρρωσταίνουν. Δεν βλέπουμε αύξηση ούτε εκεί. Στις νοσηλείες έχουμε 36 παιδιά, που είναι αριθμός χαμηλός. Υπάρχουν νοσηλείες που οφείλονται σε ενδοοικογενειακή διασπορά. Το θέμα των self test συζητείται θα σας έχω απάντηση, θα συζητηθεί και στην επιτροπή».

Αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά 50%: «Το παρακολουθώ και το βλέπω συνεχώς, τα νούμερα σαφώς αυξάνονται, τα ποσοστά επί του συνόλου των κρουσμάτων όμως είναι σταθερά. Δεν έχουμε διασπορά μέσα στα σχολεία. Το πρόβλημά μας είναι στην κοινωνία».

Για τις περιορισμές κλίνες: «Οι γιατροί είναι μακροχρόνια παραγωγή. Έχουμε απορροφήσει όλους τους εντατικολόγους που μπορούσαμε. Θα κάνουμε περισσότερους. Αλλάζουμε την παραγωγή των γιατρών. Από εδώ και πέρα θα δίνουμε ειδικότητες ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας. Το να κάνουμε περισσότερες μονάδες χωρίς εντατικολόγους, δεν έχει νόημα. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε. Θέλουμε πολλά χρόνια για να φτιάξουμε τους γιατρούς που χρειαζόμαστε. Θα το έχουμε σε 5 χρόνια, όχι αύριο.»

Τα επιδημιολογικά στοιχε΄΄ια του ΕΟΔΥ
Νωρίτερα, σήμερα ο ΕΟΔΥ Περισσότερα από 6.808 κρούσματα 441 φτάνουν διασωληνωμένουν και 42 νέους θάνατους

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ είναι η εξης: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.808 , εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 767.376 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.589 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 441 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 369 (83.67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 72 (16.33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.334 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 363 (ημερήσια μεταβολή +5.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 310 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.151 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω»

Ο χάρτης της διασποράς
Από τις 6.808 νέες μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ οι 1.475 εντοπίστηκαν στην Αττική και οι 1.117 στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, η κατανομή των κρουσμάτων στη μεγαλύτερη υγειονομική περιφέρεια της χώρας, την Αττική, έχει ως εξής:

Ανατολική Αττική 166
Βόρειος Τομέας Αθήνας 236
Δυτική Αττική 72
Δυτικός Τομέας Αθήνας 193
Κεντρικός Τομέας Αθήνας 416
Νήσων 25
Νότιος Τομέας Αθήνας 147
Πειραιάς 220
Εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στο «κόκκινο» βρίσκονται και πολλές ακόμα περιοχές της χώρας το τελευταίο 24ωρο.

Οι περιοχές με τριψ΄ήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι οι εξής κατ’ αλ΄φαβητική σειρά:

Αιτωλοακαρνανία 113
Αχαΐα 220
Έβρος 148
Ημαθία 153
Ιωάννινα `137
Κιλκίς 102
Κοζάνη 133
Λάρισα 515
Μαγνησία 218
Μεσσηνία 100
Πέλλα 166
Πιερία 128
Σέρρες 168
Τρίκαλα 139

Το πρωί, σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προέβλεψε πως μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα μολυνθούν από κορονοϊό περί του 1.000.000 ανεμβολίαστοι, με την άποψή του να συμμερίζονται και άλλοι επιστήμονες.

«Είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι», ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτιμώντας μάλιστα ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431.

363 (84.22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και
68 (15.78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είπε ότι το 87% με το 90% που βρίσκεται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

«Οι προβλέψεις που κάνει ο κύριος Τζανάκης συνήθως πέφτουν μέσα, όπως και ο κύριος Σαρηγιάννης και μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να αντιληφθούμε προς τα πού πάνε τα πράγματα, άρα δεν έχω κανένα λόγο να τον αμφισβητήσω», τόνισε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Φαίνεται από τη δυναμική που έχει αποκτήσει και πάλι η πανδημία ότι πάμε προς μεγάλα νούμερα και σε κρούσματα και σε διασωληνωμένους. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα μειωθεί η τάση στους νεκρούς τους επόμενους δυο με τρεις μήνες», πρόσθεσε ο κ. Μανωλόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η τρίτη δόση θα βοηθήσει τους εμβολιασμένους να αποφύγουν κρούσματα και αυτό το 10% να μην εξελιχθεί σε ΜΕΘ και σε θανάτους.

Γιαμαρέλου: «Δεν είναι λύση το lockdown»
«Η λύση δεν είναι το lockdown» ανέφερε από την πλευρά της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου. «Το θέμα είναι πώς διαχειριστούμε τα άτομα που δεν πιστεύουν στον εμβολιασμό. Πρέπει να τους χειριστούμε ήρεμα χωρίς διάθεση τσακωμού»

Αναφορικά με τις Εκκλησίες, η κυρία Γιαμερέλλου επισήμανε ότι τα μέτρα δεν είναι μόνο αν μπήκες στην εκκλησία και έχεις κάνει αντιγονικό τεστ.

«Ψάλτες, ιερείς, επίτροποι πρέπει να κάνουν δυο φορές τη βδομάδα το αντιγονικό. Είναι υποχρεωμένοι εδώ και ένα χρόνο και το κόστος καλύπτει η εκκλησία. Όταν ο ιερέας έχει βάλει σωστά τις αποστάσεις και αερίζεται ο χώρος δεν κινδυνεύεις»

 

Παγώνη: Δύσκολος μήνας ο Νοέμβριος για τις ΜΕΘ
«Είναι δύσκολες ημέρες. Είχαμε στα χέρια μας τα επιδημιολογικά δεδομένα που μας έλεγαν ότι τον Νοέμβριο θα έχουμε δύσκολο μήνα με μεγάλη αύξηση στις ΜΕΘ. Αυτό που μας προβληματίζει παραπάνω είναι οι θάνατοι από κορονοϊό που είναι συνέπεια του μικρού αριθμού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες περιοχές, σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό κάνουμε έκκληση να πάνε να εμβολιαστούν», δήλωσε από την πλευρά της στην ΕΡΤ η Ματίνα Παγώνη.

 

 

Πηγή:dikaiologitika.gr