Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός ανήλθε σε 2.345, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών Αρχών, στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν την Παρασκευή 397 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός μικρότερος από τα 889 κρούσματα που είχαν επαληθευτεί την προηγουμένη.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 76.288.

Όλοι οι θάνατοι καταγράφησαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, εκ των οποίων 90 στην πρωτεύουσα της επαρχίας πόλη Ουχάν. Από τους ασθενείς, 11.477 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Πρώτος θάνατος Ευρωπαίου από τον νέο κορονοϊό

Ο πρώτος Ευρωπαίος που προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό υπέκυψε το βράδυ της Παρασκευής στην Ιταλία την ώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειωνόταν στην Κίνα, όμως σχεδόν διπλασιαζόταν στη Νότια Κορέα.

Ο Αντριάνο Τρεβιζάν, συνταξιούχος οικοδόμος ηλικίας 78 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στη Βενετία έπειτα από 10 ημέρες νοσηλείας για ασθένεια άλλη από τον Covid-19, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Μετά τη νοσηλεία του είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορονοϊό.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα σε κλίμα πανικού στην Ιταλία, καθώς καταγράφηκαν εκεί δεκαπέντε ασθενείς, ανεβάζοντας στους 20 τον συνολικό αριθμό στη χώρα. Οι Αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε 11 πόλεις της βόρειας Ιταλίας.

Ο Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς στις Βρυξέλλες από Ιταλούς δημοσιογράφους, φάνηκε καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας πως η Ιταλία «εφαρμόζει πολύ υψηλού επιπέδου προφυλάξεις».

Ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε στην Ευρώπη αφού προσβλήθηκε απ’ αυτή την επιδημία, η οποία εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν (κεντρική Κίνα), ήταν ένας Κινέζος τουρίστας προερχόμενος από την επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν. Ο 80χρονος είχε φθάσει στις 23 Ιανουαρίου στη Γαλλία και άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Φεβρουαρίου στο Παρίσι. Ο θάνατος αυτός ήταν τότε «ο πρώτος έξω από την Ασία, ο πρώτος στην Ευρώπη», όπως είχε υπογραμμίσει η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν.

 

Διάδοση του ιού

Οι φόβοι φαίνεται να αυξάνονται στην Ευρώπη και επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει ανησυχίες για τη δυσκολία να περιοριστεί η διάδοση της επιδημίας.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έκρουσε χθες, Παρασκευή, τον κώδωνα του κινδύνου στη Γενεύη: «Τη στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε μια φάση που είναι δυνατό να περιοριστεί η επιδημία». Όμως «το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει», προειδοποίησε εκφράζοντας τη λύπη του για την έλλειψη διεθνούς οικονομικής υποστήριξης.

Οι εστίες της νόσου συνεχίζουν να εξαπλώνονται καθώς χθες, Παρασκευή, είχαμε από ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στον Λίβανο και στο Ισραήλ και δύο επιπλέον νεκρούς στο Ιράν (τέσσερις συνολικά).

Η Νότια Κορέα θρήνησε έναν δεύτερο νεκρό και ο αριθμός των κρουσμάτων έκανε άλμα για δεύτερη συνεχή ημέρα, αυξανόμενος σε 346 συνολικά με 142 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τις νοτιοκορεατικές υγειονομικές Αρχές.

Μεταξύ αυτών των νέων 142 κρουσμάτων, 92 συνδέονται με ένα νοσοκομείο της Τσεονγκντό, στο νότιο τμήμα των χώρα, όπου είχε πραγματοποιηθεί πριν από τρεις εβδομάδες θρησκευτική τελετή μιας χριστιανικής αίρεσης, της Εκκλησίας του Σιντσεοντζί του Ιησού.

Συνολικά περισσότερα από 150 μέλη αυτής της αίρεσης έχουν μολυνθεί. Το πρώτο απ’ αυτά ήταν μια 61χρονη γυναίκα, η οποία αγνοούσε πως είχε προσβληθεί από ιογενή πνευμονία και διέδωσε τον ιό, κυρίως βοηθώντας στη θρησκευτική τελετή.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters