Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να πλησιάζει επικίνδυνα το «όριο» των 50 την ημέρα που έχουν θέσει οι λοιμωξιολόγοι, το «ελληνικό καλοκαίρι» εξελίσσεται σε ένα επικίνδυνο παζλ και μια σπαζοκεφαλιά που ανησυχεί τόσο το ιατρικό όσο και το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας.

Ήδη από την 1η Ιουλίου το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην καθημερινή ενημέρωση, ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος είδε δηλώσει προ ημερών πως «καμπανάκι κινδύνου ως προς τα κρούσματα στη χώρα θα χτυπήσει γύρω στα 50-100 κρούσματα ημερησίως, ιδιαίτερα αν αυτό επαναληφθεί για 3-4 μέρες συνεχόμενα».

 

Ανησυχία μετά τα 43 κρούσματα

Ιδιαίτερη ανησυχία εμπνέουν τα 43 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, από τα οποία 36 καταγράφηκαν στον Προμαχώνα, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση στο να κλείσει τα σύνορά μας με τη Σερβία.

Στη Σερβία τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που οδήγησε τις ελληνικές Αρχές να απαγορεύσουν σε οχήματα με σέρβικες πινακίδες να εισέρχονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Μόνο την Κυριακή 5 Ιουλίου, επιβεβαιώθηκαν στη χώρα 302 νέα κρούσματα, ενώ ανακοινώθηκαν και πέντε νέοι θάνατοι. Οι Σέρβοι τουρίστες επέστρεψαν στις πόλεις τους ενώ 11 από αυτές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών και η πρωτεύουσα της χώρας, το Βελιγράδι.

Στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Σύμφωνα με την ΥΠΑ, απαγορεύονται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 όλες οι πτήσεις μετακίνησης επιβατών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, καθώς και είσοδος στη χώρα μας Σέρβων τουριστών.

 

Η… επικίνδυνη πύλη που λέγεται Προμαχώνας

Τα στοχευόμενα δειγματοληπτικά τεστ που πραγματοποιούνται από τα τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ο διαβατηριακός έλεγχος, η αυξημένη κίνηση των διερχόμενων αυτοκίνητων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Προμαχώνας παραμένει η μοναδική πύλη τουριστικής διέλευσης από τα χερσαία σύνορα της χώρας, δημιούργησαν τρομερές καθυστερήσεις στα σύνορά μας και αναμονές πολλών ωρών. Η πλειονότητα των διερχόμενων τουριστών προέρχονταν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ συνεχίζουν να έρχονται και Έλληνες μετανάστες κυρίως από τη Γερμανία. Λιγοστοί είναι επίσης οι τουρίστες που προέρχονται από την Ουκρανία, ή τη Ρωσία κάποιοι εκ των οποίων διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

 

210 κρούσματα σε ένα μήνα στην Ξάνθη

Από την 1η Ιουλίου έχουν καταγραφεί 85 εισαγόμενα κρούσματα, ενώ το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου είχαν καταγραφεί 98 εισαγόμενα κρούσματα. Η αύξηση σύμφωνα με τους ειδικούς που παρακολουθούν καθημερινά το «ημερολόγιο της πανδημίας» είναι αναμενόμενη μετά το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση του τουρισμού, ενώ το βλέμμα τους είναι στην Ξάνθη, μια κύρια εστία μολύνσεων που έδωσε τη Δευτέρα τέσσερα νέα κρούσματα από τα διακόσια περίπου που έχουν ανιχνευθεί αφότου ξέσπασε η τοπική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Τα Βαλκάνια και η εικόνα της κρίσης του κορονοϊού

Η ημερήσια αναφορά της Δευτέρας, μόλις 7 κρούσματα από το όριο των 50, των 43 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στα χερσαία μας σύνορα, τα μόνα ανοιχτά αφού οι πύλες από την Αλβανία, τη βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία είναι κλειστές, εντείνουν την προσοχή και τους ελέγχους. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή και με 12 κινητές Ομάδες διενεργούν τεστ όλο το 24ωρο. Η πλειονότητα των χθεσινών κρουσμάτων (20 από τα 36) αφορούσε τουρίστες από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα (16) αφορούσαν κατοίκους άλλων χωρών.

Οι αποφάσεις από τούδε και στο εξής για την είσοδο τουριστών από τα Βαλκάνια στη χώρα θα εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση αυτά θα λαμβάνονται και οι σχετικές αποφάσεις. Η επιδημιολογική εικόνα των Βαλκανίων, που επισκιάζεται από μεγάλες χώρες, είναι εξαιρετικά δυσάρεστη με σταθερά να αυξάνονται τα κρούσματα παρά την καλοκαιρία, από την άρση του λοκντάουν και μετά και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Εκτός από τη Σερβία, η Βουλγαρία είχε περίπου 200 κρούσματα σε μια ημέρα, ενώ Ρουμανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μετρούν χιλιάδες νέα κρούσματα σε λίγες ημέρες.

 

Ο φόβος για τα «ορφανά κρούσματα»

Ένα στοιχείο που ανησυχεί τους ειδικούς και την κυβέρνηση είναι ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων και η ανεύρεση της ταυτότητας προέλευσής τους. Για τους ειδικούς, αυτά κυρίως τα κρούσματα και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ανήκουν στην πιο «επικίνδυνη κατηγορία» και είναι το πιο δύσκολο να ανιχνευθούν ή να αναζητηθεί η ταυτότητά τους. Το όριο των ορφανών κρουσμάτων είναι 20-25 την ημέρα.

Η ανησυχία εντείνεται καθώς τις επόμενες ημέρες περιμένουμε χιλιάδες αφίξεις τουριστών που οπωσδήποτε θα ανεβάσουν το όριο των κρουσμάτων. Το όριο είναι έως 5 θετικά κρούσματα ανά χίλιους τουρίστες και 3 ανά χίλιους τουρίστες που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες. Οι αρχές δε σταματούν να επισημαίνουν την σπουδαιότητα της τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής και την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, για τις οποίες κρούουν κάθε μέρα τον κώδωνα του κινδύνου.

 

 

 

Πηγή: thetoc.gr