Κορονοϊός: Το πρώτο σύμπτωμα πριν το τεστ βγει θετικό – Δείχνει ότι κόλλησες τον ιό
Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα
Και στη χώρα μας έχει έρθει εδώ και μερικές εβδομάδες η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, με την ονομασία JN.1, η οποία έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Με φόντο τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία οι ειδικοί έχουν χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, ενώ ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε συστάσεις χρήσης μάσκας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε προ ημερών την JN.1 ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» – ένας χαρακτηρισμός που ισχύει για παραλλαγές που οδηγούν σε νέα κρούσματα και έχουν γενετικές αλλαγές που θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να εξαπλωθούν ή να αποφύγουν την ανοσία.
Αλλά μέχρι στιγμής, η νόσηση που προκαλείται από την JN.1 – η οποία, όπως και όλες οι άλλες παραλλαγές που κυριάρχησαν από τις αρχές του 2022, είναι απόγονος της Όμικρον – δεν φαίνεται να είναι πιο σοβαρή από τις προηγούμενες περιπτώσεις του Covid. Ούτε ο ΠΟΥ ούτε το CDC συλλέγουν τακτικά δεδομένα σχετικά με το πώς εξελίσσονται τα συμπτώματα του Covid με την πάροδο του χρόνου, οπότε είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν οι λοιμώξεις παρουσιάζονται διαφορετικά. Ωστόσο, οι γιατροί λένε ότι δεν έχουν παρατηρήσει κάποια νέα τάση.
«Τα συμπτώματα της JN.1 φαίνεται να είναι πολύ παρόμοια, αν όχι τα ίδια, με άλλες υποπαραλλαγές», δήλωσε η Δρ Molly Fleece στο NBC, νοσοκομειακή επιδημιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.
Το πρώτο σύμπτωμα
Πολλοί άνθρωποι που νόσησαν πρόσφατα ανέφεραν το πονόλαιμο ως πρώτο σύμπτωμα, το οποίο συχνά ακολουθείται από συμφόρηση, ακόμη και πριν βγει θετικό το σελφ τεστ. Τα προηγούμενα χαρακτηριστικά της ασθένειας, όπως ο ξηρός βήχας ή η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης, έχουν γίνει λιγότερο συχνά, σύμφωνα με τους γιατρούς.
Οι σοβαρές περιπτώσεις, εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή χλωμό, γκρίζο ή μπλε δέρμα, χείλη ή στρώματα νυχιών – ένδειξη έλλειψης οξυγόνου. Όμως, στο σύνολό τους, τα συμπτώματα είναι ηπιότερα από ό,τι ήταν στις αρχές της πανδημίας.
Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι ο JN.1 θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση των κρουσμάτων Covid αυτόν τον χειμώνα και «να αυξήσει το βάρος των αναπνευστικών λοιμώξεων σε πολλές χώρες».
Η γονική γενιά της παραλλαγής, BA.2.86, έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων σε σύγκριση με την αρχική έκδοση της Όμικρον – και οι αλλαγές αυτές επέτρεψαν στον ιό να παρακάμψει την υπάρχουσα ανοσία. Σε σύγκριση με τον BA.2.86, η παραλλαγή JN.1 έχει μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike που θα μπορούσε να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τον ιό να εισβάλει στα κύτταρα.
Ωστόσο, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ο JN.1 δεν είναι πιθανό να αποτελεί πρόσθετο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σύγκριση με άλλες κυκλοφορούσες παραλλαγές. Και παρόλο που τα νεότερα εμβόλια στοχεύουν σε μια διαφορετική παραλλαγή – που ονομάζεται XBB.1.5 – φαίνεται να είναι αποτελεσματικά και κατά του JN.1.
Μια προτυπωμένη μελέτη διαπίστωσε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια mRNA από τη Moderna και την Pfizer αύξησαν την αντισωματική προστασία έναντι της JN.1 έως και 13 φορές, ανάλογα με το ιστορικό εμβολιασμού και μόλυνσης ενός ατόμου. Ωστόσο, η μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί.
Οι συμμετέχοντες στην εν λόγω μελέτη είχαν λάβει τέσσερα ή πέντε δόσεις εμβολίων πριν από το επικαιροποιημένο εμβόλιο και ορισμένοι είχαν νοσήσει πρόσφατα. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντισωματική προστασία έναντι του JN.1 ήταν ακόμη σχετικά χαμηλή πριν από τη χορήγηση του νέου εμβολίου.
Πηγή:typosthes.gr