Κώστας Χασιώτης: Προτάσεις για το Ε.Π.Σ. Παραλιακών Περιοχών Π.Ε. Πιερίας
Συμπολίτες, συμπολίτισσες μου καλησπέρα.
Στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης για το ΕΠΣ Παραλιακών περιοχών Π.Ε. Πιερίας κατέθεσα σήμερα στις 26/10/2024 τις απόψεις μου.
Προτάσεις για το Ε.Π.Σ. Παραλιακών Περιοχών Π.Ε. Πιερίας
1. Προτείνω επέκταση του σχεδίου πόλεως στη βορειοδυτική περιαστική περιοχή του Λιτοχώρου ΠΕΠΔ 6Α και ΠΕΠΔ 6Β προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός παραδοσιακού οικισμού-πρότυπο με χαμηλή κτίρια, μικρή δόμηση και χρήση τουριστική. Επαναοριοθέτηση του ρέματος του Ενιπέα από το ύψος του Πάρκου Λιτοχώρου μέχρι το εξοχικό κέντρο «μύλοι». Χάραξη ενός περιαστικού δρόμου που να συνδέει την είσοδο της πόλης (βόρεια του δημοτικού πάρκινγκ), να διέρχεται από τον υφιστάμενο πεζόδρομο προς λάκκο και σε απόσταση ασφαλείας από την κοίτη του Ενιπέα να διατρέχει τα πρανή του οικισμού, βόρεια της βίλλας Πάνθεον, να καταλήγει σε οργανωμένο χώρο υποδοχής αυτοκινήτων(περιοχή «μύλοι») και να συνεχίζει πάνω στον περιμετρικό δρόμο του αειμνήστου Δημάρχου κουκουτάτσιου Νίκου με τελική σύνδεση του με τον υφιστάμενο περιφερειακό δρόμο στη περιοχή «Λούκια». Έτσι το Λιτόχωρο θα αποκτήσει ένα περιφερειακό δρόμο που στρατηγικά θα δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό του πρόβλημα αλλά και προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής καθώς η περιοχή είναι απείρου κάλλους. Ταυτόχρονα το Λιτόχωρο θα αποκτήσει προστασία έναντι φυσικών καταστροφών θωρακίζοντας τα βόρεια και δυτικά του όρια.
2. Προτείνω την ανάδειξη όλων των υφιστάμενων ορεινών παραδοσιακών οικισμών του Δ. Δίου-Ολύμπου (παρ. οικισμοί Πόρων, Παντελεήμονα). Την οριοθέτηση της Άνω Σκοτίνας, της παλιάς Λεπτοκαρυάς και Αγίου Δημητρίου ως παραδοσιακών οικισμών. Να γίνει επαναπροσδιορισμός των ορίων του οικισμού των Παλαιών Πόρων και Π. Παντελεήμονα. Η πρόταση υπηρετεί την κατεύθυνση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Τουρισμού για την ανάδειξη, διατήρηση και διαχείριση ιστορικών τόπων, αλλά και σύμφωνη με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΧΠ ΠΚΜ), προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου και τις προστατευμένες περιοχές Natura 2000.
3. Προτείνω τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων για την εξυπηρέτηση της εφοδιαστικής αλυσίδας στη Δ.Ε. Ανατολικού Ολύμπου καθώς ανήκει στις αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές.
4. Επίσης προτείνω για τη συγκεκριμένη Δ.Ε. Ανατολικού Ολύμπου στην παραλιακή ζώνη να επιτρέπεται η εγκατάσταση Φ/Β μόνον σε συνδυασμό με τουριστικές εγκαταστάσεις. Η οπτική όχληση πρέπει να προσεχθεί σε αναπτυγμένες και όμορφες τουριστικά περιοχές.
5. Εφόσον στο χωρικό σύστημα ΧΣ-2 καλύβια βαρυκού – Ολυμπιακή Ακτή και συγκεκριμένα στην ΠΕΠ 3α (ΖΟΕ 1 Λιτοχώρου περιοχή γης υψηλής παραγωγικότητας) επιτραπεί η χρήση Τουρισμού – Αναψυχής [ακόμα και σε μια μικρή λωρίδα 200 μέτρων μεταξύ της θάλασσας και ενός παραλιακού δρόμου, για τον οποίο υπάρχει μόνο η μελέτη και δεν έχει μέχρι σήμερα κατασκευαστεί] προτείνω να υπάρχει πυκνός περιοδικός έλεγχος των εκροών στο δέλτα του ποταμού μαυρονερίου αλλά και του υπόγειου υδροφορέα και δημοσίευση των αποτελεσμάτων του Εθνικού Δικτύου παρακολούθησης υδάτων κατά την έκδοση τους. Στην ορθή προβολή του βιολογικού καθαρισμού Κατερίνης με αυτό, υπάρχει νόμιμο και μόνιμο σημείο εκροής των επεξεργασμένων λυμάτων του. Σε αυτό τον ποταμό εκρέουν επίσης νομίμως και παρανόμως μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων ή μη, λυμάτων παρακείμενων βιομηχανιών της Κατερίνης. Επίσης είναι επιβεβλημένο να ελεγχθούν οι εκροές των στραγγιστικών τάφρων του έλους βαρυκού για συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων εκτός ορίων. Έχετε χρέος να ελέγξετε τις εκροές σε όλο το μήκος του ή τουλάχιστον στα σημεία εκβολών τόσο του ρέματος μαυρονερίου αλλά και αυτά των συλλεκτηρίων καναλιών, τόσο στο επίπεδο της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσο και στο επίπεδο καταγραφής των ρυπογόνων παρακείμενων βιομηχανιών, κατά την εκπόνηση της Α΄ Ενότητας της μελέτης ΕΠΣ. Είναι επιβεβλημένο να κοινοποιούνται άμεσα στους πολίτες τα αποτελέσματα των ελέγχων ώστε να διασφαλίζεται η Δημόσια υγεία.
6. Προτείνω να παραμείνουν τα όρια κατάτμησης ως έχουν στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως σε ολόκληρο τον Δήμο Δίου-Ολύμπου.
7. Προτείνω στην ΠΕΠ 3α (περιοχή ΤΟΕΒ ΕΝΙΠΈΑ) να επιτραπεί επιπλέον η χρήση β΄ κατοικίας με ότι ισχύει στην εκτός σχεδίου δόμηση(ΦΕΚ270Δ΄31-05-1985), να μην τροποποιηθούν τα κατώτατα όρια κατάτμησης και να τεθεί περιορισμός επιτρεπόμενου ύψους τα 6,5 μ από το τελικό διαμορφωμένο έδαφος.
8. Προτείνω στην ΠΕΠΔ 2 (ανατολικά του Νέου Σιδ. Σταθμού Λιτοχώρου) να ακυρωθεί ο περιορισμός των Δημόσιων –Δημοτικών εκτάσεων. Παραθέτω απόσπασμα προτάσεων του ΓΠΣ Δ.Ε. Λιτοχώρου [Επειδή η παραλία αυτή του Ολύμπου διατηρεί αρκετά από τα αρχικά χαρακτηριστικά που είναι σκόπιμο να διατηρηθούν, είναι ανάγκη να ληφθεί πρόνοια στους όρους δόμησης σχετικά με το ύψος, τη μορφή και τον όγκο των οικοδομών όπως επίσης και για την ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα.].
Συμφωνώ με την παραπάνω πρόταση του ΓΠΣ ΔΕ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ. Επίσης πιστεύω ότι θα πρέπει να διαπνέεται αυτή η αρχή του κάλλους και του μέτρου σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Πιερίας.
Ο Σεβασμός κερδίζεται με την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Κώστας Χασιώτης – Πολιτικός Μηχανικός