Συστατικά

Για τη μαρινάδα

1 κ.σ. κουρκουμά
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
1 κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
αλάτι
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
500 γρ. κοτόπουλο, φιλέτο μπούτι

Για το ρύζι

250 γρ. ρύζι μπασμάτι
500 γρ. νερό
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για τη σάλτσα

2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. κουρκουμά
1 στικ κανέλα
1 φύλλο δάφνης
100 γρ. νερό
200 γρ. ντομάτες, τριμμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
70 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
αλάτι
πιπέρι
1/4 ματσάκι κόλιανδρο

Για το σερβίρισμα

κόλιανδρο

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μαρινάδα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κουρκουμά, το κύμινο, το τσίλι, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Βάλουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα. Ιδανικά βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη για 2-3 ώρες.
Απλώνουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Για το ρύζι

Βάζουμε μια κατσαρόλα με βραστό νερό σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη, τις φλούδες από το λεμόνι και καλύπτουμε με το καπάκι.
Σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά.

Για τη σάλτσα

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον κουρκουμά, την κανέλα, τη δάφνη και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το νερό, βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.

Βάζουμε το κοτόπουλο στη σάλτα, προσθέτουμε τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το ρύζι και τον κόλιανδρο.

 

 

 

Πηγή: akispetretzikis.com