Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ υπέγραψαν τη συμφωνία για το Σκοπιανό
Υπεγράφη στις Πρέσπες, η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και πΓΔΜ, και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.
Παρόντες είναι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό, καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ροζμαρί Ντι Κάρλο. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν στην κωμόπολη Οτέσοβο της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.
Αλ. Τσίπρας: Καταλήξαμε σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα μας επιτρέψει να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες των χωρών μας
Με παρατεταμένο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έγιναν δεκτοί στον χώρο όπου υπεγράφη η συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων, στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για «ραντεβού με την ιστορία», αποκαλώντας τον Ζόραν Ζάεφ «φίλο και γείτονα».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι αποστολές των δύο χωρών βρίσκονται στο σημείο για να αναμετρηθούν με το βάρος της ιστορικής τους ευθύνης. «Καλούμαστε να απευθυνθούμε στους λαούς μας και σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Κοιτάμε κατάματα την ιστορία των λαών μας. Είμαστε εδώ για να πράξουμε πατριωτικό μας καθήκον» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος. Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να υπάρχουν στο εξής μόνο νικητές. Να επουλώσουμε τις πληγές του χρόνου, να ανοίξουμε δρόμο ειρήνης για όλα τα Βαλκάνια, για όλη την Ευρώπη. Για να βαδίσουμε μαζί σε μια εποχή σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η υπογραφή αυτή βάζει θεμέλια για μια νέα εποχή, σημειώνοντας ότι «λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε». «Αποφασίσαμε να αφήσουμε πίσω μας 26 χρόνια άγονης διένεξης ανάμεσα στις χώρες μας. Η κοινή μας βούληση ξεπέρασε εμπόδια και δυσκολίες» ανέφερε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών αλλά και όσους βοήθησαν για να καταλήξουν οι δύο πλευρές στην τελική συμφωνία.
«Καταλήξαμε με κόπο σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία η οποία θα μας επιτρέψει να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες των χωρών μας και να τους ζητήσουμε να τη στηρίξουν. Αν η ψυχή του λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία αυτή καθρεπτίζονται οι ψυχές και δύο λαών και αυτό την κάνει μια πατριωτική συμφωνία» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η συμφωνία «διαψεύδει τους πατριδωκάπηλες δυνάμεις και στις δύο χώρες».
Αναφερόμενος στο επόμενο στάδιο, που περιλαμβάνει κύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «έχουμε ιστορικό χρέος το βήμα αυτό να μη μείνει μετέωρο. Είμαι αισιόδοξος ότι οι λαοί μας θα αποτελέσουν παράδειγμα συναδέλφωσης».
Ζόραν Ζάεφ: Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή τη συμφωνία – Οικοδομούμε μια φιλία μεταξύ των δύο χωρών
Με τη ρήση του Αριστοτέλη «δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος» άρχισε την ομιλία του ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
«Σήμερα θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε ότι «η μακεδονική και η ελληνική κοινωνία είναι υπέρ, θέλουν την ειρήνη».
«Μπορούμε ελεύθερα να πούμε ότι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή τη σημερινή συμφωνία. Ενωθήκαμε για την επίλυση αυτού προβλήματος, με μια συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και για πάντα» ανέφερε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Οι πολίτες επιθυμούν την ειρήνη. Η ευρωπαϊκή αντίληψη εκπροσωπεί μια ανθρωπιστική αξία, η οποία είναι δημοκρατική και εναντίον του λαϊκισμού. Η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για μια καλύτερη συνεργασία. Οι δύο χώρες να φύγουν από το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον.
Σχετικά με τις σχέσεις των δύο λαών μετά από αυτή τη συμφωνία, ο κ. Ζάεφ σημείωσε: «Οικοδομούμε μια φιλία με την Ελλάδα. Θα είμαστε φίλοι και συνέταιροι. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Οικοδομούμε τα θεμέλια της φιλίας και της συνεργασίας. Δημιουργούμε μια οικογένεια προς το συμφέρον των λαών. Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη και όχι σε αγωνία. Η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των δύο χωρών».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ζάεφ σημείωσε: «Η λύση δεν ήταν εύκολη, ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε πολύ». Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, στις ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ που εργάστηκαν πλάι στους ηγέτες των χωρών μέχρι το τελικό στάδιο.
Πηγή: www.voria.gr, www.thestival.gr, www.seleo.gr